Applen tuotejulkistukset lievä pettymys markkinoille

Applen odotettu tuotejulkistuspäivä oli pettymys markkinoille. Osakekurssi laski julkistuksen jälkeen melkein kaksi prosenttia. Lue analyysi Applen osakkeesta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Applen odotettu tuotejulkistuspäivä oli pettymys markkinoille. Osakekurssi laski julkistuksen jälkeen melkein kaksi prosenttia. Lue analyysi Applen osakkeesta.

Apple

Apple* on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. iPhone on yhtiön suurin segmentti ja tekee noin 50 % yhtiön liikevaihdosta. Kasvun ja arvostuksen kannalta lähes yhtä tärkeä segmentti on palvelut, joiden osuus liikevaihdosta on noin 20 %. Muita segmenttejä ovat Mac-tietokoneet, iPadit ja muut tuotteet, kuten Apple Watch, sekä palveluliiketoiminta kuten Apple Pay ja sovelluskauppa.

Apple julkaisi iPhone 15:n ja 15 Pron

Apple julkisti vuosittaisessa julkaisutapahtumassaan tiistaina iPhone 15:n ja iPhone 15 Pron. Molemmissa Applen kehittämä Lightning-liitin on vaihdettu USB-C:hen. Yllättäen Apple piti iPhone 15 Pron hinnan ennallaan 999 dollarissa.

Toinen tärkeä tuotejulkaisu oli uusi Apple Watch, joka on valmistettu 95-prosenttisesti titaanista ja jonka akunkesto on 72 tuntia. Apple kertoi myös päivitetyistä AirPodeista USB-C:llä.

Applen osake putosi 1,7 prosenttia tuoteilmoitusten jälkeen. Sijoittajien ei välttämättä tarvitse huolestua kurssilaskusta sen suuremmin. Applen osakkeella on ollut tapana laskea uusien tuotteiden julkistamisen jälkeen, mutta lasku on usein jäänyt vain yhden päivän mittaiseksi. Markkinatunnelmat olivat muutenkin apeat tiistaina, sillä kaikki suurimmat tekno-osakkeet olivat laskusuunnassa. Siksi on vaikea vetää johtopäätöstä, johtuiko Applen lasku tuotejulkistuksista vai yleisestä markkinatunnelmasta.

2023 kolmannen kvartaalin tulos (kesäkuun kvartaali)

Apple ylitti vuoden 2023 kolmannen kvartaalin ennusteet, mutta ennusteet eivät olleet kovin korkealla. Applen liikevaihto laski prosentin. Erityisesti tietokoneiden, iPadien ja iPhonejen myynti laski vuoden takaiseen verrattuna. iPhonen liikevaihto laski kaksi prosenttia, mutta palveluliiketoiminta joka on Apple toiseksi suurin liiketoimintasegmentti kasvoi jopa kahdeksan prosenttia.

Palveluliiketoiminta teki uuden kvartaalikohtaiseen ennätykseen ja palveluliiketoiminnan liikevaihto on korkeammalla kuin koskaan.

 • Liikevaihto 81,8 miljardia dollaria,(81,7 mrd $ analyytikkoennuste) prosentin lasku vuoden takaiseen.
 • EPS: 1,26$ (1,19$ analyytikkoennuste), viiden prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna.
 • Käyttökate 44,5 % (44,2 % analyytikkoennuste)

Applen liikevaihto liiketoimintasegmenteittäin

 • iPhonen liikevaihto 39,67 mrd $ (39,91 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 2 % vuoden takaiseen verrattuna
 • Palveluliiiketoiminta (Apple Pay, Music, TV) 21,21 mrd $ (20,8 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 8 %
 • Mac tietokoneet 6,84 mrd $ (6,6 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 7 %
 • iPad liikevaihto 5,79 mrd $ (6,41 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 20 %
 • Muut tuotteet 8,28 mrd $ (8,39 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 2 %

Palveluliiketoiminnan kahdeksan prosentin kasvu ja analyytikoiden tulosennusteiden ylittäminen on hyvä merkki sijoittajille, sillä se on Applen liiketoimintasegmenteistä kaikkien korkeakatteisin ja tätä kautta tärkeä osa valuaatiota. Palveluliiketoimintaan kuuluu muun muassa pilvipalvelu Apple Cloud, suoratoistopalvelu Apple TV, sovelluskauppa ja Apple Music.

Applen toimitusjohtaja Tim Cookin kertoi myös, että Apple saavutti yli miljardi maksullista käyttäjää kuluneella kvartaalilla.

Applen muiden tuotteiden segmentti kasvoi kaksi prosenttia, mutta jäi hieman analyytikoiden ennusteista. Segmenttiin kuuluu esimerkiksi kuulokkeet, älykellot, kaiuttimet ja muut oheistuotteet.

iPhone myynti alitti odotukset, mutta vain niukasti. Macien ja iPadien ja muiden tuotteiden liikevaihdot puolestaan laskivat. Mac ylitti ennusteet, mutta iPad jäi selvästi analyytikoiden arvioiden alle ja laskien jopa 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Macien myynti heikentyi seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Luvut tosin eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä vuosi sitten Apple myi pääasissa vanhoilla M1-siruilla varustettuja koneita. Apple on tuonu vasta viime vuoden loppupuolella laajemmin myyntiin uusilla M2-siruilla varustettuja tietokoneita.

Apple odottaa kasvua erityisesti Intiassa sen kasvavan keskiluokan myötä. Tim Cook vieraili alkuvuodesta Intiassa tapaamassa politiikkoja, sekä avaamassa uusia myymälöitä. Kiinassa ja Taiwanissa yhtiön myynti laski, mutta Tyynenmeren alueella myynti kasvoi.

Applen tulos visualisoituna. Kuva App Economy Ingsights

Applen tulos visualisoituna. Kuva: App Economy Insights

Applen ohjeistus

Apple ei vieläkään antanut selkeää ohjeistusta tulevista kvartaaleista. Ohjausta ei ole annettu sitten 2020 helmikuun vedoten aluksi koronapandemian aiheuttamaan epävarmuuteen ja nyt taloudelliseen epävarmuuteen.

Applen talousjohtaja Luca Maestri kertoi, että syyskuun kvartaalista tulee vastaavaa kuin kesäkuun kvartaalista. Maestri tosin ennusti että iPhone myynti kehittyisi kulunutta kvartaalia paremmin.

iPadien ja Macien alamäki puolestaan tulee Maestrin mukaan jatkumaan ”Odotamme myös, että sekä Macin että iPadin myynti laskee kaksinumeroisin prosenttiluvuin vuositasolla vaikeiden vertailulukujen vuoksi, erityisesti Macin osalta.”

Apple uskoo kasvuun ja ei ole toteuttamassa muiden teknoyhtiöiden tapaan massairtisanomisia. Kuluja kuitenkin aiotaan karsia. Tämä voi osoittautua pitkässä strategiassa hyväksi strategiaksi, jos Apple saa pidettyä lahjakkuudet talossa.

Tekoäly jäi puuttumaan

Yksi teema, joka on suurelta osin puuttunut Applen raportista tällä neljänneksellä, on tekoäly. Kun muu teknologiateollisuus puhuu tekoälymalleista ja siitä, mitä he tekevät vastaavien teknologioiden myynnin edistämiseksi, Apple on puhunut tekoälystä paljon vähemmän.

Haastattelussa CNBC:lle torstaina Cook kertoi, että Apple on työskennellyt generatiivisen tekoälyn ja muiden mallien parissa jo vuosia.

Katsomme tekoälyä ja koneoppimista perustavina ydinteknologioina. Ne ovat upotettuina jokaiseen tuotteeseen, jonka rakennamme”, Cook sanoi.

Tutkimuspohjalta olemme tehneet tutkimusta tekoälystä ja koneoppimisesta, mukaan lukien generatiivisesta tekoälystä, jo vuosia

Puhelinliiketoiminta keskiössä

Analyytikot ja sijoittajat seuraavat tarkasti uusien iPhone-mallien myynnin kehitystä. iPhone-myynti on ratkaisevassa asemassa tuloskehityksen kannalta. Applella on yli kaksi milljardia aktiivista laitetta.

Määrä on huikea ja sisältää iPhonet, iPadit, Macit ja muut laitteet. Tämä tukee vakaata Palvelut-liiketoimintaa, sillä laitteen myynnin jälkeen Applen keskisimpiä tavoitteita on saada laitteen omistaja tilaamaan palveluita.

Applen osinko 2023

Apple maksaa teknologiayhtiöiden tapaan hyvin maltillista osinkoa. Apple ilmoitti tulosjulkistuksen yhteydessä nostavansa osinkoa neljä prosenttia. Osinko nousee 23 sentistä 24 senttiin osakkeelta. Apple maksaa osinkoa neljä kertaa vuodessa ja seuraavan kerran osinko maksetaan 17 elokuuta.

Omien osakkeiden osto-ohjelma

Apple on edelleen S&P 500 indeksin yhtiöiden suurin omien osakkeiden ostaja ja osti omia osakkeita 90,2 miljardilla dollarilla vuonna 2022. Edellisen tulosjulkistuksen yhteydessä Apple ilmoitti jatkavansa omien osakkeiden ostoa samassa suhteessa edellisvuoteen ja yhtiö aikoo ostaa omia osakkeita vähintään 90 miljardilla dollarilla myös vuonna 2023.

Applen osake

Applen osake on yksi vakaimmista suurista teknologiaosakkeista. Vuonna 2022 Applen osakekurssi laski, mutta vähemmän kuin muilla teknojäteillä. Vuoden 2023 alusta osake on noussut 40 prosenttia.

Syyskuun aikana Apple on kuitenkin ollut laskussa ja jäänyt selvästi muiden suurteknojen varjoon. Amazonin ja Microsoftin osakkeet ovat plussalla ja Google noin prosentin miinuksella, kun Applen osake on yli 6 prosenttia miinuksella.

Applen osaketta on laskenut huolet Kiinan markkinasta. Useat raportit ovat kertoneet, että Kiinan hallitus on määrännyt tiettyjen ministeriöiden virkamiehiä olemaan käyttämättä iPhonea tai muita ulkomaisia laitteita työkäytössä. Tämä on huolestuttanut sijoittajia, sillä Kiina on Applelle tärkeä markkina.

Historiassa Applea on kannattanut ostaa kurssidipeistä

Applen markkina-arvo on yli 11 kertaa suurempi kuin kaikkien Helsingin pörssin yhtiöiden yhteen laskettu markkina-arvo. Apple on maailman suurin yhtiö ja suurimmalla painolla suosituimmissa indekseissä. Osaketta on historiassa kannattanut ostaa vastaavanlaisista kurssilaskuista. Toistaako historia itseään tällä kertaa?

Katso Applen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Applen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat