endomines yleisöanti

Analyysissa Tesla: Q3-tulos ennätyksellinen, mutta jäi odotuksista

Tesla osake

Teslan raportoi Q3-tuloksen joka oli ennätyksellinen, mutta jäi hieman analyytikoiden ennusteista. Yhtiö uskoo silti kovaan kasvuun. Lue analyysi!

Julkaistu: 20.10.2022 Kirjoittaja:

analyysi disruptiiviset teknologiaosakkeet kansainvälinen sijoittaminen osakkeet teknologiayhtiöt Tesla tulokset

Teslan Q3/2022 liikevaihto jäi ennusteista, mutta EPS ylitti ennusteet

Teslan liikevaihto kasvoi katsauskaudella 55 %, mikä on jälleen kova kasvulukema, ja korkeampi kuin Q2:n 42 prosentin kasvu. Toisaalta Q1:lla Teslan liikevaihto kasvoi vertailukauteen nähden jopa 81 %.

Autoliiketoiminnan liikevaihto oli 18,69 miljardia dollaria, jossa on 55 prosentin kasvu edellisvuoteen verrattuna ja selkeästi parempi lukema kuin Q2:lla jolloin kasvua tuli 43 %.

Yhtiön nettotulos (non-GAAP) oli 3,33 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa yli 100 prosentin kasvua vuoden takaisesta. Teslan bruttokate oli sama kuin Q2:lla ollen 27,9 %. Sijoittajille tulos oli kuitenkin pettymys, vaikka Tesla ei jäänyt kauaksi ennusteista liikevaihdon suhteen. Teslan kurssi kääntyi pörssin sulkeutumisen jälkeen reilu kuuden prosentin laskuun.

Tesla varoitti autojen toimitusten pullonkauloista vuoden viimeisellä kvartaalilla ja kertoi siirtyvänsä tasaisempaan toimitustahtiin.

Teslan Semi eli keskiraskakuorma-auto tulee tuotantoon odotetusti joulukuussa. Cybertruckin odotetaan tulevan tuotantoon 2023 puolivälissä, mutta Tesla ei antanut tarkkaa päivämäärää vaan totesi, että Cybertruckin tuotanto alkaa vasta kun Texasin tehdas on saanut Y-mallin tuotannon kunnolla käyntiin.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kertoi kysynnän olevan erinomaista myös vuoden viimeisellä kvartaalilla ja tulevaisuudessa sekä kertoi yhtiön myyvän jokaisen tuottavansa auton. Musk kertoi myös yhtiön todennäköisesti ostavan ensi vuonna omia osakkeitaan noin 5-10 miljardin dollarin arvosta.

Teslan toimituskyky paranee edelleen tulevaisuudessa, kun uudet gigatehtaat Austinissa ja Berliinissä ovat täydessä tuotannossaan. Berliinin tehdas aukesi maaliskuussa ja Texasin huhtikuussa. Yhtiö myös pyrkii maksimoimaan tuotannon olemassaolevilla tehtaillaan Shanghaissa ja Fermontissa.

Yhtiö piti ohjauksensa ennallaan ja uskoo kasvattavansa autotoimituksia 50 prosentin vuosivauhtia usean vuoden jaksolla.

Teslan tulos

 • Liikevaihto oli 21,45 miljardia dollaria, kasvu 55 % (ennuste 21,96 miljardia)
 • Nettovoitto 3,33 miljardia dollaria (vuosi sitten 1,62 miljardia)
 • Autotoimitukset 343 00 kappaletta
 • Oikaistu osakekohtainen tulos 1,05 $ (ennuste 0,99 $)
Lähde: Tesla

Energiasegmentissään Teslan aurinkoenergian toimituksen olivat 94 MWh joka on 13 % kasvu verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Yhtiö toimitti 2,1 GWh litiumionipohjaisia akkuenergian varastointijärjestelmiä, mikä on ennätykselliset 62 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Itseohjautuvat autot tuotekehityksen keskiössä

Tesla kertoi Q2-tulosjulkistuksen yhteydessä, että FSD-ohjelmisto (Full Self-Driving) on yksi tärkeimmistä painopistealueista tälle vuodlle. Tesla on pitkällä ohjelmistokehityksessä, jonka avulla autoista on tarkoitus saada täysin itseohjautuvia. Ajan mittaan ohjelmistoliiketoiminnan tuottojen ennakoidaan kiihdyttävän Teslan kannattavuutta.

Tesla ennustaa yli 50 prosentin kasvua vuosiksi eteenpäin

Tesla toisti Q3-tulosjulkistuksen yhteydessä, että se ennustaa autotoimituksiin 50 %:n vuosittaista kasvua pitkällä aikavälillä. Muita kasvudraivereita ovat ohjelmistotuotteet, akkuteknologia ja yhtiön kehittämät uudet tuotteet, kuten robotit.

Tesla ei ole pelkästään sähköautovalmistaja, vaan teknologiayhtiö, jolla on teknologinen etumatka kilpailijoihin muun muassa itseohjautuvissa autoissa. Yhtiö on myös puhtaan energian yhtiö aurinkoenergiabusineksellaan sekä energiavarastoinnillaan. Yhtiö on mukana monissa tärkeissä megatrendeissä. Nämä tekevät Teslasta yhden maailman seuratuimmista osakkeista.

Teslan liiketoimintasegmenttien liikevaihto

Vaikka Tesla tekee paljon muutakin kuin autoja on autotuotanto silti yhtiölle ylivoimaisesti isoin liikevaihdon lähde.

Kuva: Gabriel Cortes, CNBC

Teslan osake

Teslan osake on laskenut viime vuoden marraskuussa saavutetusta kurssihuipusta noin 50 %. Vuoden alusta laskua on kertynyt noin 44 %. Tesla on toki pitkällä aikavälillä ollut huippusijoitus. Viidessä vuodessa kurssi on noussut lähes 900 %. Yhtiön arvostustaso on silti korkea, mutta on perusteltu jos Teslan tuotanto, liikevoittomarginaalit ja kysyntä jatkaa samanlaisessa kasvussa. Riskinä on arvostustason lasku lähemmäs muita autonvalmistajia ja teknologiaosakkeita.

Kuva: Trading View

Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi laski yli kuusi prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen jälkipörssissä.

Teslan lokakuun alussa ilmoitetut tuotantoluvut odotettuja heikommat

Tesla toimitti 343 000 ja tuotanto oli 365 000 ajoneuvoa kolmannella kvartaalilla. Suurin osa tuotannosta oli suosituimpia perusmalleja kuten Model 3 ja Y, joita Tesla valmisti 345 988 ja korkeammin hinnoiteltuja Model S ja X premium-malleja yhtiö tuotti 19 935 kappaletta. Premium-mallien osuus tuotannosta on kuitenkin yli tuplaantunut vuoden takaisesta.

Raaka-aineiden hintojen nousu vaikutti yhtiöön negatiivisesti kolmannella kvartaalilla ja voi olla myös tulevaisuudessa haaste yhtiölle. Teslan uusilla Saksan ja Teksasin tehtailla on ollut haasteita tuotannossa.

Teslalla on viime kuukausina irtisanonut työntekijöitä, sekä työntekijöitä on itse lähtenyt yhtiötä. Useita johtajia on poistunut ja muun muassa tekoäly-yksikön johtaja Andrej Karpathy irtisanoutui heinäkuussa yhtiöstä. Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti toukokuun lopussa, että kaikkien yhtiön työntekijöiden on oltava toimistolla fyysisesti paikalla vähintään 40 tuntia viikosta, riippumatta työtehtävästä. Muskin erikoinen päätös johti irtisanoutumisiin ja siihen ettei Teslan toimistoissa ole riittävästi tilaa kaikille työntekijöille.

Teslan tuotanto on kuitenkin pääsemässä parempaan vauhtiin. Kaliforniassa sijaitseva Fremontin tehdas pääsi elokuussa ennätystuotantomääriin ja suhteellisen uusi Teksasin Austinissa Gigafactory-tehdas puolestaan tuottaa jo 1000 autoa viikossa, joka on hyvä alku uudelle tehtaalle. Jos Tesla saa tuotantonsa kasvamaan odotetusti yhtiö arvioi tuottavansa jopa 2,1 miljoonaa autoa ensi vuonna. Teslan tuotantomääristä ja rajuista kasvutavoitteista riippuu hyvin paljon se, miten hyvin saksassa sijaitseva Gigafactory Berlin ja Yhdysvalloissa sijaitseva Giga Texas saavat tuotantonsa rullaamaan.

Tesla Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkussa

Ostimme Teslaa Disruptiiviset teknolgiaosakkeet -salkkuumme lokakuun alussa. Yhtiön valuaatio on korkea, joten osake ei sovellu arvosijoittajalle, mutta kasvu ja megatrendit ovat sijoittajan puolella.

Löydät Teslan osakkeen tiedot eTorosta alla olevan linkin kautta. Voit ostaa Teslan osaketta tai osakkeen osia (alkaen 10 dollaria) eTorosta nollakuluilla. Tesla on myös ollut suomalaisten ja kansainvälisten sijottajien suosikkiosake eTorossa viime vuodet.

Katso Teslan osakkeen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarasssa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sijoita Teslan osakkeeseen ilman välityspalkkiota (Tunnus: TSLA)

eToron sijoitusalustalla kansainvälisiin osakkeisiin voi sijoittaa Ilman välityspalkkiotaTesla on yksi suosituimmista osakkeista eTorossa ja sijoittajat käyvät alustalla yhtiöstä kiivasta keskustelua.

TUTUSTU eTOROON!

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Tilaa tästä kansainväliseen sijoittamiseen liittyvät blogit ja artikkelit!endomines yleisöanti


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy