Osakemarkkinoiden suurin riski on liiallinen optimismi

Maailmalla sijoittajien sentimentti on jatkanut nousua. Liiallinen optimismi voi johtaa korjausliikkeeseen. Pitäisikö olla jo huolissaan?

Julkaistu: 02.12.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Riskit laskussa – optimismi nousussa

Seuraamme Markkinaympäristö-osiossa markkinatilannetta viikoittain ja tarvittaessa tiheämmin. Sijoittaja voi nopeasti tarkistaa liikennevalomallista, mitkä ovat osakemarkkinoiden lyhyen tähtäimen näkymät. Tällä hetkellä liikennevalomalli on vihreällä, mutta yksi valoista on punaisella.

Sijoittajien sentimentti on kohonnut lokakuun puolivälistä lähtien. Kirjoitimme jo 14.10. että osakkeille positiivinen skenaario on toteutumassa. Tämän jälkeen tunnelmat ovat kohonneet kauppasotaneuvottelujen edetessä, keskuspankkiriskin poistuttua ja talousodotusten hiljalleen parantuessa. Myös Q3-tuloskausi oli alhaisia odotuksia parempi.

Lyhyellä tähtäimellä osakemarkkinoiden suurin riski onkin liiallinen optimismi. Iso osa sijoittajista on istunut käteisposition päällä koko vuoden odotellen pörssiromahdusta. Sitä ei ole tullut ja riskien hälvetessä sijoittajien on palattava takaisin osakkeisiin.

Sijoittajien sentimentti löytyy Markkinaympäristöstä ja se oli viime päivityksessä punaisella eli sijoittajat ovat liian optimistisia. Paras hetki on ostaa osakkeita, kun sijoittajat ovat ääripessimistisiä ja “veri virtaa kaduilla”. Näin oli esimerkiksi vuosi sitten joulukuun lopulla.

Samaan aikaan riski-indikaattorimme on jatkanut laskua, mikä on positiivista osakkeille. Olemme sijoitusnäkemyksessämme suosineet osakkeita. Uskomme, että mahdolliset korjausliikkeet jäävät pieniksi ja lyhyiksi.

Fundamenttimielessä kauppasota on edelleen riskitekijä, joka voi pilata markkinatunnelmat. Uutiset neuvotteluista ovat positiiviset, mutta koska neuvottelukumppanina on Trump, mitä tahansa voi tapahtua.

Mallisalkuissa siirsimme sijoituksia syklisiin arvo-osakkeisiin. Näissä on tuottopotentiaalia, mikäli sopu syntyy ja talouskasvu kiihtyy. Useat teollisuusosakkeet ovat maailmalla matalalle hinnoiteltu. Suomessa teollisuuslama on näkynyt useiden konepajojen ja perusteollisuusosakkeiden hinnoissa.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy