New call-to-action

Markkinakatsaus – osakeindeksit testaavat koronamarkkinan uusia huippuja

Testaako osakemarkkina tällä viikolla koronakriisin aikaisia huippuja? Aiempi yritys epäonnistui ja päättyi laskuun. Pohjia ei testata, koska Fed toimii ”markkinatakaajana”.

Julkaistu: 11.05.2020 Kirjoittaja:

koronavirus markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Indeksit ja trendit

S&P 500 -indeksillä oli laskuviikon jälkeen nousuviikko ja indeksi päätyi 2930 pisteeseen. Perjantain nousu oli 1,7 % (kuvassa torstain 7.5.2020 päätöskurssi). Indeksi on nyt lähellä koronanousun huippuja, jotka ovat 2940 pistettä 29.4.2020.

Osakeindeksit ovat palautuneet koronalaskusta (huolestuttavan) nopeasti. Nasdaq on jo plussalla vuoden alusta katsottuna. Perjantaina positivista oli, että Dow Jones nousi 1,9 % ja pienyhtiöiden indeksi Russell 2000 peräti 3,6 %. Huomionarvoista on, että S&P 500 indeksin noustessa perjantaina 1,6 %, tasapaino S&P 500 -indeksi (equal weight) nousi peräti 2,8 %. Tämä tarkoittaa, että nousu on oli viikon lopuksi laaja-alaista, eikä vain teknologiayhtiöiden vetämää. Katso tästä, mitkä osakkeet trendaavat juuri nyt!

Markkinakatsaus

  • USA:n yksityiseltä sektorilta katosi huhtikuussa 20,2 miljoonaa työpaikkaa. Normaali taso viime vuosina on ollut +200t uutta työpaikkaa kuukaudessa
    • USA:n työttömyysaste on arvioiden mukaan 15 %
    • Yli 30 miljoonaa amerikkalaista on hakenut työttömyyskorvausta viimeisen kuuden viikon aikana
  • VIX laski perjantaina alle 30 ja on nyt 28.
  • High yield -lainojen korkospread laskenut, mutta edelleen korkealla
  • USA:n 10-vuotinen valtionlainan korko ollut pitkään välillä 0,60-0,70 % ja on nyt 0,68 %.
  • Markkinan valuaatio P/E-luvulla mitattuna on korkeampi kuin se oli helmikuun huippulukemissa.

Markkinaympäristöstä löytyvä liikennevalomalli on vihreällä ja ollut sillä tasolla 15.4. lähtien. Riskit ovat kuitenkin koholla, vaikkakin laskusuunnassa, joten sijoittajan pitää olla varovainen.

Johtopäätökset

Osakemarkkina toivoo, että kadonneet työpaikat ovat väliaikaisia ja koronarajoitusten poistuessa yhtiöt palkkaavat työntekijät takaisin. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä monilla työvoimavaltaisilla aloilla uusi normaali on myynnillisesti alemmalla tasolla kuin ennen koronaa. Mikäli työttömyys jää selvästi korkeammalle tasolle kuin ennen koronaa, kulutus on alemmalla tasolla. Negatiivista osakkeille.

S&P 500 -indeksin EPS-ennuste vuodelle 2020 on 146 ja vuodelle 2021 on 168. Tämä tarkoittaa, että P/E-luku vuodelle 2020 on 20,0 ja vuodelle 2021 se on 17,4. Tasot ovat selvästi historiallisia korkeammat, mikä laskee osakemarkkinan tuotto-odotusta.

Pelkokerroin VIX koholla, mutta laskenut selvästi, mikä positiivista osakkeille.

Korkomarkkinan pahin skenaario jäänyt taakse, koska Fed toimii markkinoiden näkemyksen mukaan ”takaajana”. Positiivista osakkeille. USA:n 10-vuotinen lainan korko pysynyt useita viikkoa 0,60-0,70 % tasolla. Indikoi aneemista talouskasvua. Negatiivista osakkeille.

S&P 500 -indeksi puhkaisi tärkeän 2900 pisteen rajan viime viikon päätteeksi. Edellinen rajan ylitys epäonnistui. Osakemarkkina voi kuluvan viikon aikana yrittää jo 3000 pisteen rajan rikkomista, mutta pidämme erittäin epätodennäköisenä sitä, että tästä mentäisiin pysyvästi läpi ja että nousu jatkuisi kohti helmikuun huippuja. Todennäköisempänä pidämme, että 2900 pisteen rajan ylitys epäonnistuu toistamiseen, jolloin edessä on muutaman päivän tai yhden viikon mittainen lasku. Laskut on koronanousumarkkinassa kannattanut käyttää ostopaikkoina.

Emme usko, että maaliskuun 23.3.2020 pohjia testataan, vaikka historiassa laskumarkkinoilla on ollut 3,75 pohjakosketusta. Ennakoimme, että markkina seilaa välillä 2600-3000 pistettä seuraavat kuukaudet ja että koronauutiset sekä tiedot valtioiden uudelleenaukeamisen onnistumisista ovat tärkeimmät markkinaa heiluttavat tekijät. Tiedot Etelä-Korean ja Wuhanin uudesta korona-aallosta ovat huolestuttavia.

Sijoittajan näkökulma

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Singa - Kierros auki Investodorissa


New call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy