Markkinaympäristö: tuloskasvu on jäämässä heikoksi

Energiasektori pitää yllä S&P 500 -indeksin tuloskasvua. Ilman energiaa jenkkiyhtiöiden tulokset ovat laskeneet Q3-kvartaalilla. Pörssiyhtiöt ovat tuloslamassa ja se näkyy kursseissa. Milloin tilanne kääntyy parempaan?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Energiasektori pitää yllä S&P 500 -indeksin tuloskasvua. Ilman energiaa jenkkiyhtiöiden tulokset ovat laskeneet Q3-kvartaalilla. Pörssiyhtiöt ovat tuloslamassa ja se näkyy kursseissa. Milloin tilanne kääntyy parempaan?

S&P 500 -indeksin yhtiöiden tuloskasvu vain 2,2 %

Factsetin mukaan 52 prosenttia S&P 500 -yhtiöistä on julkaissut Q3-tuloksensa ja tuloskasvu on jäämässä ennakoitua alhaisemmaksi. Ennen tuloskautta tuloskasvun ennakoitiin yltävän 6-7 prosenttiin, mutta toteutunut tuloskasvu tällä hetkellä on vain 2,2 prosenttia.

Syypää tähän ovat isot teknologiayhtiöt, jotka ovat järkiään jääneet ennusteista:

Energiasektori yksin ylläpitää tuloskasvua

Energiasektorin tuloskasvu on ollut peräti 134 prosenttia. Sektorin tuloskasvu on ollut 33 miljardia dollaria. S&P 500 -indeksin tuloskasvu on ollut 10 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa sitä, että ilman energiasektoria S&P 500 -indeksin yhteenlaskettu tulos olisi laskenut.

Tuloskasvu ilman energiasektoria (vihreä palkki) on ollut vuonna 2022 ankeaa. Käynnissä on toinen perättäinen kvartaali, kun S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulokset laskevat ja tulosten ennustetaan laskevan vielä Q4:lla (ilman energiasektoria). Pörssiyritykset ovat siis tuloslamassa, mikä on yksi merkittävimmistä syistä osakekurssien laskulle.

tuloskasvu S&P 500

Sijoittajan näkökulma

Kirjoitimme aiemmin siitä, mikä olisi sopiva arvostuskerroin S&P 500 -indeksille nykyisessä markkinaympäristössä. Arvostuskertoimen valinta on tosin vaikeaa, kun tulokset laskevat.

Yllä olevasta taulukosta havaitaan, että analyytikot ennustavat S&P 500 -indeksin (ilman energiasektoria) palaavan tuloskasvu-uralle vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla. Tuloskasvu kiihtyisi toisella kvartaalilla.

Ennustaminen on nyky-ympäristössä vaikeaa, mutta jos analyytikot osuvat oikeaan, voi pörssin ennakoida palaavan vakaammalle polulle vuoden 2023 aikana. Osakekurssit ennakoivat tuloskäännettä, joten jos tuloskasvu kiihtyy selvästi Q2:lla, nähdään kurssien selvää vahventumista jo Q1:n aikana.

Kurssinousu voi alkaa jo aiemmin. Tätä tukee anomaliat, kongressin välivaalit ja korkojen kääntyminen. Vielä tässä vaiheessa kyseessä on kuitenkin karhumarkkinan ralli, johon pitää suhtautua skeptisesti. Voimakkaita kurssiliikkeitä nähdään vielä. Seuraava tärkeä tekijä on tämän viikon USA:n keskuspankki Fedin kokous. Fedin ennakoidaan nostavan ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä.

Nyt jos koskaan on seurattava markkinatilannetta

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat