Fed piti edelleen ohjauskoron ennallaan – vain yksi koronlasku vuonna 2024

Fed piti ohjauskoron ennallaan, mutta muutti korkoennustetta. Osakemarkkinoille korkopäätös ei tarjonnut isoja yllätyksiä ja riskisentimentti jatkui myönteisenä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Fed piti ohjauskoron ennallaan, mutta muutti korkoennustetta. Osakemarkkinoille korkopäätös ei tarjonnut isoja yllätyksiä ja riskisentimentti jatkui myönteisenä.

Fed piti ohjauskoron ennallaan – ohjauskorkoa lasketaan 2024 vain 0,25 %-yksikköä

Yhdysvaltain keskuspankki Fed piti ohjauskoron ennallaan nykyisessä 5,25 – 5,5 prosentin vaihteluvälissä, mutta tarkisti ennustettaan korkojen laskujen osalta niin, että vuodelle 2024 odotetaan vain yhtä koronleikkausta. Keskuspankin johtajat totesivat, että kahden prosentin inflaatiotavoiteeseen on saavutettu ”vaatimattomia edistysaskeleita”.

Fed ei aio laskea ohjauskorkoa ennen kuin sillä on suurempi luottamus siihen, että inflaatio liikkuu kestävästi kohti kahden prosentin tavoitetasoa.

Fed tekee neljä kertaa vuodessa ennusteet ohjauskorosta ja talouskasvusta. Maaliskuussa Fed ennusti 0,75 prosenttiyksikön koronleikkausta vuodelle 2024. Nyt kesäkuun kokouksessa odotuksissa oli enää yksi koronleikkaus.

Fedin kesäkuun dot plot (ohjauskorkoennuste)

Kesäkuun korkoennusteessa on enää yksi 0,25 %-yksikön koronlasku vuodelle 2024, jolloin ohjauskorko olisi vuoden 2024 lopussa 5,00–5,25 %:n vaihteluvälillä. Vuodelle 2025 odotetaan neljää koronlaskua, jolloin ohjauskorko olisi tasolla 4,00–4,25 %:ia.

Fed myös nosti pitkän aikavälin korkotason 2,6 prosentista 2,8 prosenttiin. Korkoja aiotaan siis pitää korkealla pitempään.

Odotuksissa inflaation kiihtyminen

Fed piti talousennusteet jokseenkin ennallaan kesäkuun kokouksessa. Inflaatioennusteita nostettiin, mikä oli myös syynä siihen, ettei koronlaskua nähty kesäkuun kokouksessa.

  • Reaalisen BKT:n muutos 2,1 % vuonna 2024 (2,1 % maaliskuun ennuste)
  • Reaalisen BKT:n muutos 2,0 % vuonna 2025 (2,0 % maaliskuun ennuste)
  • Työttömyys 4,0 % 2024 (4,0 % maaliskuun ennuste)
  • Työttömyys 4,2 % 2025 (4,1 % maaliskuun ennuste)
  • Inflaatio 2,6 % 2024 (2,4 % maaliskuun ennuste)
  • Inflaatio 2,3 % 2025 (2,2 % maaliskuun ennuste)

Markkinat uuteen ennätykseen Fedin kokouksen jälkeen

Osakemarkkinoille Fedin kokous ei tarjonnut uutta informaatiota. S&P 500 -indeksi nousi uusiin huippuihin.

Nousua tuki myös samana päivänä saadut inflaatiolukemat. Yhdysvaltojen toukokuun inflaatio oli 3,3 % ja lukema alitti ekonomistien ennusteet. Osakemarkkinat nousivat uusiin huippuihin ja korot laskivat inflaatioraportin myötä.

Markkinat odottavat vuodelle 2024 yhtä koronlaskua. Todennäköisyys koronlaskulle on kuitenkin laskenut ja on mahdollista, ettei Fediltä nähdään yhtään koronlaskua tänä vuonna.

Lisäksi sijoittajat joutuvat varautumaan siihen, että ohjauskorko on korkealla selvästi pidempään kuin mihin vuoden alussa uskottiin.

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat