New call-to-action

Amazonin tulos ylitti odotukset – epävarmuus tulevasta painoi kurssin laskuun

Amazonin Q1-tulos ylitti ennusteet, mutta markkinat pettyivät ohjaukseen. Osakkeen arvostustaso on edelleen selvästi alempi kuin historiassa. Joko aika ostaa Amazonia?

Julkaistu: 28.04.2023 Kirjoittaja:

Amazon analyysi osake Rivian sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset tuloskausi

Amazon yrityksenä

Amazon on internetin jättiläinen ja sen tärkein markkina-alue on USA. Amazonin liikevaihdosta 67 % tulee Yhdysvalloista. Amazon tunnetaan parhaiten verkkokaupastaan, mutta yhtiöllä on myös useita muita merkittäviä liiketoimintasegmenttejä. Vuonna 2022 Amazonin liikevaihto oli lähes 514 miljardia. Amazonin verkkokauppa on isoin liiketoiminta-alue ja on 47 prosenttia liikevaihdosta, 22 prosenttia tulee kolmannen osapuolen myynnistä, joita ovat yhtiölle maksettavat komissiot ja kuljetusmaksut.

Amazon Web Services (AWS) on kolmanneksi suurin liiketoimintasegmentti 14 prosentin osuudella. AWS tarjoaa pääasiassa yritysten käyttöön monipuolisen pilvipalvelualustan ja on markkinajohtaja noin 35 % globaalilla markkinaosuudella. Microsoftin Azure on toisena noin 22 % markkinaosuudella.

Yhtiö kilpailee myös suoratoistomarkkinassa Amazon Prime palvelulla, joka tuo noin 7 % liikevaihdosta. Amazon myy myös mainospalveluita, jotka ovat noin 7 % liikevaihdosta.

Amazonin 2023 ensimmäisen kvartaalin tulos

Amazonin liikevaihto kasvoi 9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna 127,4 miljardiin dollariin. Amazon ylitti analyytikoiden ennusteet lähes kolmella miljardilla. Nettotulos oli 3,2 miljardia dollaria, joka on merkittävä parannus vuoden takaiseen jolloin Amazon teki 3,8 miljardia tappiota.

 • Liikevaihto 127,4 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 9 % (analyytikkojen ennuste 124,5 mrd.)
 • Operatiivinen liikevoitto 4,8 miljardia dollaria
 • Nettotulos 3,2 miljardia dollaria
 • EPS $ 0,31 (ennuste 0,20)

Amazonin osakekurssi nousi jälkipörssissä rajusti parhaimillaan jopa 11 %, mutta yhtiön ohjeistus ja epävarmat tulevaisuuden näkymät painoivat kurssin pari prosenttia pakkaselle.

Amazonin tulos eri liiketoimintasegmenteissä

Amazon Web Serivices (AWS) liikevaihto oli 21,3 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 16 % (analyytikkoennuste 21,22 mrd.). AWS on Amazonin tuottavin liiketoiminta ja sen operatiivinen tulos oli 5,1 miljardia dollaria. AWS:n kasvuvauhti hiipui 16 prosenttiin. Q4.lla AWS kasvoi 20 % ja 2022 Q3:lla puolestaan 27,5 %.

Tähän vaikuttaa Amazonin mukaan heikentynyt taloudellinen tilanne, jolloin yritykset pyrkivät löytmään kustannussäästöjä. Amazonin talousjohtaja Brian Olsavsky kommentoi AWS:n tilannetta seuraavasti:

”Odottamusten mukaisesti asiakkaat jatkavat pilvipalveluiden optimoinnin arviointia vastauksena vaikeisiin taloudellisiin olosuhteisiin ensimmäisellä neljänneksellä” ”Näemme näiden optimointien jatkuvan vuoden toisella neljänneksellä ja huhtikuun liikevaihdon kasvuvauhti on noin viisi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin mitä näimme Q1:llä.”

Mainostuksesta saatu liikevaihto oli 9,5 miljardia dollaria, kasvua vuodentakaiseen 23 % (analyytikkoennuste 9,1 mrd.). Mainostulojen kasvu ylitti ennusteet ja on hyvällä kasvu-uralla.

Amazonilla ei ole omaa sosiaalisen median alustaa, mutta se myy mainostilaa verkkokauppa-alustallaan, jossa tuotteiden myyjät kilpailevat näkyvyydestä.

Verkkokaupan myynti ei kasvanut vuoden takaiseen verrattuna. Amazonin myyntiin on vaikuttanut inflaatio ja kuluttajakysynnän heikkeneminen. Amazon oli myös pandempian voittajayhtiöitä, kun verkkokauppaostot kasvoivat massiivisesti. Kuluttajien paluu kivijalkaliikkeisiin on myös heikentänyt Amazonin verkkokaupan myyntiä.

Amazon jatkaa kulujen karsimista karsii kuluja

Amazon on reagoinut hidastuneeseen kasvuun leikkaamalla kuluja ja irtisanomalla työntekijöitä. Yhtiö on ilmoittanut useista irtisanomisista viimeisen puolen vuoden aikana. Marraskuussa Amazon ilmoitti 10 000 työntekijän irtisanomisesta ja tammikuussa irtisanovansa 18 000 työntekijää. Amazon ilmoitti tulosjulkistuksen yhteydessä irtisanovansa 27 000 työntekijää lisää, joka on yhtiön 29 vuotisen historian suurin irtisanominen.

Ilmoitetut irtisanomiset eivät ole kuitenkaan massiivisia yhtiön kokoon verrattuna, sillä Amazonilla on yli 1,46 miljoonaa työntekijää. Kokonaisuudessaann yhtiö on karsinut nyt noin 76 000 työpaikkaa.

Amazon on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin yksityinen työnantaja Walmartin ja McDonaldsin jälkeen.

Osana kulujen karsimista Amazon on vähentänyt varastotiloja, keskeyttänyt joitain kokeellisia projekteja ja vähentänyt rekrytointia. Investointibudjettia on leikattu kolmanneksen.

Amazon aloitti irtisanomiset ja kulujen karsimiset Andy Jassyn johdolla Jeff Bezosin väistytyä toimitusjohtajan tehtävästä heinäkuussa 2021.

Ohjaus Q2:lle

Amazon odottaa liikevaihdon olevan 127 – 133 miljardia dollaria, joka tarkoittaa noin 5 -10 prosentin kasvua. Analyytikot odottivat 129,8 miljardin dollarin liikevaihtoa, joka osuu Amazonin oman ennusteen keskivaiheille. AWS:n kasvun odotetaan hidastuvan Q1:llä, mikä oli pettymys markkinoille.

Mainostulojen kasvua kommentoi Amazonin toimitusjohtaja Andy Jassy:

”Mainosliiketoimintamme jatkaa vahvaa kasvuaan, pääasiassa jatkuvien koneoppimisinvestointiemme ansiosta. Ne auttavat asiakkaitamme näkemään oleellista tietoa, kun he asioivat kanssamme. Tämä puolestaan tuottaa poikkeuksellisen vahvoja tuloksia brändeille.”

Amazonin Q1-tulos visualisoituna

Amazonin Q1 tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Amazonin osake

Amazonin nousi jälkipörssissä heti lähes 11 %, mutta yhtiön ohjeistuksen myötä päätyi lopulta yli kahden prosentin laskuun. Amazonin osake on laskenut vuoden takaisesta noin 24 %, mutta vuoden alusta 2023 Amazon on kuitenkin noussut noin 28 %.

Osaketta on vaikea arvioida normaaleilla valuaatiomittareilla, koska Amazon ei ole koskaan keskittynyt erityisesti tuloksentekoon, vaan kasvuun. Osake on historiaansa nähden edullinen, mutta lähitulevaisuuden kasvunäkymät ovat nyt myös heikommat. Kasvun kiihtyessä myös osakkeen voi odottaa piristyvän. Tämän voi olettaa tapahtuvan 2023 aikana, mikäli talousympäristö ei heikkene oleellisesti.

Amazonin osakekurssi vuoden ajalta.

Amazonin kurssi vuoden ajalta kuva: eToro & TradingView

AWS on markkinajohtaja

AWS on Amazonin tärkein osa, koska se tuo vakaata voimakasta kasvua erinomaisella kasvulla. AWS on markkinajohtaja, jonka haastajina olevat Microsoftin Azure ja Google Cloud. AWS:n palveluita ostavat useat suuret yhtiöt, jotka tuovat tasaista tulovirtaa. Pelkästään Netflix, Twitch, Linkedin, Facebook ja BBC maksavat Amazonille AWS:n palveluista noin 67 miljoonaa dollaria, joka kuukausi.

Kuva: Visual Capitalist

Käy kauppaa Amazonin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Amazonin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Singa - Kierros auki Investodorissa


New call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy