Osallistu osakeantiin!

Osta ja pidä -sijoitusstrategia on kuollut

”Osta ja pidä” on yksi tunnetuimmista sijoitusstrategioista. Kerromme tässä artikkelissa, miksi se ei toimi, mutta myös missä tilanteissa se toimii.

Julkaistu: 29.09.2023 Kirjoittaja:

osakkeet sijoittaminen säästäminen

Artikkelisarja osakesijoittajalle

Osta ja pidä

Osta ja pidä -strategia on tullut tunnetuksi mm. maailman tunnetuimman sijoittajan, Warren Buffettin, kautta. Hänen kuuluisa sitaattinsa on ”meidän sijoitushorisontti on ikuinen”.

Buffett suosittelee etsimään osakkeita, joita voi pitää salkussa vuosikymmeniä. Tällöin sijoittaja saa maksimaalisen hyödyn tuloksen ja osingon kasvusta korkoa korolle -ilmiön kautta.

Osta ja pidä -strategian hyvä puoli on se, että sijoittaja ei käy aktiivisesti kauppaa. Sijoitustutkimuksessa on havaittu, että liiallisesta kaupankäynnistä aiheutuu turhia kuluja, jotka suoraan syövät sijoitustoiminnan tulosta. Lisäksi aktiivinen kaupankäynti johtaa usein myös vihreisiin.

Miksi osta ja pidä ei toimi?

Osta ja pidä -strategiassa on kuitenkin yksi suuri ongelma, joka tekee siitä käyttökelvottoman.

Miten sijoittaja voi löytää nyt ne osakkeet, jotka ovat 20-30 vuoden päästä menestyjäosakkeita?

Käymme ongelmaa läpi esimerkkien avulla. On helppo katsoa taakse päin ja todeta, että, jos olisi ostanut Applen tai Amazonin osakkeita 25 vuotta sitten, olisi saanut megalomaaniset tuotot.

Applen osake maksoi syyskuussa 1998 noin 30 senttiä. Osakekurssi on nyt 170 dollaria. Jos olisi tehnyt 10 000 dollarin sijoituksen Applen osakkeisiin syyskuussa 1998, sen arvo olisi nyt 5 701 964 dollaria sisältäen saadut osingot. Amazonin osake maksoi syyskuussa 1998 noin 94 senttiä. Vastaava 10 000 dollarin sijoitus Amazoniin olisi noussut 1 336 363 dollariin.

Apple ja Amazon eivät olleet sijoittajien ykkösvalinnat 25 vuotta sitten. USA:n osakemarkkinoita kuvaavan S&P 500 -indeksin 10 suurinta osaketta vuoden 1998 alussa olivat:

 • General Electric
 • Coca-Cola
 • Microsoft
 • Exxon
 • Merck
 • Royal Dutch Petrol
 • Intel
 • Philip Morris
 • Procter & Gamble
 • IBM.

Mitkä osakkeet sijoittaja olisi näistä osakkeista valinnut osta ja pidä -strategian salkkuun? Kenties teknologiajohtaja Intelin. Tällöin 10 000 dollarin sijoituksen arvo olisi noussut 27 590 dollariin (osingot huomioitu). Entä Buffettin suosikki Coca-Cola. Sijoituksen arvo olisi 37 009 dollaria (osingot huomioitu). Miten teollisuuden johtotähti General Electric? Sijoituksen arvo 12 553 dollaria. Entä Microsoft? Sen osakekurssi on kehittynyt näiden 10 osakkeen joukosta parhaiten ja moninkertaistunut 25 vuodessa. Sijoittajan 10 000 dollarin sijoitus olisi kohonnut 178 915 dollariin. Muhkea tuotto, mutta vaatimaton verrattuna Applen tai Amazonin tarjoamiin tuottoihin.

Saman kysymyksen äärellä on osta ja pidä -strategialla toimiva sijoittaja nyt. Mitkä osakkeet kannattaisi valita salkkuun seuraavaksi 25 vuodeksi. Ovatko voittajaosakkeet ne, jotka ovat markkinoiden suosikkeja nyt. Lista näyttää tältä.

 • Apple
 • Microsoft
 • Alphabet (Google)
 • Amazon
 • Nvidia
 • Meta Platforms (Facebook)
 • Tesla
 • Berkshire Hathaway
 • Eli Lilly and Co
 • Exxon Mobil

Suurimpia teknologia yhtiöitä kuten Applea ja Microsoftia löytyy Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkustamme.

Milloin osta ja pidä -strategia toimii?

Osta ja pidä -strategia toimii silloin, kun sijoituskohteena on matalakustanteinen indeksirahasto tai ETF. Pitkässä juoksussa sijoittaja saa täyden hyödyn alhaisista kuluista ja korkoa korolle -ilmiöstä. Lisäksi sijoittajan ei tarvitse murehtia, mitkä osakkeet menestyvät minäkin ajanjaksona, vaan siitä huolehtivat markkinat.

Indeksiin sijoittaessa ajoitus on äärimmäisen tärkeää. Tässä kolme esimerkkiä 10 000 euron sijoituksesta S&P 500 -indeksiin. Ensimmäinen tehdään syyskuussa 1997, toinen syyskuussa 1998 ja kolmas syyskuussa 1999. Alla ovat sijoitusten arvot syyskuussa 2023:

 1. Arvo 45 116 euroa
 2. Arvo 40 988 euroa
 3. Arvo 33 899 euroa.

Nyrkkisääntönä indeksiin sijoittajessa on: osta silloin, kun kurssit ovat alhaalla. Helsingin pörssissä osakekurssit ovat alhaalla syyskuussa 2023. Nyt tehty sijoitus matalakustanteiseen Suomi-indeksirahastoon tai Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF:ään on todennäköisesti 10-15 vuoden tähtäimellä erittäin hyvä sijoitus.

Toinen tapa, jolloin osta ja pidä -strategia voi toimia, on sijoittaa hajautetusti kasvuyrityksiin. Näiden joukosta voi löytää tulevaisuuden amazoneita ja appleja. Voit etsiä kasvuyrityksiä Osaketyökalullamme. Lue lisää, miten löydät pörssin kovimmat kasvuyhtiöt.

Artikkelisarja osakesijoittajalle

Apua osakkeiden valintaan

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu Osaketyökaluun!


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT



New call-to-action







suomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy