tutustu NWB osakeantiin

Tee itsellesi (kirjallinen) sijoitussuunnitelma

Sijoitussuunnitelma on ensimmäinen asia, joka jokaisen sijoittajan tulisi tehdä – sijoitussummasta riippumatta. Katso vinkit ja käytännön ohjeet suunnitelman tekoon! Mitä sijoituskohteita me suosimme?

Julkaistu: 20.03.2020 Kirjoittaja:

ETF osakkeet rahastot sijoittaminen sijoitussuunnitelma säästäminen

Aloita laatimalla sijoitussuunnitelma

Sijoitussuunnitelma on kokonaisvaltainen suunnitelma siitä, miten varallisuus sijoitetaan. Yksinkertainen sijoitussuunnitelma riittää alkuun, jotta se tulee tehtyä ja jotta sitä on helppo noudattaa. Huomioi suunnitelmassa ainakin nämä neljä asiaa:

 • Oma budjetti
 • Sijoitusaika
 • Henkilökohtainen riskinottohalukkuus
 • Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan

Miksi kirjallinen suunnitelma on tärkeä?

Sijoitussuunnitelman kirjoittaminen saattaa tuntua hassulta ja tarpeettomalta harjoitteelta etenkin pitkässä nousumarkkinassa, kun kaikki tuntuu sujuvan hyvin ja sijoitukset tuottavat ilman erityistä suunnitelmaakin. Kovan paikan tullen jokainen sijoittaja on iloinen, kun tukena on aiemmin kirjoitettu kirjallinen suunnitelma, joka auttaa pitämään pään kylmänä ja keskittymään pitkäjänteisesti omiin tavoitteisiin. Paniikin yllättäessä voit miettiä: ”Jos nyt myyn, auttaako se minua pääsemään omiin pitkän aikavälin taloudellisiin tavoitteisiini? Mitä sijoitussuunnitelmani ja/tai strategiani kehottaa nyt tekemään?”

Kirjoitettu sijoitussuunnitelma auttaa paitsi omien tavoitteiden kirkastamisessa myös sijoittamiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Selkeä kirjallinen suunnitelma auttaa erottamaan tunteet sijoituspäätöksistä ja tekemään harkitumpia valintoja.

Useissa tavoitteen asettamista ja taloudellista menestystä koskevissa tutkimuksissa on osoitettu selkeiden tavoitteiden, automatisoinnin ja systemaattisten säästö- ja sijoituspäätösten johtavan parempiin taloudellisiin lopputulemiin. Esimerkiksi amerikkalaiskyselyssä kirjallisen sijoitussuunnitelman tehneet (vain 28 % vastanneista) osoittivat muita vastaajia parempaa sijoituskäyttäytymistä ja taloudellista menestystä kyselyn kaikissa osa-alueissa.

Hyvä suunnitelma sisältää ainakin nämä neljä asiaa:

1. Oma budjetti

Mieti, mikä on taloudellinen tilanteesi nyt? Listaa omat tulosi ja menosi sekä varat ja velat. Paljonko sinulla on sijoitettavaa varallisuutta, ja kuinka paljon saat kerrytettyä kuukausittain säästöön? Näkyvätkö mahdolliset tappiot sijoituksista arjessasi? Taloudellinen tilanteesi vaikuttaa mahdollisuuksiisi ottaa riskiä ja käytettävissä oleviin sijoitusinstrumentteihin.

Nykyään osake- ja ETF-sijoittamisen voi aloittaa jo hyvin pienillä summilla. Pörssierät ovat poistuneet, ja välityspalkkiot ovat tulleet alas. Nordea ja OP ovat jopa lanseeranneet 1 %:n välityspalkkiokaton. Lisäksi Degiro ja Nordnet tarjoavat maksutonta ETF-kuukausisäästämistä tietyissä ETF-rahastoissa.

2. Sijoitusaika

Sijoitusaika määrittää millä riskitasolla ja likviditeetillä varallisuus on sijoitettuna. Mikäli sijoitusaika on lyhyt (alle 1 vuosi), pääoma ei saisi hävitä. Tällöin sijoittajan vaihtoehdoiksi jäävät talletukset tai vastaavan riskitason rahastot. Vaatimus sille, miten nopeasti sijoitukset ovat nostettavissa, vaikuttaa myös sijoittajan vaihtoehtoihin. Esimerkiksi, jos sijoitusten on oltava nostettavissa milloin tahansa vuoden aikana, määräaikainen (12 kk:n) talletus ei tule kysymykseen.

Kun sijoitusaika on pitkä, aika ei aseta rajoituksia sijoitusten riskitasolle ja likviditeetille.

3. Henkilökohtainen riskinottohalukkuus

Oletko riskinottaja vai riskinkarttaja? Henkilökohtainen riskinsietokykysi vaikuttaa sijoitussuunnitelmaan. Puntaroi tappionsietokykysi ja tuottotavoitteesi välillä. Alla olevassa taulukossa on kolme sijoitussalkkua, joiden alkupääoma on 10 000 €. Pääoma 10 vuoden päästä kertoo, mihin alkupääoma nousee odotetulla tuotolla. Pääoman määrä huonossa skenaariossa kertoo, mihin sijoitussalkun arvo voi laskea markkinoiden romahtaessa. Riskinkarttaja valitsee matalariskisen salkun ja korkeaa tuottoa tavoitteleva sijoittaja korkean riskin sijoitussalkun. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka salkun arvo hetkellisesti laskee reilusti, niin tilanteen parantuessa osakkeiden arvot myös palautuvat. Tämä on hyvä muistaa koronakriisin vallitessa.


*vuosittainen tuotto pitkällä aikavälillä

4. Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan

Sijoittajat usein yliarvioivat oman osaamisensa. Tällöin onnistumiset ruokkivat riskinottoa ja oman sijoitussuunnitelman noudattaminen unohtuu. Markkinatilanteen kääntyessä voitot kääntyvät nopeasti tappioiksi ja tappiot kasvavat. Sijoittajan kannatta myös miettiä, paljonko sijoitustoimintaan on käytettävissä aikaa ja minkälaiset työkalut ovat käytössä. Jos aikaa markkinan seurantaan on vähän, kannattaa rakentaa laajasti hajautettu osta ja pidä salkku ja/tai säästää tasaisesti.

Yksi tärkeimmistä sijoitusneuvoista on: älä sijoita kohteeseen, jota et ymmärrä. Jos et tiedä sijoituskohteen riskeistä, etkä ymmärrä, mistä tuotto syntyy, älä sijoita kyseiseen instrumenttiin.

Sijoitussuunnitelma tehty! Mitä seuraavaksi?

Hienoa, olet ottanut tärkeän askeleen eteenpäin sijoittamisen polulla! Pohdittuasi yllä olevia kysymyksiä tiedät nyt toivottavasti, paljonko sinulla on rahaa sijoittamiseen, miten pitkäksi aikaa olet valmis sitomaan rahasi sijoitussalkkuusi, kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan ja paljonko aiot käyttää aikaasi markkinoiden seurantaan ja sijoitustesi toteuttamiseen.

Sijoitussalkun sijoitusstrategia(t) muodostetaan sijoitussuunnitelman ja omien tavoitteiden pohjalta. Esimerkkejä yleisimmistä sijoitusstrategioista:

Muista, että sijoittamatta jättämiselläkin on kustannuksensa. Pankkitilillä nollakorolla lojuva sijoitussumma pienenee vuosittain inflaation verran. Osakemarkkinoiden keskimääräisellä tuotolla 10 000 euron varallisuus kasvaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta 10 vuodessa noin 20 000 euroon (eli 20 vuodessa 40 000 euroon ja 30 vuodessa 80 000 euroon!)

Miten jakaa sijoitusten ostot?

Kuukausisäästäminen on helpoin tapa toteuttaa ajallinen hajauttaminen. Kuukausisäästäjän ei tarvitse miettiä, ovatko kurssit korkealla vai matalalla. Mitä alempana kurssit ovat, sitä enemmän osakkeita kuukausisäästäjä säästämällään kuukausisummalla saa.

Jos taas pankkitilillä on isompi summa, joka odottaa sijoittamista, joutuu sijoitusten ajoitusta miettimään. Ostot kannattaa ajoittaa useaan ajankohtaan. Sijoitettavan summan voi jakaa esimerkiksi kuuteen tai kahteentoista tasasummaan, jotka sijoittaa esimerkiksi 12 kuukauden aikana markkinoille. Jos summan jakaa kuuteen osaan, samansuuruinen summa sijoitetaan joka toinen kuukausi. Jos summan jakaa 12 osaan, sijoitetaan joka kuukausi tasasumma. Riski laskee, mitä pitemmällä aikavälillä sijoitukset toteuttaa. Jos taas aikaa lyhentää, riski kasvaa.

Esimerkki sijoitusten ajallisesta hajauttamisesta. Sijoitussumma 1200 yksikköä:

 • Maaliskuu: 200 yksikköä.
 • Huhtikuu:
 • Toukokuu: 200 yksikköä.
 • Kesäkuu:
 • Heinäkuu: 200 yksikköä.
 • Elokuu:
 • Syyskuu: 200 yksikköä.
 • Lokakuu:
 • Marraskuu: 200 yksikköä.
 • Joulukuu:
 • Tammikuu (2021): 200 yksikköä.
 • Helmikuu (2022):

Kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy viimeisen reilun 10 vuoden aikana on ollut useita laskuja ja nousuja. Ostot kannattaa yrittää ajoittaa laskuhetkiin. Nyt on laskuhetki, mutta kurssit voivat edelleen laskea, joten ajallinen hajauttaminen on tärkeää.

Miten valitset sijoitussuunnitelman mukaiset sijoituskohteet?

Rahastosijoittaja

Etsi sinulle sopivia rahastoja Rahastot Nyt -artikkelista, johon olemme koonneet rahastoanalyysimme.

Suomi-osakkeisiin sijoittava

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavalle tarjoamme kaksi mallisalkkua ja Osaketyökalun, jonka avulla on helppo vertailla osakkeita ja löytää oman sijoitustyylin osakkeet. Osaketyökalu pisteyttää osakkeet kuuden tunnetun faktorin perusteella asteikolla 1-10, jossa 10 on paras. Työkalun kokonaispisteet on laskettu näistä osa-aluepisteistä ja kokonaispisteet kertovat suoraan osakkeen houkuttelevuudesta. Faktoreita ovat:

 • Momentti
 • Kokonaisriski
 • Laatu
 • Arvo
 • Kasvu
 • Osinko.

Näiden lisäksi sijoittaja voi vertailla osakkeiden tuottoja, liikevaihto- ja tuloslukuja, muita tunnuslukuja sekä arvostuskertoimia. Työkalun ja mallisalkun avulla jokainen voi olla oma salkunhoitajansa.

Kv-sijoittaja

Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitussalkut ovat nyt kopioitavissa eTorossa.

REKISTERÖIDY eTOROON!

Kaikki kaupankäynti sisältää riskejä. Pääomasi on vaarassa. CopyPortfoliot ovat porftolionhallintatuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd, joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin auktorisoima ja reguloima. CopyPortfolioita ei pidä käsittää pörssinoteeratuiksi rahastoiksi tai hedge rahastoiksi.

Tarjolla on kolme ammattimaisesti hoidettua sijoitussalkkua:

 • Disruptiiviset teknologiaosakkeet (salkun nimi eTorossa II-Disruptive)
  • Sijoitussalkku sijoittaa parhaisiin teknologiaosakkeisiin nopeasti kasvavilla megatrendisektoreilla.
 • Globaalit matalariskiset laatuosakkeet (salkun nimi eTorossa II-Quality)
  • Sijoitussalkku yhdistää kaksi tunnettua ja hyväksihavaittua strategiaa yhdeksi laadukkaaksi sijoitussalkuksi.
 • Laajasti hajautettu ETF-salkku (salkun nimi eTorossa II-ETF-Portfolio)
  • Pitkäntähtäimen vakaa sijoitussalkku, joka on hajautettu eri omaisuusluokkiin ETF-rahastojen avulla.
TUTUSTU SALKKUIHIN!

Kaikki kaupankäynti sisältää riskejä. Pääomasi on vaarassa. CopyPortfoliot ovat porftolionhallintatuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd, joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin auktorisoima ja reguloima. CopyPortfolioita ei pidä käsittää pörssinoteeratuiksi rahastoiksi tai hedge rahastoiksi.

Kv-sijoittajan työkalupakki

 • Kaksi ETF-mallisalkkua, joista Strategiamestari sijoittaa parhaisiin stratgia-ETF:iin. Salkku tarjoaa hyvin hajautetun vaihtoehdon tuottohakuiselle sijoittajalle, joka etsii kansainvälistä hajautusta laajasti läpi omaisuusluokkien. Passiivinen Kulupihtari soveltuu hyvin kustannustietoisen sijoittajan ydinsalkuksi. Salkun riski vastaa perinteisten 50/50 Yhdistelmärahastojen riskiä.
  • Näistä ETF-mallisalkuista sijoittaja voi etsiä ETF-ideoita esimerkiksi hajautukseen kansainvälisiin osakkeisiin.
 • Kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalu. Löydä parhaat kv-osakkeet ja tutki sijoitusideoita teemoittain.
 • ETF-työkalu. Löydä tehokkain ETF ja katso valmiit sijoitusideat teemoittain.
 • Indeksityökalu. Vertaile indeksejä.

Sijoittaja.fi suosii

Pitkällä tähtäimellä sijoittavalle Sijoittaja.fi suosii sijoittamista laatuosakkeisiin ja megatrendiosakkeisiin, joista suosimme parhaita teknologiaosakkeita. Näillä on saanut historiassa parhaan tuoton ja uskomme, että koronakriisi vain vahvistaa strategioiden toimivuutta jatkossa. Valmiisiin salkkuihin voi tutustua täällä. Osaketyökalulla ja ETF-työkalulla voi itse helposti etsiä sijoituskohteita.

Helppoa kansainvälistä hajautusta Suomi-osakkeita sisältäävään salkkuun saa myös S&P 500 ja MSCI Emerging markets -indekseillä. Nämä yhdistettynä OMX Helsinki 25 -ETF-rahastoon tai Nordnetin Indeksirahastoon riittävät hyvin usean säästäjän perusratkaisuksi.

Vaihtoehtoisista kohteista hajautushyötyä ja tuottoa voi hakea suorilla yrityslainoilla ja vertaislainoilla.


Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotostatutustu NWB osakeantiin


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialboxosakeanti käynnissä

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy