Sijoittaja ilman suunnitelmaa on kuin suunnistaja ilman kompassia

Varmin tapa epäonnistua sijoitusmarkkinoilla on sijoittaa ilman suunnitelmaa. Sijoitussuunnitelma on sijoittajan kompassi. Ilman sitä olet hukassa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Varmin tapa epäonnistua sijoitusmarkkinoilla on sijoittaa ilman suunnitelmaa. Sijoitussuunnitelma on sijoittajan kompassi. Ilman sitä olet hukassa.

Sijoitussuunnitelma kertoo sijoittajalle, miten varallisuus sijoitetaan. Se voi olla sijoittajan päässä. Mieluiten kuitenkin paperilla, sillä silloin suunnitelmassa on helpompi pysyä.

Suunnitelman ei tarvitse olla monikymmensivuinen opas. Lyhyt ja ytimekäs on toimivampi. Silloin suunnitelmaa on helppo seurata ja sen voi liimata, vaikka työhuoneen seinälle tai tallettaa tietokoneen työpöydälle.

Mitkä asiat sijoitussuunnitelmassa kannattaisi olla?

Sijoitusvarallisuuden koko

Mitä suurempi varallisuus, sitä huolellisempi ja laajempi sijoitussuunnitelman pitää olla. Pienelle varallisuudelle riittää yksinkertainen suunnitelma.

Sijoitusaika

Sijoitusaika määrittää millä riskitasolla ja likviditeetillä varallisuus on sijoitettuna. Mikäli sijoitusaika on lyhyt (alle 1 vuosi), pääoma ei saisi hävitä. Tällöin sijoittajan vaihtoehdoiksi jäävät talletukset tai vastaavan riskitason rahastot.

Sijoitusajan ollessa pitkä aika ei aseta rajoituksia sijoitusten riskitasolle ja likviditeettille.

Henkilökohtainen riskinottohalukkuus

Oletko riskinottaja vai riskinkarttaja? Henkilökohtainen riskinsietokykysi vaikuttaa sijoitussuunnitelmaan. Voit testata omaa riskinottohalukkuuttasi yksinkertaisesti. Esimerkiksi miettimällä minkäsuuruista tappiota kestät sijoituksissasi:

Riskinsietokyky

*Yllä olevat tappio-%:t ja sijoitussalkut ovat suuntaa-antavia

Henkilökohtainen sijoitustyyli ja arvot

Oletko aktiivinen vai passiivinen sijoittaja? Oletko tyytyväinen markkinatuottoon vai tavoitteletko markkinaa parempaa tuottoa? Sijoitatko eettisesti ja onko muita rajoitteita sijoitusinstrumenttien valintaan?

Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan

Harvalla yksityissijoittajalla on päivittäin aikaa seurata markkinaa. Harvoin päivittäisestä seuraamisesta on myöskään mitään hyötyä. Suunnitelman ja strategian kurinalaisella noudattamisella markkinamyllerryksistä ei tarvitse välittää. Suunnitelma kertoo, miten varallisuus on hajautettu eri omaisuusluokkien kesken ja millä aikavälillä omaisuusluokkien painotuksia on syytä tarkistaa. Strategia vastaavasti kertoo, miten sijoituskohteet, esim. osakkeet, salkkuun valitaan.

Lue tästä tarkemmin, miten laatia sijoitussuunnitelma – mukana myös esimerkki sijoitussuunnitelmasta.

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat strategiat osakesijoittamiseen
Osta ja pidä -sijoitusstrategia on kuollut
Klassikkoteos ’Rahan psykologia’ tarjoaa kultaisia oppeja sijoittajille
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat