Northcrypto

Analyysi: Applen liikevaihto laski – Miltä vuosi 2023 näyttää?

Applen liikevaihto laski. iPhonejen myynti oli pettymys, mutta palveluliiketoiminta ja iPadit positiivinen yllätys. Markkinat eivät tykänneet suorituksesta. Miten käy osakekurssin jatkossa?

Julkaistu: 03.02.2023 Kirjoittaja:

analyysi Apple osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset

Apple

Apple on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. iPhone on yhtiön suurin segmentti ja tekee noin 50 % yhtiön liikevaihdosta. Kasvun ja arvostuksen kannalta lähes yhtä tärkeä segmentti on palvelut, joiden osuus liikevaihdosta on noin 20 %. Muita segmenttejä ovat Mac-tietokoneet, iPadit ja muut tuotteet, kuten Apple Watch, sekä palveluliiketoiminta kuten Apple Pay ja sovelluskauppa.

2023 ensimmäisen kvartaalin tulos (joulukuun kvartaali)

Apple jäi joulukuun kvartaalilla ennusteista. Liikevaihto laski ensi kerran sitten vuoden 2019. Toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan tähän vaikutti tuotantovaikeudet Kiinassa (nollakoronapolitiikka), vahva dollari ja makrotaloudelliset haasteet. Kiinteillä valuuttakursseilla mittatuna liikevaihto kasvoi.

 • Liikevaihto 117,15 mrd $,(121,10 mrd $ analyytikkoennuste) 5,5 prosentin lasku vuoden takaiseen.
 • EPS: 1,88$ (1,94$ analyytikkoennuste) laskua 10,9 prosenttia
 • Käyttökate 42,96 % (42,95 % analyytikkoennuste)

Liikevaihdot liiketoimintasegmenteittäin

 • iPhonen liikevaihto 65,78 mrd $ (68,29 mrd $ analyytikkoennuste) lasku 8,17 %
 • Palveluliiiketoiminta (Apple Pay, Music, TV) 20,77 mrd $ (20,67 mrd $ analyytikkoennuste) kasvu 6,4 %
 • Mac tietokoneet 7,74 mrd $ (9,63 mrd $ analyytikkoennuste) lasku 28,66 %
 • iPad liikevaihto 9,40 mrd $ (7,76 mrd $ analyytikkoennuste) kasvu 29,66 % vuoden takaiseen verrattuna
 • Muut tuotteet 13,48 mrd $ (15,23 mrd $ analyytikkoennuste) lasku 8,3 % vuoden takaiseen

iPhohenejen myynti alitti odotukset ja myynti laski myös viime vuodesta. Sen sijaan osakkeen valuaation kannalta tärkeä palveluliiketoiminta ylitti hienoisesti ennusteet ja pystyi kasvuun.

Macien myynti laski, mutta segmentti kasvoi vahvasti edellisellä kvartaalilla. iPadit olivat tämän kvartaalin positiivisin yllätys yltäen 30 prosentin kasvuun ja selvästi ennusteita parempaan liikevoittoon. Muut tuotteet jäivät ennusteista.

Apple ei vieläkään antanut ohjeistusta tulevista kvartaaleista. Ohjausta ei ole annettu sitten 2020 helmikuun vedoten koron pandemian aiheuttamaan epävarmuuteen.

Johto kuitenkin kertoi odottavansa liikevaihdon laskevan saman verran, kuin joulukuun neljänneksellä Macien ja iPadien liikevaihto laskee. iPhonejen liikevaihdon laskun odotetaan olevan pienempi kuin joulukuun kvartaalilla. Palveluiden odotetaan kasvavan. Apple kertoi myös leikkaavansa kustannuksia, mutta irtisanomisia ei ole luvassa.

Puhelinliiketoiminta keskiössä

Applen uudet iPhone 14 puhelimet olivat koko kvartaalin myynnissä, mutta Kiinan koronasulut vaikuttivat toimituksiin. Myös makrotaloudellisilla tekijöillä oli vaikutuksensa. Tällä hetkellä tuotanto on sillä tasolla, johon johto on tyytyväinen. Mikäli makrotaloudellinen tilanne ei heikkene merkittävästi, myynnin voidaan odottaa paranevan maaliskuun kvartaalin jälkeen.

Analyytikot ja sijoittajat seuraavat tarkasti uusien iPhone-mallien myynnin kehitystä, joka vaikuttaa merkittävästi yhtiön tuloskehitykseen. Apple kertoi, että sillä on ulkona 2 milljardia aktiivista laitetta. Määrä on huikea ja sisältää iPhonet, iPadit, Macit ja muut laitteet.

Applen osinko 2023

Apple maksaa teknologiayhtiöiden tapaan hyvin maltillista osinkoa. Osinko on 23 senttiä osakkeelta. Apple maksaa osinkoa neljä kertaa vuodessa ja seuraavan kerran osinko maksetaan 16. maaliskuuta.

Omien osakkeiden osto-ohjelma

Apple on edelleen S&P 500 indeksin yhtiöiden suurin omien osakkeiden ostaja ja osti omia osakkeita 90,2 miljardilla dollarilla vuonna 2022.

Applen osake

Apple on nykyään yksi vakaimmista isoista teknologiayhtiöistä. Applella on kaksi miljardia uskollista asiakasta ja palveluiden osuus liikevaihdosta on jo merkittävä.

Vuonna 2022 Applen osakekurssi laski, mutta vähemmän kuin muilla teknojäteillä. Vuosi 2023 on alkanut vahvalla kurssinousulla.

Applen tulokseen markkinat reagoivat alkuun negatiivisesti, mutta analyytikkopuhelu nosti kurssia. Osakekurssi jäi kuitenkin päivän päätöskurssin alle.

Analyytikoiden EPS-ennuste Applelle ennen tulosjulkistusta oli 6,67 dollaria. Kurssi oli jälkipörssissä 146 dollaria, joten P/E-luvuksi saadaan 21,6. Se on matalampi kuin viimeisen 12 kuukauden keskiarvo, mutta jonkin verran korkeampi kuin S&P 500 -indeksillä. Osakekurssissa tuskin nähdään markkinoiden yleistä kehitystä vauhdikkaampaa menoa ennen maaliskuun kvartaalin julkistusta, sillä ohjaus kyseiselle kvartaalille oli laimea. Historiassa Applea on kuitenkin kannattanut aina ostaa kurssidipeistä.

Katso Applen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Applen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy