Vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin tuloskausi on päättymässä – Tuloslasku ennakoitua maltillisempaa

Suurin osa S&P 500 -indeksin yhtiöistä on jo raportoinut vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin tulokset. Tulokset laskivat toista kvartaalia putkeen.

Lauri Nikula
Lauri Nikula

Suurin osa S&P 500 -indeksin yhtiöistä on jo raportoinut vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin tulokset. Tulokset laskivat toista kvartaalia putkeen.

Yritykset pärjänneet jälleen ennusteita paremmin

Vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen tuloskausi alkaa pikkuhiljaa saapumaan päätökseen, kun suurin osa yhtiöistä on julkaissut kvartaalituloksensa. Neljännekseltä odotettiin analyytikoiden puolesta tuloslaskua, ja myös yhtiöiden tulosohjaukset olivat nihkeitä. Yleensä tosin yritykset keskimäärin päihittävät analyytikoiden tulosennusteet. Myös suurten pankkien tuloksia odotettiin jännityksellä keväällä nähdyn pankkikriisin myötä.

FactSetin mukaan 85 prosenttia S&P 500 -indeksin yhtiöistä on nyt julkaissut tuloksensa vuoden ensimmäiseltä kvartaalilta, ja näistä yhtiöistä 79 % on päihittänyt analyytikoiden tulosennusteet, mikä on keskimääräistä suurempi määrä viiden ja kymmenen vuoden ajanjaksoilla. Yritysten yhteenlaskettu tulos on 7,0 prosenttia arvioitua korkeampi, mikä on alle viiden vuoden keskiarvon (8,4 %), mutta yli 10 vuoden keskiarvon (6,4 %). Positiivisia tulosyllätyksiä on nähty etenkin terveydenhuollon ja informaatioteknologian sektoreilla.

Kun huomioidaan sekä tuloksensa julkaisseiden yritysten tulokset sekä tuloksensa vielä julkaisemattomien yritysten ennusteen, niin S&P 500 -indeksin tuloslasku on tällä hetkellä -2,2 % ensimmäiselle neljännekselle, kun vielä maaliskuun lopussa tuloslaskun arvioitiin olevan -6,7 %. Lasku on siis jäämässä ennakoitua maltillisemmaksi.

Miten eri sektorit ovat pärjänneet

S&P 500 -indeksin sektoreista viisi yhdestätoista on raportoimassa tuloskasvua vuodentakaiseen verrattuna, joista merkittävimmät kasvuluvut nähdään harkinnanvaraisen kulutuksen ja teollisuuden sektoreilla. Harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöiden tuloskasvu yltää jopa yli 50 prosenttiin vuodentakaisesta. Kuudesta tuloslaskun sektorista materiaalien ja yhdyskuntapalvelun sektoreilla nähdään suurinta laskua.

Ensimmäisen kvartaalin tuloskasvu sektoreittain. Lähde: FactSet

Liikevaihto laski kolmella sektorilla

Liikevaihdon osalta 75 prosenttia S&P 500 -indeksin yhtiöistä on ylittänyt liikevaihtoennusteet, mikä on sekä viiden että kymmenen vuoden keskiarvoja korkeammalla tasolla. Kun huomioidaan sekä jo toteutuneet liikevaihtoluvut että vielä toteutumattomien yritysten ennusteet, niin S&P 500 -indeksin yhtiöiden liikevaihdon kasvutahti on noin 3,9 % vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Suurimmat positiiviset liikevaihtoyllätykset on nähty yhdyskuntapalvelun ja terveydenhuollon sektoreilla.

Yhdestätoista sektorista kolmella sektorilla liikevaihto laski ensimmäisen kvartaalin aikana. Nämä ovat informaatioteknologian, energian ja materiaalien sektorit.

Liikevaihdon kasvu sektoreittain. Lähde: FactSet

Miltä tulevat kvartaalit näyttävät?

Vuoden 2023 ensimmäinen kvartaali on jäämässä toiseksi peräkkäiseksi tuloslaskun kvartaaliksi. Analyytikot odottavat tuloslaskun jatkuvan myös seuraavalla kvartaalilla. S&P 500 -yhtiöiden tulosten odotetaan laskevan 5,7 prosenttia Q2:lla.

Vaikka markkinoilla pohditaan mahdollisen talouden hidastumisen tai jopa taantuman mahdollisuutta, niin mielenkiintoinen havainto on, että huhtikuun aikana analyytikot ovat laskeneet Q2-tulosennusteita tavanomaista maltillisemmin. Tyypillisesti analyytikot ovat laskeneet kuluvan kvartaalin tulosennusteita ensimmäisen kuukauden aikana keskimäärin noin 1,7–2,2 prosenttia eri ajanjaksoilla mitattuna, mutta vuoden 2023 toiselle kvartaalille tulosennusteet laskivat vain 0,8 % maaliskuun lopusta huhtikuun loppuun mennessä.

Analyytikkoennusteissa vuoden 2023 toinen puolisko näyttää tulosten osalta valoisammalta, kun Q3:lle odotetaan nyt 1,2 % tuloskasvua, ja Q4:lle jopa 8,5 % kasvua. Tulosennusteita ei toisaalta ole kiveen hakattu, ja varsinkin Q3 ja Q4:n tulosennusteet kerkeävät vielä elämään.

Seuraa tuloskautta

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat