Sijoittajan viime hetken muistilista veroilmoitukseen

Mitä kaikkea on hyvä muistaa verotuksessa? Teimme sijoittajan muistilistan verotukseen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Mitä kaikkea on hyvä muistaa verotuksessa? Teimme sijoittajan muistilistan verotukseen.

Veroilmoitusten jättöaika lähenee

Olet saanut henkilöasiakkaan esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa 2020. Mitä sijoittajan olisi hyvä tarkistaa veroilmoituksesta? Mitä sijoittajan tulee itse täyttää veroilmoitukseen? Mitä kaikkea on hyvä muistaa? Kokosimme viime hetken muistilistan sijoittajalle.

Pääomatulojen vero on 30 000 euroon asti 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia. Pääomatuloa ovat esimerkiksi korkotulot, sijoitusrahastojen tuotot, reaaliomaisuuden, kuten sijoitusasuntojen ja kiinteistöjen, vuokratulot ja myyntivoitot sekä pörssiosakkeiden myyntivoitot ja osingot 85 %:sti. Myös yli 500 euron valuuttakurssivoitot ovat pääomatuloa.

Viime hetken muistilista verotukseen

Tarkista veroilmoitus

 • Jos veroilmoituksessasi ei ole korjattavaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. 
 • Kotimaiset välittäjät ovat ilmoittaneet  verottajalle vuoden aikana syntyneet luovutusvoitot sekä -tappiot, maksetut osingot ja ennakkopidätykset, vuoden lopussa olleet kotimaiset omistukset sekä mahdolliset sijoituslainan korot.
  • Tarkista tiedot ja etenkin myyntivoitoissa, onko järkevämpää käyttää hankintameno-olettamaa, joka on 40 %, jos olet omistanut osakkeen vähintään 10 vuotta ja 20 %, jos alle.

Täydennä puuttuvat tiedot

 • Täydennä mahdolliset ulkomaiset omistukset sekä niistä saadut pääomatulot.

Vähennä vähennykset

 • Vähennä kaikki sijoittamistoimintaan suoraan liittyvät kulut
 • Näitä kuluja ovat: Esimerkiksi sijoituskirjallisuuden ja Sijoittaja.fi:n jäsenmaksu. –  Sijoittaja.fi jäsenmaksut löydät Näytä Tilisi > Tilaukseni, josta löydät kuittitiedot.
 • Tulonhankkimislainan korot
 • Asuntosijoittaja voi vähentää kaikki vuokraustoiminnasta aiheutuneet kulut
  • Yhtiövastike
  • Vesi, sähkö, vakuutukset ja kiinteistövero siltä osin kuin kiinteistö on ollut vuokrattuna. Myös matkakulut asuntoon tehdyistä tarkastuksista saa vähentää.
  • Vuosikorjaukset saa vähentää, mutta perusparannukset, jolla asunnon arvoa kohotetaan, lisätään hankintamenoon.

Muista vähentää myyntitappiot pääomatuloista

Vuodesta 2016 alkaen myyntitappiot on saanut vähentää kaikista pääomatuloista. Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään vain myyntivoitoista, ei kaikista pääomatuloista. Jos sinulla on vuokratuloja sijoitusasunnoista, kannattaa myyntitappiot hyödyntää verotuksessa. Jos myyntitappioita on enemmän kuin pääomatuloja, myyntitappiosta syntyvä vähennys siirtyy seuraaville viidelle vuodelle.

Jos korjaat ilmoitusta määräpäivät ovat joko 5.5., 12.5. tai 19.5.2020. Päivän näet omasta veroilmoituksestasi ja OmaVerosta.

Aiheesta lisää

KOKEILE JÄSENYYTTÄ EUROLLA!
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat