Mallisalkkujen elokuu – Osakkeet jälleen alamäessä

Elokuussa markkinat olivat jälleen laskutunnelmissa, mikä näkyi myös mallisalkkujen tuotoissa. Katso miten eri mallisalkut pärjäsivät kuun aikana.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Elokuussa markkinat olivat jälleen laskutunnelmissa, mikä näkyi myös mallisalkkujen tuotoissa. Katso miten eri mallisalkut pärjäsivät kuun aikana.

Suomi Fundamentti kesti indeksiä paremmin elokuussa

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Elokuussa Suomi Fundamentti tuotti -2,5 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa -3,4 %. Vuoden 2022 alusta salkku on tuottanut -14,9 % ja vertailuindeksi -15,1 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: SSAB, Outokumpu ja Fortum. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Elokuussa Laatusalkku tuotti -8,8 % vertailuindeksin tuottaessa -2,7 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti elokuussa -2,5 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -1,6 %. Elokuun aikana parhaiten tuotti mallisalkusta kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +1,6 %, ja kehittyvien markkinoiden valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen -0,2 %. Heikoiten pärjäsi Euroalueen pitkiin valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen -5,9 %.

Vuoden 2022 aikana Passiivinen kulupihtari on tuottanut -8,6 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -10,6 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi jopa reilu 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku pärjäsi elokuussa olosuhteisiin nähden erittäin hyvin, tuottaen -1,3 %, kun vertailuindeksi tuotti -2,6 %. Elokuussa parhaiten tuotti kyberturvallisuusyhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +6,4 %, ja puhtaan energian osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +1,9 %. Elokuussa heikoiten pärjäsi vastuullisiin eurooppalaisiin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen -6,2 %, ja globaaleihin kehittyneiden markkinoiden kiinteistösijoitusyhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen -4,4 %.

Huom! Päivitimme Strategiamestarin kesäkuun lopulla vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Katso muutokset tästä artikkelista.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta.

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Nykyisessä äärimatalan koron markkinaympäristössä suosimme vaihtoehtoisia korkotuoton lähteitä listatun korkomarkkinan sijaan. Tätä varten seurannassamme on Sijoittaja Corporate Financen yrityslainasalkku ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittava Estateguru -salkku.

Estateguru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) Estateguru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

Estateguru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. Estateguru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,9 %, eikä salkussa tai Estateguru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 31.3.2022

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat maaliskuun loppuun mennessä sijoittaneet 81 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistunut 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse oman sijoitettavan summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,8 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Analyysi: Wetteri povaa kannattavaa kasvua vuodelle 2024
Mistä tuotto syntyy?
Sijoittajan valinnat