Amazonilta selvä tulosparannus – tehokkuuteen keskittyminen näkyy nyt viivan alla

Amazonista on tullut tuloskone. Yhtiön operatiivinen liikevoitto kasvoi yli 200 prosenttia ja ylitti ennusteet. Osake lähestyy kaikkien aikojen korkeimpia tasoja.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Amazonista on tullut tuloskone. Yhtiön operatiivinen liikevoitto kasvoi yli 200 prosenttia ja ylitti ennusteet. Osake lähestyy kaikkien aikojen korkeimpia tasoja.

Amazon raportoi vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla odotuksia paremmasta tuloksesta ja liikevaihdon kasvusta johtuen mainonnan ja pilvipalveluiden kasvusta.

Amazonin 2024 ensimmäisen kvartaalin tulos

Avainluvut:

 • EPS: 0,98$ vs.analyytikoiden ennuste 0,83$
 • Liikevaihto: 143,3 miljardia dollaria vs. ennuste 142,5 miljardiin dollaria
 • Amazon Web Services: 25 miljardia dollaria vs. ennuste 24,5 miljardiin dollaria
 • Mainonta: 11,8 miljardia dollaria vs. ennuste 11,7 miljardia dollaria

Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia 127,4 miljardista dollariin vertailukaudesta. Liikevoitto nousi yli 200 prosenttia 15,3 miljardiin dollariin, mikä oli viimeisin merkki siitä, että yrityksen kustannussäästöt ja tehokkuuteen keskittyminen vahvistavat sen tulosta. AWS oli 62 prosenttia kokonaisliikevoitosta. Nettotulos kolminkertaistui 10,4 miljardiin dollarii verrattuna edellisvuoden 3,17 miljardiin dollariin.

Amazonin ohjeistus hieman ennusteita heikompi

Amazon odottaa kannattavuuden jatkuvan kasvua toisella neljänneksellä, mutta hitaammin. Yhtiö sanoi liikevoiton olevan 10–14 miljardia dollaria, edellisvuoden 7,7 miljardin dollarin verrattuna.

Liikevaihdon odotetaan olevan 144–149 miljardin dollarin välillä, mikä tarkoittaa 7–11 prosentin kasvua. Analyytikot odottivat 12 prosentin kasvua 150,1 miljardin dollarin liikevaihdolla.

AWS:n kasvuvauhti kiihtyi

AWS:n myynti kiihtyi 17 prosenttiin ensimmäisellä neljänneksellä ollen 25 miljardia dollaria. Edellisellä kvartaalilla kasvu oli 13 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana AWS:n kasvu on hidastunut, kun yritykset ovat pienentäneet pilvipalvelukulujaan. Mutta Amazonin johtajat ovat sanoneet näkevänsä kustannusten optimoinnin hidastuvan, ja he ovat osoittaneet, että generatiivisen tekoälyn kysyntä voi olla siunaus sen pilvibisnekselle.

Amazonin tuloksen kasvun taustalla ovat laajamittaiset kustannussäästöt ja pilvipalvelujen vakautuminen. Toimitusjohtaja Andy Jassy on tullut yhä kurinalaisemmaksi yrityksen kulujen suhteen samalla, kun kannattavat liiketoiminnat, kuten mainonta, pilvipalvelut, Prime-jäsenyydet ja kolmansien osapuolien markkinapaikka, kasvavat.

Yhtiö on irtisanonut yli 27 000 työntekijää vuodesta 2022 lähtien, leikkausten jatkuessa vuoteen 2024.

Amazonin mainossegmentti kasvoi peräti 24 prosenttia. Amazon on aloittanut mainosten näyttämisen Prime Videossa, mikä voi tuottaa merkittäviä tuloja ajan myötä. Vahvasti kasvanut mainosliiketoiminta on tullut yhä tärkeämmäksi voittoa ajavaksi tekijäksi Amazonille ja se on myös on noussut tärkeäksi toimijaksi globaalissa verkkomainonnassa.

Globaalit mainosmarkkinat ovat jälleen alkaneet kasvaa. Meta, Snap ja Google-emoyhtiö Alphabet raportoivat kaikki parannuksista mainosliiketoiminnoissaan.

Kolmannen osapuolen markkinapaikasta saatu liikevaihto, johon kuuluvat muun muassa Amazonin keräämät komissiot jatkoi kasvuaan. Yksikön myynti kasvoi 16 prosenttia 34,5 miljardiin dollariin.

Amazonin tase on vahva. Yhtiö ei vielä ole aloittanut osingonjakoa. Likvidit varat olivat kvartaalin lopussa 73,9 miljardia dollaria.

Amazonin osakekurssi

Amazonin osakekurssi heilui villisti tulosjulkistuksen jälkeen. Lopulta markkinat suhtautuivat siihen positiivisesti. Osake on lähellä all time high -lukemia. Osake saa Osaketyökalussa momentista hyvät pisteet. Myös laatupisteet tulevat todennäköisesti nousemaan vahvan taloudellisen suorituksen ansiosta. Kuvan lähde Sijoittaja360-palvelu Amazonin onepager.

Käy kauppaa Amazonin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Amazonin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Sijoittajan valinnat