Fed piti ohjauskoron ennallaan – ennakoi edelleen kolmea koronlaskua tälle vuodelle

Fed piti ohjauskoron ennallaan ja odottaa edelleen kolmea korkoleikkausta tälle vuodelle. Talouskasvun ennakoidaan olevan aiempaa vahvempaa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Fed piti ohjauskoron ennallaan ja odottaa edelleen kolmea korkoleikkausta tälle vuodelle. Talouskasvun ennakoidaan olevan aiempaa vahvempaa.

Fed piti ohjauskoron ennallaan – ohjauskorkoa lasketaan 2024

Yhdysvaltain keskuspankki Fed piti keskiviikkona ohjauskoron odotetusti ennallaan 5,25–5,50 prosentin vaihteluvälillä, missä se on ollut heinäkuusta 2023 lähtien. Nykyinen korkotaso on korkein 23 vuoteen.

Maaliskuun kokouksen korkopäätös oli markkinoille odotettavissa, mutta vahvana pysynyt talouskasvu ja sitkeä inflaatio loivat epävarmuutta siitä, kuinka paljon Fed suunnittelisi leikkaavansa korkoja tänä vuonna.

Fed kuitenkin pitäytyi arvioissaan 0,75 %-yksikön koronleikkauksista vuodelle 2024. Fedin puheenjohtaja Jerome Powell totesi, että talouden vahvuudesta huolimatta Fedin odotukset hintapaineiden lieventymisestä eivät ole muuttuneet.

Fedin maaliskuun dot plot (ohjauskorkoennuste)

Maaliskuun korkoennuste ennakoi kolmea 0,25 %-yksikön koronlaskua vuodelle 2024, jolloin ohjauskorko olisi vuoden 2024 lopussa 4,50–4,75 %:n vaihteluvälillä. Ennuste suunnitelluista koronleikkauksista pysyi samana joulukuun kokouksesta. Vuodelle 2025 odotetaan myös kolmea koronlaskua, jolloin ohjauskorko olisi tasolla 3,75–4,00 %:ia. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, ettei Fedin ennusteilla ole juurikaan ennustearvoa.

Odotuksissa vahvempaa talouskasvua

  • Reaalisen BKT:n muutos 2,1 % vuonna 2024 (1,4 % joulukuun ennuste)
  • Reaalisen BKT:n muutos 2,0 % vuonna 2025 (1,8 % joulukuun ennuste)
  • Työttömyys 4,0 % 2024 (4,1 % joulukuun ennuste)
  • Työttömyys 4,1 % 2025 (4,1 % joulukuun ennuste)
  • Inflaatio 2,4 % 2024 (2,4 % joulukuun ennuste)
  • Inflaatio 2,2 % 2025 (2,1 % joulukuun ennuste)

Fed muokkasi talousennusteitaan maaliskuun kokouksen yhteydessä, ja odottaa nyt kuluvalle ja seuraavalle vuodelle aiempia odotuksia vahvempaa talouskasvua. Odotukset inflaation ja työttömyyden kehityksestä pysyivät lähes ennallaan.

Markkinat uusiin huippuihin

Markkinat ovat odottaneet useita koronleikkauksia tälle vuodelle, mutta vuoden edetessä odotukset ovat laskeneet. Fedin ennustettujen korkoleikkausten pitäminen ennallaan tälle vuodelle oli kuitenkin markkinoille rauhoittava signaali. S&P 500 -indeksi nousi 0,9 %:ia ja päätyi uusiin ennätyslukemiin.

Fed ei antanut tarkempia arvioida leikkausten aloituksen ajankohdasta, mutta CME Groupin mukaan markkinat odottavat leikkausten alkavan kesäkuun korkokokouksessa. Mikäli inflaatio näyttää myös jatkossa sitkeyden merkkejä Fed voi kuitenkin pitäytyä korkoleikkausten kanssa varmistaakseen, ettei inflaatio jää pidemmäksi aikaa heidän tavoitetasonsa yläpuolelle.

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat