Miten sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin?

Ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole niin vaikeaa kuin usein kuvitellaan. Tässä artikkelissa näytämme askel askeleelta, miten ulkomaisia osakkeita ostetaan, ja mitä asioita sijoittajan kannattaa huomioida.

osakesijoittaminen osakkeet sijoittaminen

Ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on monen aloittelevan sijoittajan mielikuvissa vaikeaa. Todellisuudessa ulkomaisten osakkeiden ostaminen ei eroa juuri mitenkään kotipörssiin sijoittamisesta.

Muutamia eroja kuitenkin on, jotka kannattaa huomioida ennen sijoittamista.

Miksi ulkomaisiin osakkeisiin kannattaa sijoittaa?

Helsingin pörssi on maailman mittakaavassa pieni reunapörssi, jonka osuus maailman osakemarkkinoiden markkina-arvosta on noin 0,5 % luokkaa. Yhdysvaltain osuus on yli 50 %. Lisäksi Helsingin pörssi on toimialahajautukseltaan erittäin keskittynyt (liki 50 % materiaali- ja teollisuusosakkeita), osakepoimijalle ei ole tarjolla erityisen laajaa tarjontaa, ja uusia osakkeita listautuu pörssiin vain harvakseltaan. Siinä muutama syy sijoittaa kotimaan pörssin ulkopuolelle.

Rahastot ja ETF-rahastot ovat hyviä ulkomaille ja eri toimialoille hajauttamiseen, mutta jos haluaa välttää rahastojen kulut ja tehdä osakevalinnat itse, kannattaa ostaa ulkomaisia osakkeita suoraan omaan salkkuun.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole juuri sen vaikeampaa kuin kotimaisiin osakkeisiin sijoittaminen, ja tietoa ulkomaisista osakkeista on hyvin saatavilla.

Esimerkiksi Sijoittaja.fi:n Osaketyökalu kattaa nykyisin yli 1100 ulkomaista osaketta S&P 500, NASDAQ 100 ja STOXX 600 -osakeindekseistä, joten sen avulla on helppo rajata etsintää tunnuslukujen valossa houkuttelevimpiin osakkeisiin. Osaketyökalu pisteyttää osakkeet sijoitustutkimuksessa löydettyjen faktoreiden perusteella: momentti, kokonaisriski, laatu, arvo, kasvu ja osinko.

Löydettyäsi potentiaaliset kohteet voit jatkaa matkaa esimerkiksi Seeking Alphaan, josta löytyy erittäin kattava määrä sijoittajien kirjoittamia usein erittäin laadukkaita analyyseja yksittäisistä osakkeista.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen onnistuu helposti Osaketyökalun avulla.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Mitä pitää ottaa huomioon, kun sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin?

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittamiseen voi liittyä kuluja ja riskejä, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen sijoittamista.

– Ulkomaisten osakkeiden ostaminen ja myyminen on usein hieman kalliimpaa

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaessa välityspalkkiot ovat usein suuremmat, kuin kotimaisiin osakkeisiin sijoittaessa. Kannattaa vertailla osakevälittäjien hinnastot ennen sijoittamista, helpoiten se sujuu maksuttomalla Välittäjävertailulla.

Vertaile välittäjiä ilmaisella työkalulla!

– Muista valuuttariski ja verotus, kun sijoitat ulkomaisiin osakkeisiin

Verotus. Ulkomaisista osingoista peritään yleensä ulkomailla lähdevero. Se hyvitetään Suomen verosta. Jos osinkoa jakava yhtiö on EU-maasta tai sellaista valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoihin sovellettava verosopimus, osingon verotus määräytyy samoin kuin suomalaisen osingon:

  • Listatusta yhtiöstä saadusta osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verotonta tuloa.

Suomella on verosopimus yli 70 valtion kanssa. Osakevälittäjät eivät huomioi automaattisesti verosopimusta kaikkien maiden välillä. Jos olet maksanut liikaa osinkoveroa, voit hakea ylimääräisiä osinkoveroja kyseisen maan veroviranomaiselta. Ostaessasi tiettyjä arvopapereita Iso-Britanniasta tai Ranskasta, joudut maksamaan ns. leimaveroa pienen prosenttiosan ostosummasta.

Valuuttariski. Kaikkiin ulkomaisissa valuutoissa listattuihin osakkeisiin liittyy valuuttakurssiriski, joka vaikuttaa omistamiesi arvopapereiden markkina-arvoon. Et saa välttämättä tuottoa vaikka osakekurssi nousee, jos ulkomainen valuutta samaan aikaan heikkenee euroa vastaan.

Valuutanvaihto. Kaikki osakevälittäjät eivät vaihda automaattisesti valuuttaa, jolloin saatat ottaa huomaamattasi maksullista luottoa osakevälittäjältä. Valuutanvaihdosta peritään aina kuluja, automaattisesta valuutanvaihdosta peritään yleensä suuremmat palkkiot kuin itse vaihdetusta.

Miten ostaa ulkomaisia osakkeita?

Nordnetin palvelussa ulkomaisten osakkeiden ostaminen tapahtuu näin.

1. Etsi osake nimellä

2. Tarkastele osakkeen tietoja ja varmista, että olet ostamassa oikeaa osaketta

3. Toteuta kauppa ja seuraa salkun kehitystä. Nordnet toteuttaa tarvittaessa valuutanvaihdon automaattisesti.

  • Huom! Esimerkissä osto- ja myyntihinta näyttävät nollaa, koska USA:n pörssi on kiinni. Huomioi, että voit ostaa osaketta vain pörssin ollessa auki.

Kaikki välittäjät eivät tarjoa automaattista valuutanvaihtoa, joten sijoittajan täytyy tehdä itse valuutanvaihto. Nordnetissä automaattisen valuutanvaihdon kulut ovat 0,25 % kauppasummasta ja valuuttatilin kautta itse tehdyn valuutanvaihdon kulut ovat 0,075 % vaihdetusta summasta.

Välittäjissä on eroja, ulkomaille sijoittaessa usein jopa merkittäviä

Osakkeita ostetaan osakevälittäjän kautta samaan tapaan kuin Helsingin pörssistä. Useimmat kotimaassa toimivat osakevälittäjät mahdollistavat sijoittamisen Pohjoismaihin, Saksaan, Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Toimeksiantotyypeissä ja osakkeiden määrässä saattaa olla rajoituksia.

Suuret kansainväliset osakevälittäjät kuten Degiro, SaxoBank, Lynx ja Interactive Brokers tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa helposti lähes kaikkiin kehittyneiden maiden pörsseihin pienyhtiöt mukaan lukien. Lisätietoja välittäjistä saat välittäjävertailusta ja osakevälittäjien internetsivuilta.

Helpoin tapa sijoittaa kehittyville markkinoille on ETF-rahastojen kautta. Usein suorien osakesijoitusten tekeminen kehittyvien markkinoiden pörsseihin onnistuu ainoastaan paikallisten osakevälittäjien kautta. Jotkin yksittäiset kansainväliset osakevälittäjät tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa suoraan kehittyvien markkinoiden pörsseihin. Esimerkiksi Just2Trade tekee yhteistyötä Venäjällä toimivan paikallisen osakevälittäjän, FINAM, kanssa.

Muista aina huomioida valuutanvaihto ja siitä aiheutuva kulu sekä pörssin aukioloaika, kun sijoitat ulkomaisiin osakkeisiin.

Nämä työkalut auttavat sinua, kun sijoitat ulkomaisiin osakkeisiin

  • Vertaile välittäjiä ilmaisella työkalulla!
  • Osaketyökalulla houkuttelevien ulkomaisten osakkeiden seulonta ja seuraaminen on vaivatonta.

Tutustu osaketyökaluun tästä!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy