Osakemarkkinoilla käynnistyi nousuralli – koroissa käänne!

Osakemarkkinat saivat uutta tuulta purjeisiinsa korkojen pyörähdettyä ympäri. Ylimyyty ja ylipessimistinen lähtötilanne sekä vahva kausittaisuus povaavat nousurallia loppuvuoteen – talouden riskeistä huolimatta.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Osakemarkkinat saivat uutta tuulta purjeisiinsa korkojen pyörähdettyä ympäri. Ylimyyty ja ylipessimistinen lähtötilanne sekä vahva kausittaisuus povaavat nousurallia loppuvuoteen – talouden riskeistä huolimatta.

Korot kääntyivät laskuun –> osakkeet aloittivat nousurallin

Viimeisen kuukauden aikana markkina on kypsynyt valmiiksi nousurallille: Sentimentti, sijoittajien positiot ja tekniset indikaattorit olivat syvälle ylimyytyjä ja ylipessimistisiä, ja osakemarkkinoille vahva kausittainen jakso on käynnistynyt.

Koko laskun ajan perusteesinä on ollut: ”Odota parempia ostopaikkoja ainakin, kunnes korkomarkkinoilla nähdään käänne.” Syys-lokakuun vaihteen käänneyritys jäi lyhyeksi, ja korot jatkoivat kipuamistaan aina viime viikon loppuun saakka. Tämän viikon alussa korkomarkkinat pyörähtivät jälleen ympäri, ja tällä kertaa tilanne näyttää suotuisammalta.

Osakemarkkinan pohjakosketus nähtiin useissa indekseissä lokakuun puolivälin alla, viime päivinä nousu on muuttunut laaja-alaiseksi ja sykliset osakkeet ovat siirtyneet johtamaan markkinanousua. Osakeindeksien nousu yli edellisten kuukauden huippujen vahvistaa käännesignaalin, ja markkinoilla voi odottaa lähiaikoina jopa vahvaa karhumarkkinan nousurallia.

Huom! Isossa kuvassa karhumarkkina on yhä käynnissä, inflaatio jatkaa jylläämistään, Fediltä voi odottaa lisää korkojen nostoja ja USA:n taantumaindikaattorit ennakoivat taantuman alkavan 100 %:n todennäköisyydellä viimeistään vuonna 2023. Historiallisesti osakemarkkinoiden tuotto taantuman alkaessa on ollut heikkoa.

Riskit lokarallille tulosjulkistuksissa

Lyhyellä aikavälillä suurin riski karhurallille on käynnissä oleva tuloskausi. Googlen ja Microsoftin tulokset olivat pettymyksiä. Suurista jäljellä on vielä Amazon, Apple ja Meta Platforms. On vaikea nähdä indekseissä laajaa nousua, jos kaikki suurimmat yhtiöt laskevat tulosjulkistuksen jälkeen. Lisäksi geopoliittiset riskit Venäjän ja Kiinan suunnalta voivat tyrehdyttää rallin.

Sentimentti tipahti syys-lokakuun dipissä alimmilleen sitten finanssikriisin

Riski-indikaattorit ennakoivat nousurallia

Risk on/off -malli on pysytellyt ”Vältä osakkeita” -tilassa syyskuun alkupuolen päivityksestä saakka, jolloin markkinariski-indikaattori kääntyi nousuun. Momentti siirtyi karhumarkkinaympäristöön (punaiselle) jo elo-syyskuun vaihteessa markkinoiden käännyttyä laskuun.

Lokakuun puolenvälin päivityksessä sentimenttimalli kääntyi vihreälle ”ostosignaalin merkkinä” lähes heti markkinan pohjakosketuksen jälkeen. Liikennevalomallin valon vaihdos vihreälle reagoi nousukäänteisiin hieman viiveellä, sillä se odottaa tasoitetun Markkinariski-indikaattorin käännöstä laskuun.

Markkinariskien lyhyt suunta on laskussa ja tasoitettua markkinariski-indikaattoria alempana, mikä ennakoi liikennevalomallin siirtyvän ”Suosi osakkeita” -tilaan seuraavan ~1-2 viikon aikana riskien laskunopeudesta riippuen.

Kuva: Sijoittaja.fi Markkinaympäristö. Markkinariskien lyhyen aikavälin suunta kääntyi laskuun.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön
Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat