startup lions

Analyysi: Amazonin tulos ylitti odotukset – osake raketoi jälkipörssissä yli 13,5 %

Amazonilta kova tulos, joka ylitti ennusteet. Rivianiin tehdyt sijoitukset painoivat tulokset kuitenkin pakkaselle. Pilvipalvelut ja mainospalvelut jatkoivat vahvassa kasvussa. Yhtiö nousi jälkipörssissä yli 13,5 %. Lue analyysi!

Julkaistu: 29.07.2022 Kirjoittaja:

Amazon analyysi osake sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset tuloskausi

Amazon

Amazon on internetin jättiläinen ja sen tärkein markkina-alue on USA. Amazonin liikevaihdosta 67 % tulee Yhdysvalloista. Amazon tunnetaan parhaiten verkkokaupastaan, mutta yhtiöllä on myös useita muita merkittäviä liiketoimintasegmenttejä. Vuonna 2021 Amazonin liikevaihto oli lähes 470 miljardia ja nettotulos 33,4 miljardia dollaria. Amazonin verkkokauppa on isoin liiketoiminta-alue ja on 47,3 prosenttia liikevaihdosta, 22 prosenttia tulee kolmannen osapuolen myynnistä, joita ovat yhtiölle maksettavat komissiot ja kuljetusmaksut.

Amazon Web Services (AWS) on kolmanneksi suurin liiketoimintasegmentti 13,2 prosentin osuudella. AWS tarjoaa pääasiassa yritysten käyttöön monipuolisen pilvipalvelualustan ja on markkinajohtaja noin 36 % globaalilla markkinaosuudella. Microsoftin Azure on toisena 22 % markkinaosuudella.

Yhtiö kilpailee myös suoratoistomarkkinassa Amazon Prime palvelulla, joka tuo noin 6,8 % liikevaihdosta. Amazon myy myös mainospalveluita, jotka ovat noin 6,6 % liikevaihdosta.

Amazonin 2022 toisen kvartaalin tulos

 • Liikevaihto $121,23 mrd. (analyytikkojen ennuste $119,03 mrd.)
 • EPS $-0,20

AWS:n liikevaihto oli 19,7 miljardia dollaria (analyytikkoennuste $19,56 mrd.). AWS on Amazonin tuottavin liiketoiminta, sillä sen operatiivinen tulos oli 5,7 miljardia dollaria.

Mainostuksesta saatu tulos ylitti ennusteet ollen 8,76 miljardia dollaria (analyytikkoennuste $8,65 mrd.). Mainostulot ovat kasvaneet hyvin ja kasvu oli rakettimaista myös Q2:lla ollen 18 %, siinä missä taas esimerkiksi Meta Platformsin (Facebook) mainostulot ovat kääntyneet laskuun. Amazonin liikevaihto kasvoi 7 prosenttia, joka on hyvä lukema suhteessa muihin teknojätteihin, joiden liikevaihdot ovat laskeneet, pois lukien Apple, joka raportoi myös tuloksesta eilen.

Sähköauto yhtiö Rivianiin tehdyt sijoitukset ajoivat yhtiön tuloksen pakkaselle

Amazonin kokonaistappiot Q2:lla on noin kaksi miljardia dollaria, joka johtuu Rivianiin tehtyjen sijoitusten alaskirjauksista. Analyytikoiden EPS ennusteet erosivat toisistaan niin paljon, että analyytikoiden konsensusennusteeseen on osakekohtaista -0,20 dollarin tappiota mahdotonta vertailla. Rivianin kurssin syöksyn myötä Amazon kirjasi 3,9 miljardin dollarin tappiot kaupasta. Rivianin osake tuli toisella kvartaalilla alas lähes 50 %. Amazonille Rivian seikkailusta aiheutuneet tappiot ovat jo tänä vuonna 11,5 miljardia dollaria.

Ohjaus Q3:lle

Amazon odottaa liikevaihdon olevan 125 – 130 miljardia dollaria, mikä merkitsisi 13 – 17 prosentin kasvua, joka on merkittävästi parempi kuin mitä yhtiö ohjeisti Q2.lle (3-7 %). Analyytikot odottivat 126,4 miljardin dollarin liikevaihtoa. Operatiivisen liikevoiton odotetaan olevan välillä 0 – 3,5 miljardia dollaria.

Inflaatio vaikuttaa tulevaan vahvasti

Amazoniin vaikuttaa erityisesti rajusti kohonnut öljynhinta, joka nostaa kuljetuskustannuksia. Yhtiö kasvoi myös pandemian aikana voimakkaasti ja palkkasi lisää henkilökuntaa, sekä laajensi varastojaan, mutta nyt yhtiön suunta on kääntynyt. Amazon vähensi henkilöstöään 99 000, mutta on silti valtava työnantaja 1,52 miljoonalle työntekijällä. Irtisanomiset koskevat erityisesti varastotyöntekijöitä, sillä yhtiö jatkaa esimerkiksi insinöörien ja muiden korkeammin koulutettujen työntekijöiden rekrytointeja AWS- ja Ad Services segmenteissä.

Yhtiön toimitusjohtaja ei ole silti inflaatiosta liian huolissaan sillä hänen mukaansa Amazon saa hintojen nousua kuriin muun muassa tehostamalla toimitusverkostojen tuottavuutta.

Amazonin osake

Amazonin osake oli voittaja koronakriisissä, mutta paluu pandemian jälkeiseen aikaan on ollut tuskallista. Osake on laskenut selvästi kuluvan vuoden aikana (-28 %), mutta suunta on viime viikkoina kääntynyt ja reaktio Q2-tulokseen oli rakettimainen. Vuoden takaiseen verrattuna kurssi on pakkasella -32 %. Kurssi on nyt samalla tasolla kuin se oli kesän 2020 alussa. Kurssitrendin kääntymistä voi odotella, kun inflaatio alkaa hellittää. Tämä tapahtunee vuoden 2023 aikana.

Amazonin osake. Kuva: eToro
Katso Amazonin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

AWS on Amazonin tärkein osa

AWS tuottaa lähes 3/4 yhtiön koko tuloksesta. Mikäli Amazon ei olisi lähtenyt seikkailemaan sähköautojen puolella ja ostamaan Rivianin osakkeita, olisi tulos ollut todellinen jytky. AWS:n kehitystä kannattaa seurata erittäin tarkkaan sillä sen tuloksen kehitys on yhtiölle keskeisin osa.

Kuva: Visual Capitalist

AWS on markkinajohtaja

Amazon on pilvipalvelu alustojen kuningas. Haastajina olevat Microsoftin Azure ja Google Cloud eivät ole edes yhdessä yhtä isoja mitä Amazon kolmas osan markkinaosuudellaan. AWS:n lohkaisu omaksi yhtiöksi on ollut spekulaatioiden kohteena vuosia, mutta ei näytä tällä hetkellä silti todennäköiseltä. AWS:n palveluita useat suuret yhtiöt, jotka tuovat tasaista tulovirtaa. Pelkästään Netflix, Twitch, Linkedin, Facebook ja BBC maksavat Amazonille AWS:n palveluista noin 67 miljoonaa dollaria, joka kuukausi.

Kuva: Visual Capitalist

Käy kauppaa Amazonin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Amazonin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.startup lions


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


startup lions

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy