Metan kova tulos ylitti ennusteet selvästi

Metan osake on yksi tämän vuoden voittajia. Q3:lla yhtiön kasvu oli taas odotuksia parempaa ja yhtiön kulukuuri tuntuu tehoavan. Lue kattava analyysi Metan osakkeesta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Metan osake on yksi tämän vuoden voittajia. Q3:lla yhtiön kasvu oli taas odotuksia parempaa ja yhtiön kulukuuri tuntuu tehoavan. Lue kattava analyysi Metan osakkeesta.

Metan Q3-tulos

Meta Platforms jatkoi kaksinumeroisten liikevaihdon kasvulukujen raportoimista kolmannella neljänneksellä. Metan liikevaihto kasvoi 23 prosenttia. Liikevaihto ja osakekohtainen tulos olivat analyytikoiden ennusteiden ja yhtiön oman ennusteen yläpäässä. Meta ennusti edellisen kvartaalin lopussa vuoden toisen kvartaalin liikevaihdon olevan 32 – 34,52 miljardia dollaria. Liikevaihto osui toista kvartaalia putkeen ennusteen yläpäähän ollen nyt 34,15 miljardia dollaria. Meta on palannut tänä vuonna kasvu-uralle viime vuoden kolmen perättäisen laskukvartaalin jälkeen.

Meta omistaa Facebookin, Messengerin, Instagramin ja WhatsAppin.

Metan nettotulos nousi huikeat 164 prosenttia 11,6 miljardiin dollariin vuoden takaisesta.

Metan tulos lukuina

 • Liikevaihto 34,15 miljardia dollaria, analyytikoiden konsensusennuste 33,56 mrd $, kasvua vuoden takaiseen 23 %
 • EPS 4,39$, ennuste 3,63$, kasvua vuodentakaiseen 168 prosenttia
 • Päivittäiset aktiiviset käyttäjät (DAU): 2,09 miljardia dollaria (ennuste 2,07 miljardia)
 • Kuukausittaiset aktiiviset käyttäjät (MAU): 3,05 miljardia dollarida (ennuste 3,05 miljardia)
 • Keskimääräinen liikevaihto käyttäjää kohti (ARPU) 11,23$ (ennuste 11,05$)

Metan päivittäisten käyttäjien määrät kasvoivat viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, mikä on hyvä lukema ottaen huomioon, että kilpailu on kiristynyt muun muassa TikTokin myötä.

Metan ohjaus

Meta ennakoi kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 36,5 – 40 miljardia dollaria. Analyytikot ennustivat Q4:lle 38,85 miljardin liikevaihtoa.

Ohjeistus tarkoittaa, että Metan liikevaihto kasvaa vähintään 19 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Meillä oli hyvä neljännes yhteisöllemme ja liiketoiminnallemme” tiivisti Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kuluneen kvartaalin.

Olen ylpeä siitä työstä, jonka tiimimme ovat tehneet edistääkseen tekoälyä ja yhdistettyä todellisuutta julkaisemalla Quest 3, Ray-Ban Meta -älylasit ja tekoälystudiomme” Zuckerberg jatkoi.

Zuckerberg nimesi vuoden alussa 2023 teemaksi tehokkuuden. Yhtiö on tehostanut toimintoja ja irtisanonut työntekijöitä myös kuluneen kvartaalin aikana. Meta irtisanoi Q3:lla yli 5300 työntekijää ja yhtiöllä on nyt noin 66 185 työntekijää, joka on viime vuoteen verrattuna noin 24 prosenttia vähemmän. Kokonaisuudessaan Metan kulut vähenivät 20,4 miljardiin dollariin, joka on noin seitsemän prosentita vähemmän kuin vuosi sitten.

Meta kertoi koko vuoden 2023 kokonaiskulujen olevan 87–89 miljardin dollarin välillä, mikä on laskua aiemmasta ennusteesta 88–91 miljardista dollarista. Kulut vuodelle 2024 sijoittuvat 94–99 miljardin dollarin haarukkaan.

Meta korjasi myös ohjeistusta koko vuoden investointimenojen suhteen. Edellisen kerran Meta arvioi investointien olevan noin 27 – 30 miljardia dollaria, mutta korjasi nyt lukua hieman alaspäin 27 – 29 miljardiin dollariin. Alkuvuodesta investointien arviointiin olevan jopa 33 miljardia dollaria.

Meta odottaa kustannusten kasvavan vuonna 2024 johtuen investoinneista, Reality Labsin tuotekehityksen kuluista ja palkkakustannuksista. Investoinneissa panostetaan datakeskuksiin ja tekoälyyn.

Metan Q3 tulos visualisoituna

Metan Q3 tulos visualisoituna

Metan tulos visualisoituna. Kuva: App Economy Insights

Reality Labs

Vuoden 2022 huoli markkinoilla oli Metan keskittyminen liikaa futuristisiin hankkeisiin samalla, kun sen mainosliiketoiminta laski. Metan Reality Labs on metaverse-strategian keskiössä. Metaversum on vielä kaukana tulevaisuudessa. Reality Labsin liikevaihto oli Q3:lla vain 210 miljoonan dollaria.

Reality Labs on lopulta hyvin pieni osa koko yhtiön 34 miljardin dollarin liikevaihdosta. Reality Labsin tappio oli puolestaan kuluneella kvartaalilla 3,74 miljardia dollaria. Q2:lla tappio oli samaa luokkaa noin 3,7 miljardia dollaria. Q1:llä tappio oli noin neljä miljardia dollaria ja sitä edeltävälä Q4:lla noin 4,3 miljardia dollaria, joten tappiot ovat pienentyneet.

Käyttäjämäärät

Metan markkina-asema sosiaalisessa mediassa on edelleen erittäin vahva, sillä se omistaa kolme neljästä suosituimmasta sosiaalisen alustasta. TikTok on Metan pahin uhka sosiaalisen median kanavista. Meta on onnistunut kasvattamaan kilpailijoiden puristuksessa päivittäisten aktiivisten käyttäjien määrää vuoden takaisesta.

Päivittäiset aktiiviset käyttäjät Metan sovelluksille.

Metan eri sovellusten päivittäiset käyttäjämäärät. Kuva: App Economy Insights

Meta Platformsin osake

Metan osakekurssi oli vuonna 2022 syöksykierteessä, kunnes osake kääntyi loppuvuoden aikana. Viime vuonna yhtiön arvosta hävisi kaksi kolmasosaa.

Vuonna 2023 Meta Platformsin osakekurssi on noussut yli 140 prosenttia. Marraskuun 2022 pohjalukemista kurssi on noussut 230 prosenttia. Meta on tuottanut teknojäteistä tänä vuonna ylivoimaisesti parhaiten.

Osaketta on tukenut myös omien osakkeiden takaisinostot. Meta on ilmoittanut aiemmin 40 miljardin dollarin osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta.

Tulosjulkistuksen jälkeen Metan kurssi nousi aluksi jopa neljä prosenttia, mutta kääntyi lopulta laskuun muun markkinan mukana.

Metan kurssi vuoden ajalta. Kuva: eToro & TradingView

Analyytikoiden näkemykset

Analyytikot ovat osakkeen suhteen vahvasti ostolaidalla. Yhtiön mediaanitavoitehinta on 43 analyytikon mukaan noin 377,46 dollaria yhtiön kurssin ollessa nyt noin 300 dollaria. Tavoitehinnat on annettu ennen Q3-tuloksen julkistamista.

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti ja matalilla kuluilla

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Esimerkiksi Metan osaketta voit ostaa maksutta.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.  Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille. Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa. Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat