northcrypto

Analyysi: Amazonin liikevaihto odotuksia parempi – osake silti laskuun | AMZN stock

Amazonin Q4-tulos ylitti ennusteet liikevaihdon osalta, mutta markkinat pettyivät ohjaukseen. Osakkeen arvostustaso on selvästi alempi kuin historiassa.

Julkaistu: 03.02.2023 Kirjoittaja:

Amazon analyysi osake Rivian sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset tuloskausi

Amazon

Amazon on internetin jättiläinen ja sen tärkein markkina-alue on USA. Amazonin liikevaihdosta 67 % tulee Yhdysvalloista. Amazon tunnetaan parhaiten verkkokaupastaan, mutta yhtiöllä on myös useita muita merkittäviä liiketoimintasegmenttejä. Vuonna 2022 Amazonin liikevaihto oli lähes 514 miljardia. Amazonin verkkokauppa on isoin liiketoiminta-alue ja on 47 prosenttia liikevaihdosta, 22 prosenttia tulee kolmannen osapuolen myynnistä, joita ovat yhtiölle maksettavat komissiot ja kuljetusmaksut.

Amazon Web Services (AWS) on kolmanneksi suurin liiketoimintasegmentti 14 prosentin osuudella. AWS tarjoaa pääasiassa yritysten käyttöön monipuolisen pilvipalvelualustan ja on markkinajohtaja noin 35 % globaalilla markkinaosuudella. Microsoftin Azure on toisena noin 22 % markkinaosuudella.

Yhtiö kilpailee myös suoratoistomarkkinassa Amazon Prime palvelulla, joka tuo noin 7 % liikevaihdosta. Amazon myy myös mainospalveluita, jotka ovat noin 7 % liikevaihdosta.

Amazonin 2022 neljännen kvartaalin tulos

Amazonin liikevaihto kasvoi 9 prosenttia ja 12 % kiintein valuuttakurssein. Liikevoitto laski, mutta se sisälsi noin 2,7 miljardin dollarin edestä kertaluonteisia kustannuksia muutoksista omavakuutusvastuisiin, omaisuuden ja kaluston arvonalentumisista ja käyttöleasingsopimuksista sekä arvioituun irtisanomiskorvaukseen. Operatiivinen kassavirta oli edelleen vahva, 46,8 miljardia dollaria 12 kuukaudelta ja se kasvoi hieman edelliseltä 12 kuukaudelta.

 • Liikevaihto 149,2 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 9 % (analyytikkojen ennuste 145,42 mrd.)
 • Operatiivinen liikevoitto 2,7 miljardia dollaria (3,5 mrd vertailukaudella)
 • Nettotulos 278 miljoonaa dollaria
 • EPS $ 0,03 (ennuste 0,14)

Amazonin osakekohtainen tulos ei ole täysin vertailukelpoinen, sillä sitä painoin erityisesti Amazonin tekemä sijoitus sähköautoyhtiö Rivianiin, josta kirjattiin 2,3 miljardin dollarin arvonalennus. Tästä syystä Amazonin nettotulos kirjanpidollisesti laski 98 %, vaikka ydinliiketoiminta ei ole laskenut yhtä dramaattisesti.

Amazonin tulos eri liiketoimintasegmenteissä

AWS:n liikevaihto oli 21,4 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 20 % (analyytikkoennuste 21,87 mrd.). AWS on Amazonin tuottavin liiketoiminta ja sen operatiivinen tulos oli 5,2 miljardia dollaria (5,3 mrd vertailukaudella). AWS:n kasvu oli ennusteita pienempi ja laski kolmannesta kvartaalista (27,5 %).

Mainostuksesta saatu liikevaihto oli 11,56 miljardia dollaria, kasvua vuodentakaiseen 19 % (analyytikkoennuste 11,38 mrd.). Ilman valuuttakurssien muutoksia kasvua olisi tullut 23 %. Mainostulojen kasvu ylitti ennusteet ja on hyvällä kasvu-uralla. Amazonin mainostulojen kasvu oli myös jälleen kerran parempi kuin Googlella, Facebookilla ja Snapillä.

Amazonilla ei ole omaa sosiaalisen median alustaa, mutta se myy mainostilaa verkkokauppa-alustallaan, jossa tuotteiden myyjät kilpailevat näkyvyydestä.

Verkkokaupan myynti laski kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Amazonin myyntiä on heikentänyt inflaatio ja kuluttajakysynnän heikkeneminen. Amazon oli myös pandempian voittajayhtiöitä, kun verkkokauppaostot kasvoivat massiivisesti. Kuluttajien paluu kivijalkaliikkeisiin on myös heikentänyt Amazonin verkkokaupan myyntiä.

Amazon karsii kuluja

Amazon on reagoinut hidastuneeseen kasvuun leikkaamalla kuluja ja irtisanomalla työntekijöitä. Yhtiö on ilmoittanut useista irtisanomisista viime aikoina. Marraskuussa Amazon ilmoitti 10 000 työntekijän irtisanomisesta ja tammikuussa irtisanovansa 18 000 työntekijää lisää. Ilmoitetut irtisanomiset eivät ole kuitenkaan massiivisia yhtiön kokoon verrattuna, sillä Amazonilla on yli 1,6 miljoonaa työntekijää. Amazon on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin yksityinen työnantaja Walmartin ja McDonaldsin jälkeen.

Osana kulujen karsimista Amazon on vähentänyt varastotiloja, keskeyttänyt joitain kokeellisia projekteja ja vähentänyt rekrytointia. Investointibudjettia on leikattu kolmanneksen.

Ohjaus Q1:lle

Amazon odottaa liikevaihdon olevan 121 – 126 miljardia dollaria, mikä merkitsisi 4 – 8 prosentin kasvua. Analyytikot odottivat 125,1 miljardin dollarin liikevaihtoa, joka on Amazonin oman ennusteen yläpäässä. AWS:n kasvun odotetaan myös hidastuvan Q1:llä, mikä oli pettymys markkinoille.

Amazonin Q4-tulos visualisoituna

Amazonin Q4-tulos visualisoituna
Kuva: App Economy Insights

Amazonin osake

Amazonin osake laski jälkipörssissä tulosjulkistuksen jälkeen noin 5 %, mutta oli noussut samana päivänä ennen julkistusta yli 7 %. Amazonin osake on laskenut vuoden takaisesta noin 19 %, mutta vuoden alusta 2023 Amazon on kuitenkin noussut yli 30 % Nasdaqin muiden teknoyhtiöiden mukana.

Osaketta on vaikea arvioida normaaleilla valuaatiomittareilla, koska Amazon ei ole koskaan keskittynyt erityisesti tuloksentekoon, vaan kasvuun. Amazonin P/S-luku on nyt 2,1 käyttäen juoksevan 12 kuukauden liikevaihtoa ja 107 dollarin osakekurssia. Viimeisen 8 vuoden historiallinen P/S on 3,3. Osake on historiaansa nähden edullinen, mutta lähitulevaisuuden kasvunäkymät ovat nyt myös heikommat. Amazonin kasvun voi kuitenkin odottaa kiihtyvän vuoden 2023 toisella vuosipuoliskolla.

Amazonin kurssi vuoden ajalta. Kuva TradingView
Amazonin kurssi vuoden ajalta. Kuva TradingView

AWS on markkinajohtaja

AWS on Amazonin tärkein osa, koska se tuo vakaata voimakasta kasvua erinomaisella kasvulla. AWS on markkinajohtaja, jonka haastajina olevat Microsoftin Azure ja Google Cloud. AWS:n palveluita ostavat useat suuret yhtiöt, jotka tuovat tasaista tulovirtaa. Pelkästään Netflix, Twitch, Linkedin, Facebook ja BBC maksavat Amazonille AWS:n palveluista noin 67 miljoonaa dollaria, joka kuukausi.

Kuva: Visual Capitalist

Käy kauppaa Amazonin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Amazonin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy