New call-to-action

Analyysi: Meta leikkaa kuluja ja liikevaihto palaamassa kasvuun – osake vahvaan nousuun | $META

Facebookin (META) osake on kääntynyt selvään nousuun. Yhtiö aikoo olla jatkossa tehokkaampi ja se miellyttää markkinoita. Sijoittajien usko yhtiön tulevaisuuteen näyttää palautuvan.

Julkaistu: 02.02.2023 Kirjoittaja:

analyysi Facebook kansainvälinen sijoittaminen osake teknologiayhtiöt tulokset

Metan osake nousuun

Sosiaalisen median jätti Meta Platforms (ent. Facebook) osake nousi rajusti tulosjulkistuksen jälkeen jälkipörssissä. Meta omistaa Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin.

Sijoittajat innostuivat erityisesti alhaisemmasta kulukuormasta vuonna 2023 sekä näkymistä, joiden perusteella liikevaihto olisi palaamassa kasvuun. Myös omien osakkeiden osto-ohjelman odotetaan tukevan kurssia.

Metan tulos

Meta Platformsin eli Facebookin liikevaihto oli odotuksia parempi vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta EPS jäi odotuksista. Tulokseen vaikutti merkittävästi toimintojen uudelleenorganisointi, joten se ei ole täysin vertailukelpoinen analyytikkojen ennusteen kanssa..

Metan nettotulos oli noin 4,65 miljardia, jossa on 55 prosentin lasku vuodentakaiseen verrattuna.

  • Liikevaihto 32,17 mrd $, ennuste 31,53 mrd $ (laskua vuoden takaiseen 4 prosenttia)
  • EPS 1,76 $, ennuste 2,23 $
  • Päivittäiset aktiiviset käyttäjät (DAU): 2 miljardia (ennuste 1,99 miljardia)
  • Kuukausittaiset aktiiviset ihmiset (MAU): 2,96 miljardia (ennuste 2,98 miljardia)

Meta ilmoitti Family of Apps -segmentin ja Reality Labs -yksikön uudelleenjärjestelykuluista, jotka olivat 3,76 miljardia dollaria ja 440 miljoonaa dollaria vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä. Lisäkustannusten vuoksi on vaikea verrata yhtiön osakekohtaista tulosta analyytikoiden 2,22 dollarin arvioon.

Liikevaihto laski neljä prosenttia vertailukaudesta ollen kolmas kvartaali putkeen, jolloin Metan liikevaihto laski. Kulut kasvoivat 22 %. Liikevoittoprosentti oli 20 %, joka on huomattavasti heikompi kuin edellisellä kvartaalilla, jolloin Metan liikevoittoprosentti oli 29 %. Meta Platformsilla on edelleen erittäin vahva tase. Yhtiön kassavarat olivat 40,74 miljardia dollaria.

Metan ohjaus

Meta ennakoi ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 26- 28,5 miljardia dollaria. Ohjauksen keskiväli on hieman analyytikoiden ennustaman 27,1 miljardin dollarin yläpuolella. Mikäli Meta pääsee ohjauksen ylälaitaan, tarkoittaisi se sitä, että Meta palaisi useamman laskukvartaalin jälkeen takaisin kasvu-uralle.

Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg nimesi tulosjulkistuksen yhteydessä vuoden 2023 johdon teemaksi tehokkuuden, jota hän kuvasi yhtiön pyrkimyksenä olla vahvempi ja ketterämpi organisaatio.

Meta yllätti positiivisesti antamalla odotettua matalammat kustannusennusteet vuodelle 2023. Kokonaiskustannusten ennakoidaan olevan vain 89 – 95 miljardia dollaria. Metan aiempi arvio oli 94 – 100 miljardia dollaria. Tehoja haetaan muun muassa irtisanomisilla.

Meta ilmoitti tulosjulkistuksen yhteydessä myös 40 miljardin dollarin osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta. Viime vuonna Meta osti omia osakkeitaan 28 miljardin dollarin edestä.

Metan Q4 tulos visualisoituna

Kuva:App Economy Insights. Metan Q4-22 tulos visualisoituna.
Kuva: App Economy Insights

Vuoden 2022 huoli markkinoilla oli Metan keskittyminen liikaa futuristisiin hankkeisiin samalla, kun sen mainosliiketoiminta laski. Metan Reality Labs -yksikkö, joka on metaverse strategian keskiössä, menetti 4,28 miljardia dollaria neljännellä vuosineljänneksellä, mikä nosti sen koko viime vuoden liiketappion yhteensä 13,72 miljardiin dollariin.

Kuluvalle vuodelle kulukuorman ennustetaan olevan alempi ja investoinnit ovat myös 4 miljardia aiemmin ilmoitettua alemmalla tasolla. Reality Labsin tappion voidaan siten odottaa pienenevän vuonna 2023.

Metaversumi odottaa vielä tuloaan

Facebook vaihtoi nimensä Metaksi 2021 lokakuussa, sillä se kuvaa yhtiön mukaan paremmin kasvavaa ’metaversumia’, jossa työskentely, pelaaminen ja opiskelu tapahtuu.

Metaversum on vielä kaukana tulevaisuudessa, sillä Metan kolme tärkeintä sovellusta: Facebook, Instagram ja WhatsApp tuovat 98 % yhtiön liikevaihdosta.

Käyttäjämäärät

Metan markkina-asema sosiaalisessa mediassa on edelleen erittäin vahva, sillä se omistaa kolme neljästä suosituimmasta sosiaalisen alustasta. TikTok on Metan pahin uhka sosiaalisen median kanavista. Tiktokin käyttäjämäärät kasvoivat viime vuonna lähes 50 %.

Meta Platformsin (Facebook) osake

Facebookin (META) osakekurssi oli vuonna 2022 syöksykierteessä, kunnes osake kääntyi loppuvuoden aikana. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssinousi kiihtyi ja osake nousi yli 20 prosenttia jälkipörsisssä.

Meta Platformsin osakkeen arvostustaso on korjautunut. Analyytikot ennustivat ennen tulosjulkistusta 9,52 dollarin osakekohtaista tulosta vuodelle 2023. Tämä tarkoittaa 184 dollarin kurssilla P/E-lukua 19,3. Tuoreen tulosjulkistuksen jälkeen analyytikot todennäköisesti nostavat tulosennusteita, mikä tarkoittaisi P/E-lukua 17-18. Tämä on lähellä markkinoiden nykyistä arvostustasoa, mutta alempi kuin teknologiaosakkeilla keskimäärin. Alimmillaan P/E-luku kävi tasolla 10, joten pahin arvostusvinouma on korjautunut.

Facebook kurssi vuoden alusta. Kuva: TradingView

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti ja matalilla kuluilla

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Esimerkiksi Facebookin osaketta voit ostaa maksutta.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

 Kaikki kaupankäynti sisältää riskejä. Riskeeraa vain pääomaa, jonka olet valmis menettämään.  SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


suomen sijoitusmetsät

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy