15.12.2019 on osakesijoittajan tuomionpäivä

Merkittävä päivä kauppasodassa lähestyy. Saadaanko osakemarkkinoille jouluralli vai jouluromahdus?

Julkaistu: 06.12.2019 Kirjoittaja:

kauppasota markkinaympäristö osakkeet

15.12.2019 on merkittävä päivä kauppasodassa

Markkinaympäristössä olemme suosineet osakkeita lokakuusta lähtien. Viimeisimmissä markkinakommenteissa olemme todenneet liiallisen optimisimin olevan markkinoiden suurin riski ja että laskut kannattaa käyttää ostopaikkoina.

Fundamenttiriskeistä suurimpana riskinä on ja pysyy kauppasota. Tästä saatiin jälleen esimakua, kun Trump twiittaisi, että kauppasopu voi siirtyä vaalien jälkeen eli vuoden 2020 loppuun ja USA asetti uusia tariffeja tällä kertaa Brasilialle ja Argentiinalle. Markkinat ottivat uutiset negatiivisesti ja kääntyivät laskuun. Pian kuitenkin Trumpin hallinto kertoi USA-Kiina-neuvottelujen etenevän suunnitellusti, mikä käänsi markkinat takaisin nousuun.

Yksi tärkeimmistä päivistä kauppasotaneuvotteluissa on 15.12.2019. Tällöin Trumpin asettamat lisätariffit astuvat voimaan ellei sopua saada. Kiina vastaavasti edellyttää tariffien asteittaista poistumista ennen kauppasodan ensimmäisen osan ratkaisua. Tällä hetkellä USA on asettanut 550 miljardin Kiina-tuonnille tariffit ja Kiina vastaavasti 185 miljardin USA-tuonnille.

Jos tariffeja rullataan alas 15.12.2019, tämä on osakemarkkinoille positiivista ja etenkin syklisille vientikaupasta hyötyville osakkeille. Kotimaassa näitä ovat muun muassa “konepajat” ja metalliyritykset. Jos taas uudet tariffit astuvat voimaan, tilanne on juuri päinvastainen. Uskomme, että tässäkin tilanteessa markkinalasku jää 5-7 %:n tasoille. Keskuspankit ovat markkinoiden tukena ja talousluvuissa on piristymistä markkinan edetessä ohti vuotta 2020.

Tilannetta on kuitenkin seurattava, sillä vuoden takainen 20 %:n lasku on tuoreessa muistissa. Jos negatiivinen skenaario toteutuu, sijoittajan on seurattava kokonaisriski-indikaattoria. Riskien nousu “vältä osakkeita” tasolle, tarkoittaisi salkkujen siirtämistä puolustusasentoon. Tällä hetkellä riski-indikaattori on tukevasti “suosi osakkeita” -alueella. Trumpin ailahtelevuudesta ja hyökkäävästä neuvottelutaktiikasta sijoittajan ei kutenkaan kannata luottaa 100 %:sti siihen, että kauppasotaan saadaan ratkaisu.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy