Mallisalkkujen syyskuu – osakkeet jatkoivat laskua

Syyskuussa markkinat jatkoivat laskutunnelmissa, mikä näkyi myös mallisalkkujen tuotoissa. Katso miten eri mallisalkut pärjäsivät kuun aikana.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Syyskuussa markkinat jatkoivat laskutunnelmissa, mikä näkyi myös mallisalkkujen tuotoissa. Katso miten eri mallisalkut pärjäsivät kuun aikana.

Suomi Fundamentti laski indeksin mukana

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Syyskuussa Suomi Fundamentti tuotti -7,5 %, vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa -7,0 %. Vuoden 2022 alusta salkku on tuottanut -21,3 % ja vertailuindeksi -21,0 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: SSAB, Outokumpu ja Citycon. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Syyskuussa Laatusalkku tuotti -12,9 %, vertailuindeksin tuottaessa -7,0 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti syyskuussa -4,8 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -4,6 %. Syyskuun aikana parhaiten tuotti mallisalkusta kehittyneiden valtioiden yritysten riskilainoihin sijoittava ETF, tuottaen -1,4 %, ja kehittyneiden valtioiden valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen -2,4 %. Heikoiten pärjäsi kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen -8,5 %.

Vuoden 2022 aikana Passiivinen kulupihtari on tuottanut -13,1 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -14,8 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi jopa lähes 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti syyskuussa -5,8 %, vertailuindeksin tuottaessa saman -5,8 %. Syyskuussa parhaiten tuotti fyysiseen kultaan sijoittava ETF, tuottaen -0,2 %, ja Euroalueen 2-10 vuoden inflaatiolinkitettyihin bondeihin sijoittava ETF, tuottaen -2,2 %. Syyskuussa heikoiten pärjäsi globaaleihin kehittyneiden markkinoiden kiinteistösijoitusyhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen -10,3 %, ja puhtaan energian osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen -9,9 %.

Huom! Päivitimme Strategiamestarin kesäkuun lopulla vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Katso muutokset tästä artikkelista.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta!

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Nykyisessä matalan koron markkinaympäristössä suosimme vaihtoehtoisia korkotuoton lähteitä listatun korkomarkkinan sijaan. Tätä varten seurannassamme on SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkku ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittava Estateguru-salkku.

Estateguru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) Estateguru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

Estateguru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. Estateguru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,9 % eikä salkussa tai Estateguru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 30.6.2022

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat kesäkuun loppuun mennessä sijoittaneet 87 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistuttu 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse sijoittamansa summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,8 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Haastattelussa WellO2 Oy:n johto – suomalainen terveysteknologian yritys tähtää kansainväliseen kasvuun
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
New call-to-action
Sijoittajan valinnat