Redditin osakkeelle massiivinen kurssinousu IPO-päivänä

Kahden vuoden odotus päättyi, kun Reddit listautui pörssiin. Ensimmäisen päivän kurssinousu oli lähes 50 prosenttia, mikä avaa ikkunan tuleville listautumisille. Minkälainen yhtiö on pörssiin listautunut Reddit?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Kahden vuoden odotus päättyi, kun Reddit listautui pörssiin. Ensimmäisen päivän kurssinousu oli lähes 50 prosenttia, mikä avaa ikkunan tuleville listautumisille. Minkälainen yhtiö on pörssiin listautunut Reddit?

Reddit listautui NYSEen

Sosiaalisen median alusta Reddit listautui New Yorkin pörssiin ja markkinadebyytti oli onnistunut. Osake päätti torstaina ensimmäisenä pörssipäivänä lähes 50 prosentin nousuun 50,44 dollariin.

Reddit keräsi IPO:ssa 748 miljoonaa dollaria ja osakkeen hintaväli oli 31–34 dollarin haarukassa. IPO-markkina-arvo oli 6,4 miljardia dollaria. Ensimmäisen pörssipäivän päätteeksi Redditin markkina-arvo nousi 8,2 miljardiin dollariin.

Verrattuna muihin sosiaalisen median listautumisiin Redditin IPO oli pienempi. Twitterin markkina-arvo listautuessa oli kaksinkertainen ja Snapin nelinkertainen Redditiin nähden. Facebook on edelleen suurin sosiaalisen median listautuminen ja sen markkina-arvo oli listautuessa 100 miljardia dollaria.

Reddit ei ole uusi yritys

Reddit on uusi yritys pörssissä, mutta yhtiö on ollut olemassa jo 19 vuotta. Reddit on liikevaihdon perusteella paljon pienempi kuin muut sosiaalisen median yhtiöt. Redditin liikevaihto on alle 800 miljoonaa dollaria, kun sosiaalisen median jätin Meta Platformsin (ent. Facebook) liikevaihto on 135 miljardia dollaria. Pienemmän verrokin Snapin liikevaihto on 4,6 miljardia dollaria ja Pinterestin 3,1 miljardia dollaria.

Suurin osa Redditin liikevaihdosta tulee mainoksista, kun sen käyttäjäyhteisöt julkaisevat ja keskustelevat kaikesta historiasta osakkeisiin ja tekoälyyn.

Reddit on myös mukana tekoälymegatrendissä. Yhtiö on äskettäin tehnyt sopimuksen Alphabetin Google-yksikön kanssa lisensoidakseen tietonsa suurten kielimallien koulutukseen – tekniikan taustalla ovat luovat tekoälysovellukset kuten Gemini.

Käyttäjämäärissä Reddit myös verrokkejaan pienempi

Käyttäjämäärillä mitattuna Reddit on myös verrokkejaan pienempi. Reddit palvelee yli 70 miljoonaa päivittäistä aktiivista käyttäjää ja alustalla on yli 100 000 verkkokeskusteluryhmää. Meta Platformsilla on 2,1 miljardia päivittäistä aktiivista käyttäjää. Snapilla on 414 miljoonaa päivittäistä aktiivista käyttäjää ja Pinterestillä 482 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää.

Silti Redditillä on joitain etuja. Sillä on suhteellisen pienempi kuluprofiili ja vahvat kasvuluvut mainosliiketoiminnalleen.

Matala kulurakenne ja tulospotentiaalia

Liikevaihdon kasvussa Reddit on kärkikastia 25 prosentin kasvuluvulla. Myös yhtiön bruttokate on korkealla tasolla ollen 86 prosenttia viime vuonna. Reddit on keskittynyt tekstiin, ei videoihin tai kuviin, joten Reddit pystyy pitämään kulut matalammalla tasolla. Tämä tarkoittaa korkeaa kannattavuuspotentiaalia tulevaisuudessa, mikäli Redditin liikevaihto pysyy voimakkaassa kasvussa.

Yhtiön talousjohtajan mukaan Reddit paransi tulostaan vuoden 2023 toisella vuosipuoliskolla 100 miljoonalla dollarilla. Vuoden toisella puoliskolla Reddit teki 16 miljoonaa tulosta, kun ensimmäisellä vuosipuoliskolla tulos oli 86 miljoonaa pakkasella.

Kuluvana vuonna Reddit odottaa myynnin kasvavan yli 20 prosenttia. Yhtiö odottaa myös saavansa oikaistun käyttökatteen (EBITDA) nollille, verrattuna viime vuoden 69 miljoonan dollarin liiketappioon.

Miten ostaa Redditiä?

Löydät Redditin osakkeen tiedot eTorosta. Voit ostaa Redditin osaketta tai osakkeen osia (alkaen 10 dollaria) eTorosta nollakuluilla.

Sijoita Redditin osakkeeseen ilman välityspalkkiota (Tunnus: RDDT)

eToron sijoitusalustalla kansainvälisiin osakkeisiin voi sijoittaa Ilman välityspalkkiota

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat