Markkinakatsaus: osakemarkkinoiden arvostustasot hivuttautuneet korkeammalle

Tuloskausi on loppusuoralla, mutta kokonaiskuvasta ei ole saatu selkeää käsitystä. Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat pikkuhiljaa hivuttautuneet ylemmäs, vaikka tulokset ovat laskeneet. Mitä sijoittajan kannattaa tehdä seuraavaksi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi on loppusuoralla, mutta kokonaiskuvasta ei ole saatu selkeää käsitystä. Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat pikkuhiljaa hivuttautuneet ylemmäs, vaikka tulokset ovat laskeneet. Mitä sijoittajan kannattaa tehdä seuraavaksi?

Tuloskausi päättymässä kaksijakoisissa tunnelmissa

Jännityksellä odotettu Q1-tulosausi on päättymässä. Jenkeissä tuloskausi on sujunut yli odotusten. Olennaista on, että suuret ja markkinan kannalta tärkeimmät teknologiayhtiöt, kuten Apple, Microsoft, Amazon, Google ja Meta, suoriutuivat hyvin. Nihkeää on se, että kyseessä on toinen perättäinen kvartaali, jolloin S&P 500 -indeksin yhtiöiden yhteenlaskettu tulos laskee vertailukauteen nähden. Analyytikoiden ennusteiden perusteella Q2:lla sama trendi jatkuu, kunnes tulokset kääntyvät nousuun Q3:sta lähtien.

Suomessa tuloskausi on ollut kaksijakoinen OMX Helsinki 25 -indeksi on alempana kuin ennen tuloskauden alkua. Isoista merkittävistä yhtiöstä positiivisesti tai odotusten mukaisesti Q1:llä pärjäsivät Nordea, Neste, teollisuusyhtiöt, kuten KONE, Valmet, Wärtsilä, Konecranes ja Cargotec, sekä sykliset SSAB, Outokumpu ja Kemira. Vastaavasti Nokia, defensiiviset Kesko ja Orion sekä kaikki metsäyhtiöt, UPM, Stora Enso, Metsä Board olivat markkinoille pettymyksiä.

Osakekurssit ovat pitäneet pintansa, joten arvostustasot ovat kohonneet

Etenkin USA:ssa osakekurssit ovat hämmentävän hyvin kestäneet orastavia riskejä ja tulosten laskua. Pankkikriisi, USA:n velkakaton lähestyminen, keskuspankkien kireä rahapolitiikka, kiinteistösektorin vaikeudet eivät ole saaneet kursseja laskuun.

USA:ssa eteenpäin katsova P/E-luku on 17,9, Euroopassa lukema on 12,9. Teknologiapainotteisen Nasdaq 100 -indeksin P/E on lähes 24, joka on selvästi historiatasoa korkeampi, mutta alle pandemian huipputasojen, jolloin oltiin yli kolmessakymmenessä.

Tulosten käännyttävä nopeasti

Kohonneet arvostustasot kertovat siitä, että markkina odottaa pörssiyritysten tulosten kääntyvän kasvuun viimeistään Q3:lla. Orastavan taantuman uskotaan siis jäävän lyhytaikaiseksi tai lähes huomaamattomaksi.

Nykyinen kurssikehitys ja arvostustaso ei heijasta sitä, että markkina odottaisi taantuman tulevan H2:lla. Monet ekonomistit kuitenkin ennustavat taantuman olevan vielä edessä. Samoin keskuspankit haluavat hidastumista, jotta inflaatio pysähtyisi.

Tilanne markkinoilla on siten melkoista tasapainoilua. Q1-tuloskausikaan ei ole antanut selvää suuntaa, mihin talous on menossa. Osalla syklisistä kysyntä on hyvällä tasolla, teollisuusyhtiöt ja metalli. Vastaavasti toinen puoli syklisistä on kokenut hidastumista, kuten rakentaminen, metsäteollisuus ja puolijohdesektori.

Sijoittaja joutuu pitämään hyvinhajautettua salkkua, jossa on osakkeita, jotka toimivat tässä tilanteessa. Näitä ovat parhaat teknologiaosakkeet, laatuosakkeet ja osa syklisistä. Toinen puoli salkusta kannattaa olla koroissa, joihin on helppo sijoittaa ETF:illä. Ne tarjoavat kilpailukykyistä tuottoa etenkin nyt, kun korkohuippu on todennäköisimmin ohitettu. Tilanteen selkiytyessä painoa voi siirtää niihin osakkeisiin ja sektoreihin, jotka ovat kyntäneet alkuvuonna. Näitä ovat esimerkiksi metsäosakkeet, kiinteistöosakkeet, puolijohdeosakkeet ja rahoitussektorin osakkeet. Suurempia painonmuutoksia ei kannata tehdä ennen kuin USA saa päätettyä velkakaton nostosta. Siihen asti markkina jatkaa lievässä hermostuneisuuden tilassa.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat