Pelkäätkö kurssiromahdusta? Näin suojaat salkkusi

Osakekurssit, etenkin USA:ssa, rikkoivat ennätyksiä ennen perjantaita 2.2.2018 ja mustaa maanantaita 5.2.2018. Pelkokerroin on noussut selvästi ja moni sijoittaja miettii, pitäisikö salkun riskiä laskea. Miten voit varautua kurssiromahdukseen ja suojata salkkuasi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakekurssit, etenkin USA:ssa, rikkoivat ennätyksiä ennen perjantaita 2.2.2018 ja mustaa maanantaita 5.2.2018. Pelkokerroin on noussut selvästi ja moni sijoittaja miettii, pitäisikö salkun riskiä laskea. Miten voit varautua kurssiromahdukseen ja suojata salkkuasi?

Markkinaympäristö

Dow Jones Industrial Average -indeksi laski maanantaina 5.2.2018 peräti 4,6 %. Torstain 1.2.2018 päätöstasoilta laskua on kertynyt 7 % ja tammikuun huippuluvuista laskua on 8,5 %. Lasku ei siten täytä vielä 10 %:n korjausliikkeen määritelmää.

Kyseessä oli pisteillä mitattuna historian suurin lasku 1 175 pistettä. Prosentuaalisesti lasku ei yllä historian kirjoihin. Sillä 19.10.1987 Dow Jones laski 22,6 % ja 28.10.1987 vielä 12,8 %. Myös finanssikriisissä vuonna 2008 Dow Jonesilla oli neljä 7 %:n tai yli laskupäiviä. Lasku on myös hyvä suhteuttaa nousuun. Trumpin valinnan jälkeen 8.10.2016 Dow Jones ehti nousta 47 % ennen laskua.

Olemme koonneet Markkinaympäristö-osioon kaikki olennaiset sijoittajan indikaattorit. Siellä ovat myös riski-indikaattorit, jotka kertovat, milloin sijoittajan kannatta pysytellä pois osakemarkkinoilta.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Näin suojaat salkkusi

Sijoittajan kannattaa miettiä pelikirja valmiiksi etukäteen. Kun markkinatilanne muuttuu ja riskit alkavat nousta, on salkkua syytä suojata. Sen voi tehdä esimerkiksi seuraavasti.

  1. Nosta käteispainon osuutta
  2. Laske osakesijoitustesi riskiä, eli valitse matalariskisiä osakkeita salkkuusi korkeariskisten sijaan
  3. Nosta turvaavien sijoitusten painoa salkussa

Käteispainon noston ongelma on se, jos käteispainoa nostaa liian aikaisin. Tällöin menettää tuottoa. Keskimääräinen sijoittaja menettää ison osan tuotostaan juuri tästä syystä. Vielä suurempi ongelma on VIX- ja short-tuotteiden käytössä. Jos näkemys on väärä, niin sijoittajan tuotto on nousumarkkinassa negatiivinen.

Näistä syystä käsittelemme tässä artikkelissa suojauskeinoja, joilla sijoittaja ei välttämättä menetä tuottoa lainkaan, vaikka markkina jatkaisi nousussa.

Osakesalkun muokkaus matalariskiseksi

Osakesalkun muokkaus matalariskisemmäksi onnistuu helposti. Sijoittajan kannattaa valita matalariskisiä laatuyhtiöitä. Nämäkään eivät ole kurssiromahdukselta suojassa, mutta kestävät mahdollista laskua korkeariskisempiä osakkeita paremmin. Sijoittaja ei myöskään menetä osakemarkkinoiden tuottoa, jos laskumarkkinaa ei tule.

Turvaavien sijoitusten painojen nosto

Aiemmin sijoittaja on voinut nostaa pitkien valtionlainojen osuutta salkussa. Pitkät valtionlainat ovat olleet tuottava sijoitus viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tuottaneet yli 6 % per vuosi. Ongelmana on kuitenkin korkotason nousu (pitkien valtionlainojen hinnat laskevat korkojen noustessa). Sekä valtionlainojen olematon odotettu tuotto.

Alla olevassa kuvaajassa on OMX Helsinki 25 -indeksin kehitys (keltainen viiva) ja Saksan 10-vuotisten valtionlainojen kehitys (turkoosi viiva) viimeiseltä kahdelta vuodelta. Kuvaaja kertoo, että Saksan valtionlainat ovat laskeneet yli 10 % vuoden 2016 puolivälistä korkotason noustessa. Kuvaajasta voi myös havaita, että nopeissa ja terävissä kurssilaskuissa sijoittajat ovat hakeneet turvaa valtionlainoista.

Mitä sijoittaja voi tehdä?

Tarkasta ensin Osaketyökalumme avulla, mitkä ovat nykyisten osakkeittesi riskit. Jos salkkusi sisältää paljon osakkeita, joiden Kokonaisriski-luku on matala (asteikko 1-10), kannattaa harkita salkun muokkausta.

Osakesalkun muokkaus onnistuu helposti työkalujemme avulla. Osaketyökalulla voi näppärästi etsiä laatuyhtiöitä, joiden kokonaisriski on matala. Tällöin Kokonaisriski-luku on välillä 9-10. Valitse laatuyhtiöt ja lajittele osakkeet kokonaisriskin perusteella. Tutustu yhtiöihin ennen sijoituspäätöstä. Voit myös tutustua matalariskiseen laatuyhtiösalkkuumme ja hakea ideoita sieltä.

Osaketyökalula voit etsiä matalariskisiä kotimaisia tai ulkomaisia osakkeita. Ulkomaisista osakkeista löytyy kotimaisia osakkeita matalariskisempiä vaihtoehtoja.
Tutustu osaketyökaluun!

ETF:illä salkun riskitason lasku on helppoa

ETF:illä salkun riskitason lasku onnistuu helposti. ETF-valintatyökalumme sisältää 3 006 ETF:ää. Klikkaamalla ”Sijoitusideoita” sijoittaja löytää esimerkiksi Laatuyhtiöihin ja matalariskisiin osakkeisiin sijoittavia ETF-rahastoja.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

Sijoittajan valinnat salkun riskin laskuun

Tämä osio on tarkoitettu Sijoittaja.fi:n maksaville jäsenille. Liity jäseneksi ja lue Sijoittaja.fi:n valinnat sijoitussalkun riskin alentamiseksi.

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat