Fedin viimeinen korkokokous ei tarjonnut yllätyksiä – sijoittajien katseet toisaalla

Fedin vuosikymmenen viimeinen kokous ei tarjonnut yllätyksiä. Osakemarkkinatilanne on täydellinen mentäessä kohti vuotta 2020 vai onko?

Julkaistu: 12.12.2019 Kirjoittaja:

korko markkinaympäristö osakkeet

Fed piti ohjauskoron ennallaan

Fed on heiluttanut osakemarkkinoiden tahtipuikkoa viimeiset 12 kuukautta. Vuosi sitten osakemarkkinat olivat vapaassa pudotuksessa, koska Fed ei huomannut talouskasvun hidastumista ja puhui jääräpäisesti korkojen nostoista. Joulukuisessa 2018 kokouksessa Fed nosti ohjauskorkoa, mikä oli virhe. Ääni muuttui tammikuussa ja lopulta Fed päätyi laskemaan ohjauskorkoa kolme kertaa.

Vuoden 2019 viimeisessä ja samalla koko vuosikymmenen viimeisessä kokouksessa Fed piti ohjauskoron ennallaan 1,50-1,75 %:ssa. Fed on tällä hetkellä “hold-tilassa” eli se ei suunnittele koronnostoja, eikä laskuja. Koronnostot edellyttäisivät merkittävää muutosta inflaatiossa ja talouskasvussa, mikä on epätodennäköistä. Koronlaskut vastaavasti edellyttäisivät globaalin talouden ajaantumista taantumaan, mikä myös vaikuttaa epätodennäköiseltä. Jälkimmäiseen talouden voisi sysätä kauppasodan merkittävä kiristyminen.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta tilanne on lähes täydellinen, kun mennään vuotta 2020 kohti. Taloustilanne on parantunut keskuspankkien elvytystoimien ansiosta, eikä rahapolitiikkaa olla kiristämässä. Ainoa miinus on se, että osakemarkkinat ovat jo hinnoitelleet täydellistä ympäristöä ja yhdysvaltain osakemarkkinoita kuvaava S&P 500 -indeksi on kaikkien aikojen korkeimmilla tasoille.

Markkinoiden riskit muualla

Osakemarkkinoiden suurin riski onkin liiallinen optimismi ja ennen kaikkea 15.12. jälkeiset tapahtumat. Kuluvana sunnuntaina astuvat voimaan uudet tariffit Kiinan tuonnille, mikäli USA ja Kiina eivät pääse sopuun kauppasotaneuvotteluissa. Mikäli tariffit tulevat voimaan, kauppasota kärjistyy ja tämä on osakemarkkinoille negatiivista. Mikäli tariffeja ei nosteta ja parhaimmassa tapauksessa nykyisiä tariffeja asteittain poistaa, tämä on osakemarkkinoille positiivista.

Sijoittajan näkökulma

Sijoittaja voi huoletta vetää happea kuluvan viikon ja odotella viikonlopun tapahtumia. Mikäli kauppasotauutiset ovat positiviisia, osakepainoa voi nostaa ja etenkin syklisten osakkaiden. Jos kauppasota kärjistyy, kannattaa rauhassa katsoa markkinareaktiot ja miettiä strategian päivitystä.

Joka tapauksessa nyt on erinomainen hetki tehdä pelikirja valmiiksi. Mieti, mitä osakkeita haluat omistaa, mille sektoreille ja maantieteellisille alueille haluat hajauttaa. Etsi sinulle sopivat sijoituskohteet sijoittajan työkalujen avulla:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy