Analyysi: Markkinat pettyivät Kempowerin tulokseen – osake hurjassa luisussa

Kempowerin tulos jäi huomattavasti analyytikoiden ennusteista. Tulos sai markkinoilta jäätävän vastaanoton ja Kempowerin osake painui yli 25 % laskuun. Kannattaako osaketta ostaa dipistä? Lue analyysi!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kempowerin tulos jäi huomattavasti analyytikoiden ennusteista. Tulos sai markkinoilta jäätävän vastaanoton ja Kempowerin osake painui yli 25 % laskuun. Kannattaako osaketta ostaa dipistä? Lue analyysi!

Kempowerin Q4/2023

Kempowerin liikevaihto oli 82,8 M€ (ennuste 96,1 M€) ja operatiivinen liiketulos 5,5 M€ (ennuste 15,3 M€). Yhtiö jäi siis selvästi analyytikoiden ennusteista. Johdon mukaan vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä Kempowerin myynnin kehitys oli hyvää, ja yhtiön tilauskertymä kasvoi 8,1 % vertailukaudesta. Tilauskertymä oli Kempowerin johdon mukaan hyvällä tasolla 66,7 miljoonaa euroa, vaikka yhtiö havaitsi tietyillä markkinoilla investointiaktiivisuuden laskua johtuen viiveistä sähköverkkoyhteyksien saatavuudessa, mikä heijastui tilauskertymään. Neljännellä neljänneksellä Kempowerin liikevaihto kasvoi 119 % ja oli ennätyksellisellä tasolla. Liikevaihto kasvoi prosentuaalisesti eniten Pohjois-Amerikassa ja absoluuttisesti Muussa Euroopassa.

Kempowerin operatiivinen liiketulos kasvoi Q4:lla 57,1 % vertailukaudesta. Kempowerin operatiivinen liiketulosmarginaali, 6,7 prosenttia (9,1 %), oli yhtiön johdon mukaan odotetusti aiempia vuosineljänneksiä alhaisemmalla tasolla. Kannattavuuden laskuun vaikuttivat kasvaneet kiinteät kulut, lisävaraukset sekä Pohjois-Amerikan operaatioista syntyneet lisääntyneet kulut.

Kempower ei jaa osinkoja lyhyellä aikavälillä.

Kempowerin ohjaus

Kempower on edelleen sitoutunut nopean ja kannattavan kasvun tavoitteluun, ja tekee lisää panostuksia siihen liittyen vuonna 2024. Lyhyellä aikavälillä näihin kasvuhankkeisiin liittyvien kiinteiden kustannusten odotetaan ylittävän liikevaihdon kasvun, mikä vaikuttaa vuoden 2024 kannattavuuteen. Vuodelle 2024 yhtiö odottaa sen liikevaihdon olevan 360-410 miljoonaa euroa ja operatiivisen liiketulosmarginaalin olevan 5-10 %. Näkymät perustuvat seuraavan sukupolven tuoteportfolion onnistuneeseen lanseeraukseen.

Vuoden 2023 lopussa Kempower havaitsi joidenkin eurooppalaisten asiakkaiden purkavan varastotasojaan ja tekevän uusia tilauksia myöhemmin, johtuen parantuneista toimitusajoista ja komponenttien paremmasta saatavuudesta. Tämä sekä seuraavan sukupolven tuoteportfolion lanseeraus vaikuttivat tilauskertymään vuoden 2023 lopulla ja vuoden 2024 alussa heijastuen vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen taloudellisiin lukuihin. Q1/2024 Kempower odottaa liikevaihdon olevan 51-56 miljoonaa euroa ja operatiivisen liiketuloksen olevan merkittävästi vertailukautta heikompi.

Taloudelliset tavoitteet

Kempowerin hallitus linjasi yhtiön uusimmat taloudelliset tavoitteet 19.4.2023. Taloudelliset tavoitteet ovat:

 • Kasvu: 750 miljoonan euron liikevaihto keskipitkällä
  aikavälillä (vuodet 2026–2028)
 • Kannattavuus: 10–15 prosentin operatiivinen
  liiketulosmarginaali saavutettu keskipitkällä aikavälillä
  (vuodet 2026–2028) ja operatiivinen liiketulosmarginaali
  vähintään 15 prosenttia pitkällä aikavälillä
 • Osingot: Ei osinkoja lyhyellä aikavälillä

Kempowerin osake

Sijoittaja.fi:n jäsenille tarkoitetussa osiossa tarkastelemme Kempoweria Sijoittajan näkökulmasta. Kannattaako osaketta ostaa laskusta?

Kempowerin osakkeen hurja nousukiito päättyi vuoden 2023 lokakuussa, kun markkinat säikähtivät yhtiön suurimman omistajan osakemyyntejä. Osakkeen syöksylasku sai lisää vauhtia, kun Kempowerin Q3-tulos jäi selvästi odotettua laimeammaksi. Kempowerin osake romahti pahimmillaan yli 50 prosenttia 52,8 euron huipuista, ennenkuin se korjasi hieman. Lähellekkään lokakuun alun tasoja kurssi ei ole kuitenkaan palannut, vaan se haki uuden tason noin 30 euron tuntumasta.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat