New call-to-action

Milloin kv-sijoittajat löytävät Fortumin?

Fortum osinko

Nykyisen markkinaympäristön pitäisi suosia Fortumia sekä muita tasaisen ja korkean osinkotuoton osakkeita. Milloin ulkomaiset sijoittajat löytävät Fortumin ja muut kotimaiset osinko-osakkeet?

Julkaistu: 24.06.2019 Kirjoittaja:

Fortum osakkeet sijoitusideat

Fortum luokitellaan yhdyskuntapalvelutsektorin (Utilities) osakkeeksi. Globaalisti yhdyskuntapalvelutsektorin osakkeet ovat tuottaneet erinomaisesti. Toisin kuin Fortum.

Yhdyskuntapalvelutsektori vs. S&P 500

Viimeisen 12 kuukauden aikana Yhdysvaltain yhdyskuntapalvelutsektori on tuottanut selvästi S&P 500 -indeksiä paremmin. Kuvassa sinisellä ja S&P 500 indeksin kehitys oranssilla. Yksi syy parempaan tuottoon on se, että S&P 500 -indeksi laski syyskuun ja joulukuun välisenä aikana 20 %, kun yhdyskuntapalvelutsektori vain 10 %.

Vaikka riskinottohalukkuus on palannut markkinoille, defensiivinen yhdyskuntapalvelutsektori on nakuttanut tasaisesti ylös päin. Mistä tämä kertoo?

Lähde: Financial Times

Vastaus edellisen kappaleen kysymykseen löytyy markkinaympäristöstä. USA:n 10-vuotisen valtionlainan korko on laskenut alle vuodessa 3,2 %:sta 2,0 %:iin. Euroalueen 10-vuotisten valtionlainojen korko on laskenut -0,20 %:iin. Samaan aikaan talouskasvuodotukset ovat laskeneet ja Fedilltä odotetaan jo 2-3 koronlaskua vuonna 2019.

Korkosijoittajan tuotto-odotus on alhaisen korkotason vuoksi heikko. Osakesijoittajan tuottonäkymien yllä vaanii riskejä kauppasodan ja heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Tässä ympäristössä sekä korko- että osakesijoittajien varoja ohjautuu defensiivisiin tasaisen tulos- ja osinkovirran osakkeisiin. Tällaisia osakkeita ovat fortumit, orionit, elisat, keskot, huhtamäet jne.

Milloin ulkomaiset sijoittajat löytävät Fortumin?

Fortumin osakekurssi ei ole kehittynyt yhtä hyvin kuin USA:laisten verrokkien. Osake on tuottanut 6 % vuonna 2019. Viimeisen 12 kuukauden tuotto on osinkojen varassa, sillä kurssi oli 25.6.2018 ylempänä 19,60 eurossa.

Heikkoa kurssikehitystä selittää tappelu Uniperin johdon ja omistajien kanssa ja analyytikkojen odotuksia heikompi tuloskehitys viimeisen 12 kuukauden aikana. Q1:llä Fortumin liikevaihto oli 1 690 M€ (analyytikkojen konsensusennuste 1 673 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 408 M€ (analyytikkojen konsensus 416 M€). Johdon mukaan ensimmäisen neljänneksen tulokseen vaikutti kaksi keskeistä tekijää: korkeammat sähkönhinnat ja vesivoimatuotannon lasku. Generation-segmentin pohjoismainen suojaushinta vuodelle 2019 on selvästi viime vuoden tasoa korkeampi, ja kun myös spot-hinnat olivat ensimmäisellä neljänneksellä edellisvuotisia korkeammat, nousi segmentin saavutettu sähkön tukkumyyntihinta 14 %. Heikko vesitilanne kuitenkin pienensi Fortumin vesivoimatuotantoa ja kumosi sähkönhintojen nousun positiivisen vaikutuksen lähes kokonaan.

Fortumin osinko on ollut viimeiset neljä vuotta 1,10 euroa ja analyytikot ennustavat osingon pysyvän ennallaan vuonna 2019. Nykykurssilla tämä tarkoittaa 5,8 %:n osinkotuottoa. USA:laiset yhdyskuntapalvelutsektorin osakkeet tarjoavat 3,3 %:n osinkotuoton.

Fortumin ulkomaalaisomistus on ollut laskussa. Viimeisimmän tiedon mukaan ulkomaalaisomistus on 28 %, kun se vuodenvaihteessa oli 31 %. Mikäli vaihtoehtoista korkotuottoa etsivät ulkomaiset sijoittajat löytävät Fortumin ja muut tasaisen osinkotuoton yhtiöt, on kurssin suunta ylöspäin.

Osinko-osakkeet Osaketyökalusta

Sijoittaja.fi:n kehittämä Osaketyökalu pisteyttää osakkeet kuuden faktorin perusteella. Yksi pisteytettävä faktori on osinko. Osinkopisteet lasketaan kuuden vuoden osinkohistoriasta ja osinkotuotosta. Pisteytyksessä painotamme nousevaa ja vakaata osinkohistoriaa.

Sijoittaja voi tutkia kotimaisten ja ulkomaisten osakkeiden osinkopisteytystä helposti. Fortumin osinkopisteet ovat seitsemän, jolla saa arvosanan hyvä pisteiden 9-10 ollessa erinomainen ja luvun viisi keskimääräinen. Fortumin osinko ei ole viimeisen kuuden vuoden aikana kasvanut, mikä laskee osinkopisteitä. Parhaimmilla osinkoyhtiöillä, kuten Sammolla, osinko on viimeisen kuuden vuoden aikana noussut, Sammolla 1,65 eurosta 2,85 euroon.

Löydä osinko-osakkeet

  •  Osaketyökalu - Suomi
  • Osaketyökalu - Kansainväliset


New call-to-action


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


25.11.2022 14:32 | Sijoittaja.fi
Korkojen lasku tukee osakkeita

24.11.2022 09:12 | Sijoittaja.fi
Vuoden 2023 sijoitusteemat: fintech-osakkeet


Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy