Northcrypto

Googlen osake on laskenut rajusti – Miltä 2023 näyttää?

Googlen tulos pettymys, lue tulosanalyysi

Google on internetin valtias. Osake on tarjonnut pitkässä juoksussa erinomaista tuottoa, mutta vuosi 2022 oli nihkeä. Milloin osake palaa takaisin kasvu-uralle?

Julkaistu: 03.02.2023 Kirjoittaja:

analyysi disruptiiviset teknologiaosakkeet Google osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset tuloskausi

Alphabet (GOOG) eli Google

Alphabet on Googlen emoyhtiö. Yhtiö on internetin jättiläinen. Sen tunnetuin liiketoiminta on hakukone Google, mutta yhtiöllä on useita muita digitaalisia alustoja ja palveluita, kuten Chrome-internet-selain, Android-käyttöjärjestelmä, Gmail, YouTube ja pilvipalveluita tarjoava Google Cloud. Ydinliiketoimintojensa lisäksi Alphabetilla on Other Bets -segmentti, joka sisältää alkuvaiheen yrityksiä ja sovelluksia.

Suurin syy Googlen menestykseen on sen lähes monopoliasema hakukonemarkkinassa. Lähes 86 % kaikista internetissä tehtävissä hauista tehdään Googlen kautta. Toisena 8 prosentin osuudella on Microsoftin Bing, kolmantena 3 prosentin osuudella Yahoo ja prosentin osuudella kiinalainen Baidu. 

Googlen Q4/2022 tulos

 • Liikevaihto 76,05 miljardia dollaria, kasvua 1 % (analyytikkojen ennuste 76,53 miljardia)
 • Operatiivinen liikevoitto 18,16 miljardia dollaria, liikevoittomarginaali 24 % (laskua 17 %)
 • EPS 1,05$ (analyytikkojen ennuste 1,18$)

Google jäi analyytikkojen ennusteista neljäntenä perättäisenä kvartaalina. Liikevaihdon kasvu hidastui vaivaiseen yhteen prosenttiin (vertailukelpoisin valuuttakurssein 7 %). Googlen johto kertoi yhtiön leikkaavan kuluja ylläpitääkseen kannattavaa kasvua.

YouTuben liikevaihto oli pettymys, 7,96 miljardia analyytikkojen odottaessa 8,25 miljardia. YouTuben liikevaihto laski vertailukauteen nähden 8 prosenttia. Johdon mukaan lasku johtui mainosmarkkinoiden heikkoudesta.

Liiketoiminnoista suurin Google Search laski 2 prosenttia 42,6 miljardiin. Google Network laski 9 % 8,5 miljardiin. Muiden toimintojen liikevaihto oli 8,8 miljardia, jossa oli 8 % kasvu.

Segmenteistä nopeiten kasvoi jälleen Google Cloud, jonka kasvu oli 32 prosenttia. Kasvu hidastui kuitenkin edellisestä kvartaalista. Liikevaihto oli 7,32 miljardia dollaria.

Googlen kassa on erittäin vahva. Likvidit varat olivat 116 miljardia dollaria.

Googlen johto ilmoitti tammikuussa 12 000 työntekijän irtisanomisista. Tästä aiheutuu noin 2 miljardin dollarin kertakustannus vuoden 2023 ensimmäiselle kvartaalille.

Googlen osake laskuun tulosjulkistuksen jälkeen

Googlen osake kehittyi heikosti vuoden 2022. Vuoden 2023 alku on ollut vahva, mutta tulos käänsi kurssin laskuun jälkipörssissä 6,5 %.

Analyytikoiden EPS-ennuste vuodelle 2023 oli ennen tulosjulkistusta 6,01 dollaria. Osakekurssi oli jälkipörssissä 103 dollaria, joten P/E-luvuksi saadaan 17. Osake on halpa, mutta riskinä on, ettei yhtiö yllä tulosennusteeseen. Googlen tilanteen voidaan kuitenkin olettaa paranevan vuoden 2023 aikana makrotaloudellisen tilanteen helpottaessa ja kustannusleikkausten parantaessa kannattavuutta.

Odotukset loppuvuodelle

Google ei antanut virallista ohjausta vuodelle 2023. Johto kuitenkin hehkutti yhtiön tulevia tekoälypalveluja, jotka ovat pian käyttäjien saatavilla. Johto uskoo pääsevänsä takaisin kannattavaan kasvuun pitkällä tähtäimellä.

Vaikeuksista huolimatta Google on laadukas teknologiayhtiö. Vuosi 2023 on todennäköisesti Googlelle kokonaisuutena jo parempi.

Googlen osakesplit

Vuoden 2022 15. heinäkuuta astui voimaan kaksikymmentä yhdestä (20-for-1) -osakesplitti. Splitti on toinen yhtiön historiassa ja sillä Google seuraa muiden teknojättien, kuten Applen ja Teslan liikkeitä, pyrkien laskemaan osakkeidensa hintaa enemmän sijoittajia houkuttelevaksi. Aikaisemmin tänä vuonna Google on toteuttanut omien osakkeiden osto-ohjelmia, jotka viestivät yhtiön pitävän osakettaan halpana. Osakesplitin myötä houkuttelevampi hinta luo uutta tilaa osakkeen hinnan nousulle. Yhtiön fundamentteihin splitillä ei ole vaikutusta.

Käytännössä toimeen astunut osakesplit tarkoitti sitä, että jokainen Googlen osakkeenomistaja sai 19 uutta osaketta yhtä omistamaansa osaketta kohden. Kun liikkeessä olevien osakkeiden määrä kasvaa, putoaa yhden osakkeen hinta. Torstaina 14.7. pörssin sulkiessa ovensa, yhden Googlen osakkeen hinta oli noin 2 208 dollaria. Kun pörssi jälleen avautui perjantaina, sai yhden osakkeen noin 113 dollarilla.

Käy kauppaa Googlen osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Googlen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.

Osta Googlen osaketta suoraan

eTorossa on laaja valikoima osakkeita ja suurimmat ja mielenkiintoisimmat kansainväliset yhtiöt ovat jo ostettavissa. Vaikka Googlen osake on splitin jälkeen useamman piensijoittajan saatavilla, voi eTorosta ostaa myös osakkeiden osia alkaen 10 dollarilla.

Katso Googlen tiedot eTorosta*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy