Northcrypto

Inflaatio räjähti, mutta osakkeet jatkoivat nousua

Inflaatio oli odotuksia korkeampi. Osakemarkkinat eivät säikähtäneet, vaan jatkoivat nousua. Mistä on kyse ja miltä markkinatilanne näyttää tästä eteenpäin?

Julkaistu: 11.06.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

USA:n kuluttajahintaindeksi nousi 5 %

Markkinoilla osattiin odottaa korkeaa inflaatiolukemaa, mutta 5 %:n hintojen nousu oli ekonomistien ennusteita korkeampi. Viimeksi inflaatiolukema oli yhtä korkea kesällä 2008.

Kun inflaatiolukemasta putsataan energian ja ruuan hinnannousu, niin inflaatio oli lukemassa 3,8 %. Korkein lukema sitten vuoden 1992.

Inflaatio on yksi markkinoiden suurimmista riskeistä, miksi osakkeet eivät romahtaneet, vaikka inflaatiolukema oli odotuksia korkeampi?

Inflaatio on väliaikaista

USA:n keskuspankki Fed on toistellut, että inflaatio on väliaikaista. Tämä mantra on nyt iskostunut markkinoille. Markkinat uskovat inflaation olevan väliaikaista ja pandemiasta johtuvaa. Pandemiassa useiden raaka-aineiden hinnat romahtivat ja hintojen normalisoituminen vuoden kuluttua, nostaa toki inflaatiolukemia. Ekonomistit tulkitsivat korkean 5 %:n luvun siten, että se keskittyi pandemiahyödykkeisiin ja on siksi väliaikaista.

Osakkeet nousivat ja nousukärjessä olivat terveydenhuolto, teknologia ja muut matalan inflaation & korkotason osakkeet.

Inflaation väliaikaisuus nähtävissä inflaatio-odotuksissa

Markkinaympäristössä sijoittaja voi seurata sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita. Yksi indikaattoreista on 5 vuoden inflaatio-odotus. USA:n inflaatio-odotuksissa on ollut viime aikoina nähtävissä käänne alas.

10-vuoden lainan korko laskussa – tukee teknologiaosakkeita

Inflaatio-odotuksiakin helpommin seurattava ja tärkeämpi mittari on 10-vuotinen USA:n valtionlainan korko. Se teki huiput maaliskuussa 1,75 %:ssa ja on nyt 1,44 %.

Valtionlainamarkkinat ovat osakemarkkinoita suuremmat ja vähemmän alttiit spekulatiivisille hintaliikkeille. Siksi sijoittajan kannatta seurata etenkin 10-vuotisten valtionlainojen korkokehitystä. Valtionlainankorko on kertonut toukokuun alun jälkeen, että inflaatio on väliaikaista.

Koron lasku 1,75 prosentista 1,44 prosenttiin tarkoittaa sitä, että osakkeiden houkuttelevuus korkoihin nähden on parantunut. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että korkean valuaation osakkeilla, kuten kasvuosakkeilla ja teknologiaosakkeilla on parempi markkinaympäristö. Korkojen lasku on vastaavasti näille osakkeille positiivista. Siksi teknologiaosakkeet ovat pärjänneet hyvin tässä markkinassa. Osa syy on salkkujen balansointi ja markkinarotaatio. Lisäksi sijoittajat antavat painoa teknologiayhtiöiden supervahvoille Q1-tuloksille.

Markkinatilanne osakkeille suotuisa

Yhteenvetona voi todeta, että nykyinen markkinatilanne on osakkeille suotuisa. Myös riski-indikaattorimme ovat ”suosi osakkeita” -alueilla. Seuraava riskinpaikka on Q2-tuloskausi, joka alkaa heinäkuun puolivälissä. Siihen asti sijoittaja voi näillä näkymin nautiskella kesästä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy