Markkinakatsaus: markkinanousun hidastuminen johtuu kolmesta tekijästä, joista inflaatio on pelottavin

Vahvat tulokset eivät ole tukeneet osakkeiden nousua. Taustalla on kolme tekijää, jotka on tunnistettava. Pelottavin on inflaation noidankehä, joka voi vielä pilata hyvässä vauhdissa olevan bull-markkinan.

Julkaistu: 04.05.2021 Kirjoittaja:

ETF markkinakatsaus markkinaympäristö osakesäästötili osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Tuloskausi poikkeuksellisen vahva

Q1-tuloskausi on ollut poikkeuksellisen vahva. Factsetin mukaan S&P 500 indeksin tuloksen kasvuvauhti on nyt voimakkainta sitten Q1/2010. Lisäksi analyytikot odottavat kaksinumeroista tuloskasvua vuoden 2021 jäljellä oleville kolmelle vuosineljännekselle. Keskimääräistä nopeampi tuloskasvu johtuu odotuksia paremmasta Q1/2021-tuloskaudesta sekä epätavallisen heikosta vertailukaudesta (koronavuosi 2020).

Tulosennusteet (sininen viiva) ovat kääntyneet voimakkaaseen nousuun. Seuraavan 12 kuukauden tulosennuste on jo selvästi koronan edeltävää tasoa ylempänä. Nouseva tuloskehitys on ollut positiivisen markkinakehityksen (musta viiva) taustalla.

Kuva: Markkinaympäristö.

S&P 500 -indeksin yhtiöistä 86 % on lyönyt analyytikkojen ennusteet, mikä on selvästi 74 %:n keskiarvoa korkeampi. Tulokset ovat olleet peräti 22,8 % odotuksia parempia. USA:ssa vahvimmat sektorit ovat olleet teknologia, rahoitus ja energia.

Vahvat tulokset eivät ole riittäneet

Huhtikuun viimeinen viikko oli tärkein tulosviikko. Silloin kaikki tärkeimmät teknologiayhtiöt julkaisivat tuloksensa. Erinomaiset tulokset eivät kuitenkaan riittäneet markkinoille, vaan teknologiasektori oli heikoiten tuottanut sektori huhtikuun viimeisellä viikolla.

S&P 500 -indeksin tuotto huhtikuun viimeisellä viikolla oli 0,0 % ja Nasdaq 100 -indeksin -0,6 %. Indeksitasollakaan vahva tuloskausi ei ole riittänyt nostamaan markkinaa ja teknologiapainotteinen Nasdaq 100 jopa laski.

Lähde: FinViz

Markkina ei jaksa nousta ja se johtuu kolmesta tekijästä

Osakemarkkinalla on vaikeuksia nousta ja se huolestuttaa sijoittajia. Taustalla on kolme tärkeää tekijää, jotka sijoittajan on tiedostettava ennen kuin tekee osakeostoja tai keventää salkkuja.

Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy