New call-to-action

Teslan osake kääntynyt laskuun, mihin kurssi seuraavaksi?

Tesla osake

Teslan osake kääntyi laskuun Q2-tuloksen jälkeen. Trendi on jatkunut negatiivisena muiden teknologiaosakkeiden ohella. Haarukoimme analyysissa tasoja, joilta Teslan osaketta voisi jälleen alkaa ostaa.

Julkaistu: 17.08.2023 Kirjoittaja:

analyysi disruptiiviset teknologiaosakkeet kansainvälinen sijoittaminen osakkeet teknologiayhtiöt Tesla tulokset

Teslan Q2/2023 oli yli ennusteiden, mutta katteet jatkoivat laskussa

Q2/2023 Teslan liikevaihto oli 24,9 miljardia dollaria ja se kasvoi peräti 47 % vuoden takaiseen verrattuna (analyytikoiden ennuste 24,5 miljardia). Kasvuvauhti kiihtyi edellisistä kvartaaleista. Syynä tähän oli Teslan hintojen alennukset, jotka ovat lisänneet kysyntää. Teslan suurimman segmentin eli autoliiketoiminnan liikevaihto oli 21,3 miljardia dollaria kasvaen 46 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

EPS oli 0,91 dollaria (analyytikoiden ennuste 0,82). Yhtiön nettotulos (non-GAAP) oli 3,15 miljardia dollaria, jossa oli 20 prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna. Huom! Q1:llä nettotulos laski 22 prosenttia.

Bruttokateprosentti laski edelleen ja oli 18,2 %. Vuosi sitten bruttokate oli 25,0 % ja Q1:lla 19,3 %. Liikevoittoprosentti laski myös edelleen ja oli 9,6 prosenttia. Vuosi sitten liikevoitto oli 14,6 % ja Q1:lla 11,4 prosenttia.

Katteiden romahdus johtuu Teslan hintojen alennuksista. Autoja on myyty huomattavilla alennuksilla maailmanlaajuisesti. Myös inflaatio ja käynnissä olevat suuret projektit, kuten AI ja Cybertruck, ovat vaikuttaneet kannattavuuteen.

Teslan autojen toimitukset kasvoivat yli 83 % Q2:lla

Vuoden 2023 toisella kvartaalilla Tesla toimitti 466 140 ja valmisti 479 700 ajoneuvoa. Toimitusmäärä kasvoi jopa 83 prosenttia vuoden takaisesta. Syynä rajuun kasvuun oli erityisesti Teksasissa sijaitsevan Austinin tehtaan laajentunut tuotantokapasiteetti. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Tesla on toimittanut 919 tuhatta autoa ja on siis edellä 1,8 miljoonan auton vuositoimitustasoa.

Analyytikkopuhelussa Musk kertoi Teslan tavoittelevan edelleen 1,8 miljoonaa ajoneuvotoimitusta tänä vuonna, mutta odottaa kolmannen vuosineljänneksen tuotannon laskevan hieman tehdaspäivityksistä johtuvien kesäseisokkien vuoksi. Yhtiön 1,8 miljoonan auton arvio tarkoittaisi 37 prosentin kasvua, joka on huomattava, mutta alle yhtiön keskipitkän aikavälin 50 prosentin kasvun.

Teslan autotoimitukset ja tavoitekasvu 50 prosentin CAGR:lla laskettuna

Tesla panostaa kasvuun kannattavuuden ehdoilla

Toimitusjohtaja Elon Musk on aiemmin varoittanut epävarmasta markotaloudellista ympäristöstä, joka voi vaikuttaa ihmisten autonostossuunnitelmiin. Musk on myös sanonut, että aina kun taloudessa on epävarmuutta, ihmiset yleensä lykkäävät suuria hankintoja, kuten uuden auton ostoa.

Tämän vuoksi Tesla on panostanut suurempiin myyntimääriin kannattavuuden kustannuksella. Kun kysyttiin, voivatko sijoittajat odottaa Teslan autoteollisuuden bruttomarginaalien vakiintuvan tai nousevan lähitulevaisuudessa hinnanleikkausten ja tehdasparannusten jälkeen, Musk vastasi. ”Lyhyen aikavälin vaihtelut myyntikatteessa ja kannattavuudessa ovat todella pieniä suhteessa pitkän aikavälin kuvaan. Autonominenajaminen saa kaikki nämä luvut näyttämään typeriltä.”

Teslan osake kääntyi laskuun Q2-raportin jälkeen

Teslan osake oli nousutrendissä ennen Q2-raporttia. Tulosraportti käänsi osakkeen suunnan ja kurssikehitys on jatkunut sen jälkeen mollivoittoisena. Osakekurssi on nyt 225 dollarissa, kun se ehti ennen tulosjulkistuksessa käydä 297 dollarissa.

Alla olevassa kuvaajassa on Teslan yli vuoden mittainen osakekurssi. Kuvaajaan on piirretty paikalliset huiput ja pohjat. Kuvaajasta näkyy, että Teslan osake oli laskutrendissä 2022. Tällöin huiput olivat aina edellisiä huippuja matalampia ja pohjat olivat edellisiä pohjia alempana. Kurssipohjat olivat tammikuussa 2023, jolloin osake kävi 104 dollarissa.

Tänä vuonna trendi on ollut ylöspäin ja se näkyy myös paikallisissa huipuissa ja pohjissa. Seuraavat huiput ovat olleet edellisiä korkeammalla ja samoin paikalliset pohjat ovat olleet edellisiä korkeammalla.

Osakekurssi on nyt laskenut paikallisista huipuista 24 prosenttia. Alla Teslan liukuvia keskiarvoja 16.8.2023 päätöskursseilla:

 • 20 päivän liukuva keskiarvo 253,46 dollaria
 • 50 päivän liukuva keskiarvo 259,14 dollaria
 • 200 päivän liukuva keskiarvo 196,63 dollaria.

Teslan kurssi. Kuva eToro & TradingView

Mihin Teslan osake seuraavaksi?

Teslan osake on mennyt läpi 20 ja 50 päivän liukuvista keskiarvoista ja osakkeen suunta on alas päin. Jos osake noudattaa samaa kaavaa kuin aiemmin ja osake pysyy nousutrendissä, tarkoittaisi se sitä, että seuraavat paikalliset pohjat ovat ylempänä kuin edelliset. Yllä olevasta kuvaajasta nähdään, että taso olisi noin 185 dollarin paikkeilla.

Teslan arvostusluvut ovat tulleet kurssilaskun myötä hieman alas. Osakkeen P/E on ensi vuoden tulosennusteilla ja 225,6 dollarin kurssilla 48,5, joka on kahdeksankertainen perinteisiin auto-osakkeisiin nähden.

Teslan vertailu perinteisiin autovalmistajiin ei ole ollut vuosiin järkevää, koska Tesla on nähty nopeasti kasvavana teknologiayhtiönä, joka disruptoi perinteistä alaa. Maailman tunnetuimman teknologiabrändiyhtiö Applen 2024 P/E-luku on 26,9 ja Microsoftin 29,3.

Ennakoimme, että käänne Teslan kurssissa nähdään 180-190 dollarin tasoilta.

Riskejä ovat: teknologiaosakkeiden yleinen lasku, jolle Tesla ei ole immuuni. Toinen riski on Q3-tulosjulkistus. Tesla itse odottaa toimitusmäärien laskevan Q2:sta. Toimitusmäärät julkistetaan arviolta 2.10.2023 ja Q2-tulos arviolta 18.10.2023.

Miten ostaa Teslaa?

Löydät Teslan osakkeen tiedot eTorosta alla olevan linkin kautta. Voit ostaa Teslan osaketta tai osakkeen osia (alkaen 10 dollaria) eTorosta nollakuluilla. Tesla on myös ollut suomalaisten ja kansainvälisten sijottajien suosikkiosake eTorossa viime vuodet.

Katso Teslan osakkeen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarasssa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sijoita Teslan osakkeeseen ilman välityspalkkiota (Tunnus: TSLA)

eToron sijoitusalustalla kansainvälisiin osakkeisiin voi sijoittaa Ilman välityspalkkiotaTesla on yksi suosituimmista osakkeista eTorossa ja sijoittajat käyvät alustalla yhtiöstä kiivasta keskustelua.

TUTUSTU eTOROON!

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Tilaa tästä kansainväliseen sijoittamiseen liittyvät blogit ja artikkelit!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy