Googlelta kaksinumeroista kasvua ja odotuksia parempi tulos. Kurssilasku avaa ostopaikan.

Googlen kolmas kvartaali oli vahva ja yhtiö palasi kaksinumeroiseen kasvuun. Osake laski Cloud-segmentin odotettua hitaamman kasvun vuoksi. Kannattaako Googlen osakkeen lasku käyttää ostopaikkana?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Googlen kolmas kvartaali oli vahva ja yhtiö palasi kaksinumeroiseen kasvuun. Osake laski Cloud-segmentin odotettua hitaamman kasvun vuoksi. Kannattaako Googlen osakkeen lasku käyttää ostopaikkana?

Alphabet (GOOG) eli Google

Alphabet on Googlen emoyhtiö. Yhtiö on internetin jättiläinen. Sen tunnetuin liiketoiminta on hakukone Google, mutta yhtiöllä on useita muita digitaalisia alustoja ja palveluita, kuten Chrome-internet-selain, Android-käyttöjärjestelmä, Gmail, YouTube ja pilvipalveluita tarjoava Google Cloud. Ydinliiketoimintojensa lisäksi Alphabetilla on Other Bets -segmentti, joka sisältää alkuvaiheen yrityksiä ja sovelluksia.

Suurin syy Googlen menestykseen on sen lähes monopoliasema hakukonemarkkinassa. Lähes 86 % kaikista internetissä tehtävissä hauista tehdään Googlen kautta. Toisena 8 prosentin osuudella on Microsoftin Bing, kolmantena 3 prosentin osuudella Yahoo ja prosentin osuudella kiinalainen Baidu. 

Googlen Q3/2023 tulos

 • Liikevaihto 76,7 miljardia dollaria, kasvua 11 % (analyytikkojen ennuste 76,0 miljardia)
 • Operatiivinen liikevoitto 21,3 miljardia dollaria, liikevoittomarginaali 28 %
 • EPS 1,55$ (analyytikkojen ennuste 1,45$)

Google ylitti analyytikkojen ennusteet Q3:llä. Liikevaihdon kasvu oli 11 prosenttia ja se kiihtyi jälleen Q2:sta. Kasvua ohjasi mainosliiketoiminnan paluu kaksinumeroiseen kasvuun. Google on ylittänyt analyytikoiden ennusteet joka kvartaalilla vuonna 2023. Viime vuonna oli neljä perättäistä kvartaalia, jolloin Google jäi ennusteista.

Googlen liikevaihdon kasvu eri segmenteissä

YouTuben liikevaihto ylitti odotukset ja oli 7,95 miljardia analyytikkojen odottaessa 7,81 miljardia. YouTuben liikevaihto kääntyi kasvuun kasvun ollessa 12,5 prosenttia.

Liiketoiminnoista suurin Google Search kasvoi 11,3 prosenttia 44,0 miljardiin. Google Network laski 2,5 prosenttia 7,67 miljardiin. Muiden toimintojen liikevaihto oli 8,3 miljardia, jossa oli 21 prosentin kasvu.

Segmenteistä nopeiten kasvoi jälleen Google Cloud, jonka kasvu oli 22 prosenttia. Kasvuvauhti hidastui ja jäi analyytikoiden ennusteista. Liikevaihto oli 8,41 miljardia dollaria. Analyytikot ennustivat 8,64 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Googlen kassa on erittäin vahva. Likvidit varat ovat 120 miljardia dollaria.

Googlen toimitusjohtaja kertoi: ”Olen tyytyväinen taloudelliseen tulokseemme ja tuotekehitykseen tällä vuosineljänneksellä sekä tekoälyinnovaatioihin Searchissa, YouTubessa, Cloudissa, Pixel-laitteissamme ja muissa palveluissa. Jatkamme työtämme tehdä tekoälystä hyödyllisempää kaikille; ja näemme siinä jännittävää edistystä, vaikka paljon muuta on tulossa.”

Tekoäly ja kululeikkaukset keskiössä

Googlen tulosparannuksen taustalla ovat kululeikkaukset ja paluu kaksinumeroiseen kasvuun. Yhtiö on vähentänyt kuusi prosenttia työvoimastaan kuluvan vuoden aikana.

Googlen vuosittaisessa kehittäjäkonferenssissa, Google I/O:ssa, Google ilmoitti tuovansa generatiivisen tekoälyn ominaisuuksia hakukokemukseen uuden tuotteen nimeltä Search Generative Experience (SGE) avulla. Yhtiö väittää, että SGE pystyy syntetisoimaan hakutuloksia monimutkaisista kyselyistä. Google ei ole vielä kertonut, milloin palvelu tulee olemaan laajalti saatavilla yleisölle.

Googlen osake noussut vahvasti vuonna 2023; tulosraportti pettymys markkinoille

Googlen osake on kehittynyt vahvasti vuonna 2023 heikon 2022 jälkeen. Osake kävi jo lähellä all time high -lukemia. Osake laski jälkipörssissä selvästi tulosjulkistuksen jälkeen. Markkinat pettyivät Cloud-segmentin kasvuun.

Google on palannut vahvaan kasvuun ja osake on suurista teknojäteistä yksi halvimmista. Osaketta kannattaa ostaa tuloksen jälkeisestä laskusta, kunhan ensin odottaa, kuinka alas osake valuu ennen kuin kurssille löytyy tukea.

Riskit

Riskejä ovat edelleen talouskasvun hidastumisen vaikutukset mainostuloihin. Toinen riski liittyy kisaan tekoälyjohtajuudesta. Tällä hetkellä näyttää, että Microsoft on kisassa vahvoilla, mutta Googlen johto uskoo vahvasti yhtiön omiin tekoälyratkaisuihin. Google on lanseerannut oman tekoälytyökalun Google Bardin, mutta sen vaikutus yhtiöön on vielä toistaiseksi hyvin vähäinen.

Käy kauppaa Googlen osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Googlen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Osta Googlen osaketta suoraan

eTorossa on laaja valikoima osakkeita ja suurimmat ja mielenkiintoisimmat kansainväliset yhtiöt ovat jo ostettavissa. Vaikka Googlen osake on splitin jälkeen useamman piensijoittajan saatavilla, voi eTorosta ostaa myös osakkeiden osia alkaen 10 dollarilla.

Katso Googlen tiedot eTorosta*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Sijoittajan valinnat