New call-to-action

Analyysi: Metan tulos romahti – osake 19 prosentin laskuun

Facebookin (META) osake kääntyi jälkipörssissä rajuun 19 % laskuun. Yhtiön tulos heikkeni merkittävästi, vaikka liikevaihto ylitti ennusteet. Sijoittajien usko yhtiön tulevaisuuteen horjuu. Lue analyysi!

Julkaistu: 27.10.2022 Kirjoittaja:

analyysi Facebook kansainvälinen sijoittaminen osake teknologiayhtiöt tulokset

Facebookin tahmeus yllätti

Sosiaalisen median jätti Meta Platforms (ennen Facebook) osake laski tulosjulkistuksen jälkeen jälkipörssissä. Meta omistaa Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin.

Facebookin tulos lukuina

Meta Platformsin eli Facebookin tulos oli odotuksia heikompi vuoden kolmannella neljänneksellä. Liikevaihto oli hieman odotuksia parempi, mutta keskimääräinen tulo käyttäjää kohden ja EPS jäivät odotuksista. Erityisesti osakekohtainentulos jäi peräti 15 % analyytikoiden konsensusennusteesta. Facebookin osake on laskenut noin 70 prosenttia vuoden alusta, joka on myös ylivoimaisesti suurin jos vertaa muihin teknojätteihin kuten Googleen, Microsoftiin, Amazoniin tai Appleen.

Metan osake laski massiiviset 19 prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen jälkipörssissä. Metan nettotulos oli hieman alle 4,4 miljardia, joka on 52 prosentin lasku vuodentakaiseen verrattuna. Yhtiön kurssi oli jo ennen tulosjulkistusta yli 5,5 prosentin laskussa.

  • Liikevaihto 27,71 mrd $ , ennuste 27,38 mrd $ (laskua vertailukauteen -4 prosenttia)
  • EPS 1,64 $, ennuste 1,89 $ (vertailukausi 3,22 $, laskua 49 %)
  • Facebook-perheen päivittäiset aktiiviset ihmiset (DAP): 2,93 miljardia (kasvu vertailukauteen 4 prosenttia)
  • Facebook-perheen kuukausittaiset aktiiviset ihmiset (MAP): 3,71 miljardia (kasvu vertailukauteen 4 prosenttia)
  • Keskimääräinen tulo käyttäjää kohden (ARPU): 9,41 $ vs. 9,83 $ analyytikkoennuste

Liikevaihto laski hieman vertailukaudesta, mutta operatiiviset kulut nousivat. Operatiivinen liikevoitto oli 5,7 miljardia dollaria, joka on peräti 46 prosenttia vertailukautta heikompi. Liikevoittoprosentti oli 20 %, joka on huomattavasti heikompi kuin edellisellä kvartaalilla, jolloin Metan liikevoittoprosentti oli 29 %. Metan kustannukset nousivat 19 % vuoden takaiseen verrattuna, joka oli kylmä rätti markkinoille liikevaihdon laskiessa. Meta Platformsilla on edelleen erittäin vahva tase. Yhtiön kassavarat olivat 41,78 miljardia dollaria.

Myös yhtiön ohjaus oli pettymys. Meta ennakoi neljännen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 30 – 32,5 miljardia dollaria, joka on analyytikoiden ennustaman 32,2 miljardin dollarin alapuolella. Ohjaus tarkoittaa, että liikevaihdon lasku jatkuu.

Meta ei aloita kuitenkaan kulujen karsimista, mutta rekrytointitahti hidastuu merkittävästi. Yhtiön työntekijöiden määrä kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 28 %, mutta nyt Meta ilmoitti työntekijöiden kokonaismäärän säilyvän ennallaan ensi vuoden ajan.

Metaversumi odottaa vielä tuloaan

Facebook vaihtoi nimensä Metaksi 2021 lokakuussa, sillä se kuvaa yhtiön mukaan paremmin kasvavaa ’metaversumia’, jossa työskentely, pelaaminen ja opiskelu tapahtuu.

Metaversumiin keskittyvän segmentin Reality Labsin liikevaihto puoliintui 285 miljonaa ja tappio kasvoi 3,67 miljardiin vuodentakaisesta 2,63 miljardista dollarista. Yhtiö odottaa, että Reality Labsin tappioiden kasvavan merkittävästi vuonna 2023. Reality Labs on tehnyt tänä vuonna kolmen kvartaalin aikana tappiota yli yhdeksän miljardia dollaria.

Metaversum on vielä kaukana tulevaisuudessa, sillä Metan kolme tärkeintä sovellusta: Facebook, Instagram ja WhatsApp tuovat 98 % yhtiön liikevaihdosta.

Meta Platformsin toimitusjohtaja ja yksi perustaja Mark Zuckerberg on myös keskittänyt valtaa itselleen ja moni alkuperäinen perustaja on lähtenyt yhtiöstä. Kesäkuussa yhtiön operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg irtisanoutui, mutta jatkaa Metan hallituksessa. Sandberg työskenteli Metassa vuodesta 2008 lähtien. Zuckerberg uskoo myös vahvasti metaversumiin ja on käytännössä rakentanut koko yhtiön strategian ja tulevaisuuden sen varaan.

Sijoittajien usko yhtiön johtoon ja strategiaan horjuu, kun metaversumi-investoinnit tuntuvat olevan massiivinen kuluerä samalla kun yhtiön kivijalka eli mainostulot heikkenevät. Metaversumin läpimurtoon menee vuosia ja se vaatii sijoittajilta pitkää pinnaa, vaikka Metan kassatilanne onkin erinomainen.

Markkinatilanne kiristyy

Facebook on useiden kilpailijoiden puristuksessa. Kiinalainen TikTok on ottanut markkinaosuutta erityisesti nuorten keskuudessa. Applen viime vuonna tekemät ohjelmistomuutoset ovat myös heikentäneet Facebookin tulosta, koska mainosten kohdentaminen ja käyttäjien seuranta on yhtiölle vaikeampaa. Tietyt analyytikot arvioivat, että sen vaikutus yhtiön tulokseen olisi jopa 10 miljardia dollaria tänä vuonna. Myös Snap ja Youtube ovat raportoinut vähentyneestä mainostajien määrästä osittain Ukrainan sodan ja kiihtyneen inflaation johdosta.

Esimerkiksi Snap kertoi myös heikentyneestä tuloksesta viime viikolla ja yhtiön kurssi putosi jopa 30 %. Snap on toisin on markkina-arvoltaan noin 20 kertaa Metaa pienempi, mutta kertoo siitä, että monet Yhdysvaltalaiset sosiaalisen median alustat ovat menettäneet käyttäjiä Kiinalaiselle TikTokille.

Käyttäjämäärät

Metan markkina-asema sosiaalisessa mediassa on silti erittäin vahva, sillä se omistaa kolme neljästä suosituimmasta sosiaalisen alustasta, mutta TikTok voi tulla pian ohi. Tiktokin käyttäjämäärä kasvoi viime vuonna lähes 50 % ja se oli ladatuin sovellus Yhdysvalloissa vuonna 2021.

Meta Platformsin (Facebook) osake

Facebookin (META) osakekurssi on ollut vuoden 2022 syöksykierteessä. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi kääntyi jälleen laskuun.

Meta Platformsin osake on arvostuskertoimilla erittäin edullinen. Vuoden 2022 P/E-luku on 10,6 ja vuoden 2022 P/E-luku on 9,6 käyttäen 104 dollarin osakehintaa ja analyytikoiden konsensusennusteita. Riskinä on, että Meta Platforms ei yllä analyytikoiden ennusteisiin, jolloin osakekohtainen tulos jatkaa edelleen laskussa. Kyseessä olisi tällöin klassinen arvoansa. Osake näyttää arvostuslukujen perusteella edulliselta, mutta ei ole sitä, koska ennusteet ovat ylioptimistiset.

Metan kohdalla olennaista on, milloin markkinatilanne muuttuu paremmaksi ja yhtiö palaa takaisin kasvun tielle. Ennen sitä osake jatkaa laskutrendissä tai enintään sahausta vaakasuunnassa. Osake noteraattiin jälkipörssissä 104 dollarissa tulosjulkistuksen jälkeen.

Facebook kurssi vuoden alusta. Kuva: TradingView

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti ja matalilla kuluilla

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Esimerkiksi Facebookin osaketta voit ostaa maksutta.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

 Kaikki kaupankäynti sisältää riskejä. Riskeeraa vain pääomaa, jonka olet valmis menettämään.  New call-to-action


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


24.11.2022 09:12 | Sijoittaja.fi
Vuoden 2023 sijoitusteemat: fintech-osakkeet

23.11.2022 09:47 | Sijoittaja.fi
Analyysissa Koskisen listautuminen


Image


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy