neuvottelimme edun etoroon

Analyysi: Meta Platformsin (Facebook) liikevaihto laski ensimmäistä kertaa ikinä – osake laskuun

Facebookin (META) osake kääntyi jälkipörssissä laskuun. Liikevaihto laski ensimmäistä kertaa ikinä ja laskun odotetaan jatkuvan. Osake on halpa, mutta onko se arvoansa? Lue analyysi!

Julkaistu: 28.07.2022 Kirjoittaja:

analyysi Facebook kansainvälinen sijoittaminen osake teknologiayhtiöt tulokset

Facebookin tahmeus yllätti

Sosiaalisenmedian jätti Meta Platforms (ennen Facebook) osake nousi tulosjulkistuspäivänä muun pörssin imussa, mutta tulosjulkistuksen jälkeen osake kääntyi laskuun jälkipörssissä. Meta omistaa Facebook, Instagramin ja WhatsAppin.

Facebookin tulos lukuina

Meta Platformsin eli Facebookin tulos oli odotuksia heikompi vuoden toisella neljänneksellä. Liikevaihto ja EPS jäivät hieman odotuksista. Facebookin osake on laskenut noin 50 prosenttia vuoden alusta.

  • Liikevaihto 28,82 mrd $ , ennuste 28,94 mrd $ (laskua 1 %)
  • EPS 2,46 $, ennuste 2,59$ (vertailukausi 3,61$)
  • Facebook-perheen päivittäiset aktiiviset ihmiset (DAP): 2,88 miljardia (kasvu vertailukauteen 4 prosenttia)
  • Facebook-perheen kuukausittaiset aktiiviset ihmiset (MAP): 3,65 miljardia (kasvu vertailukauteen 4 prosenttia)
  • Keskimääräinen tulo käyttäjää kohden (ARPU): 9,82 $ vs. 9,83 $ analyytikkoennuste

Liikevaihto laski hieman vertailukaudesta, mutta operatiiviset kulut nousivat. Operatiivinen liikevoitto oli 8,4 miljardia dollaria, joka on peräti 32 prosenttia vertailukautta heikompi. Liikevoittoprosentti oli 29 %. Meta Platformsilla on erittäin vahva tase. Yhtiön kassavarat olivat 40,5 miljardia dollaria.

Yhtiön ohjaus oli pettymys. Metan mukaan toisen vuosineljänneksen heikko mainonnan kysyntäympäristön jatkuu. Sen uskotaan johtuvan laajemmasta makrotalouden epävarmuudesta. Myös vahva dollari vaikuttaa negatiivisesti Metan liikevaihtoon. Vaikutus 6 prosenttia vuositasolla.

Meta ennakoi kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 26 – 28,5 miljardia dollaria, joka on analyytikoiden ennustaman 30,5 miljardin dollarin alapuolella. Ohjaus tarkoittaa, että liikevaihdon lasku jatkuu. Ohjauksella lasku on 2 – 11 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä.

Yhtiö laski edelleen ohjausta vuoden 2022 kuluista. Niiden odotetaan olevan 85-88 miljardia dollaria, joka on noin kolme miljardia dollaria alemmat kuin toisella neljänneksellä ohjattu.

Metaversumi odottaa vielä tuloaan

Facebook vaihtoi nimensä Metaksi 2021 lokakuussa, sillä se kuvaa yhtiön mukaan paremmin kasvavaa ‘metaversumia’, jossa työskentely, pelaaminen ja opiskelu tapahtuu.

Metaversumiin keskittyvän segmentin Reality Labsin liikevaihto oli 452 miljonaa ja tappio 2,8 miljardia dollaria. Yhtiö odottaa, että Reality Labsin liikevaihto heikkenee Q3:lla, joten tappion voidaan odottaa kasvavan.

Metaversum on vielä kaukana tulevaisuudessa, sillä Metan kolme tärkeintä sovellusta: Facebook, Instagram ja WhatsApp tuovat 98 % yhtiön liikevaihdosta.

Markkinatilanne kiristyy

Facebook on useiden kilpailijoiden puristuksessa. Kiinalainen TikTok on ottanut markkinaosuutta erityisesti nuorten keskuudessa. Applen viime vuonna tekemät ohjelmistomuutoset ovat myös heikentäneet Facebookin tulosta, koska mainosten kohdentaminen ja käyttäjien seuranta on yhtiölle vaikeampaa ja jotkut analyytikot arvioivat, että sen vaikutus yhtiön tulokseen olisi jopa 10 miljardia dollaria tänä vuonna. Myös Snap ja Youtube ovat raportoinut vähentyneestä mainostajien määrästä osittain Ukrainan sodan ja kiihtyneen inflaation johdosta. Esimerkiksi Googlen omistaman videopalvelu Youtuben kasvu hidastui edelleen sen ollessa Q2:lla vain 4,9 %. Kirjoitimme Googlen tuloksesta aiemmin täällä.

Käyttäjämäärät

Metan markkina-asema sosiaalisessa mediassa on silti erittäin vahva, sillä se omistaa kolme neljästä suosituimmasta sosiaalisen alustasta, mutta TikTok voi tulla pian ohi. Tiktokin käyttäjämäärä kasvoi viime vuonna lähes 50 % ja se oli ladatuin sovellus Yhdysvalloissa vuonna 2021.

Meta Platformsin (Facebook) osake

Facebookin (META) osakekurssi on ollut vuoden 2022 syöksykierteessä. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi kääntyi jälleen laskuun.

Meta Platformsin osake on arvostuskertoimilla erittäin edullinen. Vuoden 2022 P/E-luku on 13,8 ja vuoden 2022 P/E-luku on 12,1 käyttäen 160 dollarin osakehintaa ja analyytikoiden konsensusennusteita. Riskinä on, että Meta Platforms ei yllä analyytikoiden ennusteisiin, jolloin osakekohtainen tulos jatkaa edelleen laskussa. Kyseessä olisi tällöin klassinen arvoansa. Osake näyttää arvostuslukujen perusteella edulliselta, mutta ei ole sitä, koska ennusteet ovat ylioptimistiset.

Metan kohdalla olennaista on, milloin markkinatilanne muuttuu paremmaksi ja yhtiö palaa takaisin kasvun tielle. Ennen sitä osake jatkaa laskutrendissä tai enintään sahausta vaakasuunnassa.

Meta Platformsin osakekurssi 27072022

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti ja matalilla kuluilla

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Esimerkiksi Facebookin osaketta voit ostaa maksutta.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Facebookin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

 Kaikki kaupankäynti sisältää riskejä. Riskeeraa vain pääomaa, jonka olet valmis menettämään.  neuvottelimme edun etoroon


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


ostetuimmat osakkeet etorossa

ImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy