Lapsilisät sukan varteen

Lapselle säästäminen kannattaa. Kun säästämisen aloittaa aikaisin, niin varallisuus karttuu huomaamatta. Jo 100 eurolla kuukaudessa voit säästää lapselle 18 vuodessa yli 50 000 euron omaisuuden. Tämän lapsi voi käyttää esimerkiksi ensiasunnon hankintaan.

ETF lapselle säästäminen osakkeet säästäminen

Säästämällä voit turvata lapselle taloudellisesti turvatun tulevaisuuden

Sijoitustoiminnan lopputulos riippuu kahdesta tekijästä: tuotosta ja sijoitusajasta. Molempiin tekijöihin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Tuottoon voi vaikuttaa valitsemalla sijoituskohteen, jossa on korkea pitkän aikavälin tuotto-odotus ja minimoimalla sijoitustoiminnan kulut. Kulut nimittäin vähentävät suoraan sijoittajan tuottoa. Sijoitusajan voi maksimoida aloittamalla aikaisin.

Säästä tasaisesti ja valitse alhaisen kulut omaava sijoituskohde

Lapselle kannattaa säästää tasaisesti. Jos sijoitusaika on pitkä, kannattaa valita sijoituskohde, jossa on korkea tuotto-odotus ja alhaiset kulut. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta varojen kasvu kiihtyy loppua kohden.

Esimerkiksi 10 000 euron alkusijoitus kehittyy eri tuotto-odotuksilla sijoitusvalinnalla seuraavasti 50 vuodessa:

 • Talletustilillä oleva rahasumma on kasvanut 16 446 euroon, ja
 • Osakemarkkinoilla 9 %:n tuottoon päässyt salkku on kasvanut 743 575 euroon.

Vastaavasti, jos lapselle säästää 100 euroa kuukaudessa 18 vuoden ajan osakerahastoon, omaisuutta kertyy 9 %:n tuotolla 51 946 euroa. Jos tuotto on 7,5 %, loppusumma on 44 533 euroa. Esimerkissä käytetty 1,5 %:n kulu on keskimääräinen suomalaisen osakerahaston vuosittainen hallinnointipalkkio.

Vaihtoehtoja sukan varrelle

Osakkeet ovat nykyisessä markkinatilanteessa järkevin pitkän aikavälin sijoituskohde. Korot ovat alhaalla ja korkorahastojen tuotto-odotus on historiallisen matala. Osakkeisiin sijoittaessa täytyy tosin sietää kurssiheilahtelua ja sitä, että sijoitettu pääoma voi laskea hetkellisesti jopa alle puoleen alkupääomasta. Jos tämä ei tule kyseeseen, niin sijoituskohteeksi kannattaa valita talletustili tai muu turvallinen säästökohde.

Pitkäaikaissäästäjälle turvallisinta on säästää osakkeisiin tasaisesti. Kerran kuukaudessa tai edes kerran vuodessa. Warren Buffettin kultainen neuvo on ostaa osakkeita silloin, kun veri virtaa markkinoilla. Tällaisia hetkiä ovat olleet finanssikriisi (2009), Kreikan velkakriisi (2011, 2012, 2013), Kiinan kasvupelot (2/2016) ja Brexit (6/2016).

Superrahastot

Kuluttomat Nordnetin Superrahastot, joilla saa Suomen, Ruotsin, Norjan tai Tanskan osakemarkkinoiden tuoton. Sisältävät tuttuja skandinaavisia osakkeita. Suomen Superrahasto sisältää mm. Nokia, KONE, Sampo, Nordea, UPM-Kymmene, Wärtsilä ja Fortum. Lue vertailu superrahastoista.

Suomen parhaat osakerahastot

Vertailemme säännöllisin väliajoin kotimaisiin osakkeisiin sijoittavia rahastoja. Viimeisin vertailuartikkeli löytyy täältä. Vertailussa ovat kaikki kotimaiset osakerahastot, joilta löytyy viiden vuoden tuottohistoria. Vertailuissa ovat pärjänneet pienyhtiöihin sijoittavat rahastot.

Suorat osakesijoitukset

Suorissa osakesijoituksissa kannattaa muistaa hajautus. Tutustu osakkeisiin ja valitse vähintään 3-5 osaketta eri toimialoilta. Kymmenellä osakkeella saa jo melko hyvän hajautuksen. Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu auttaa osakevalinnassa.

Kansainväliset osakkeet

Kansainvälisiin osakkeisiin kannattaa aluksi sijoittaa rahaston tai ETF-rahaston avulla. ETF-rahastot ovat edullisia ja kansainvälinen hajauttaminen onnistuu niillä helposti. ETF:t vaativat perehtymistä. Lue tästä, miten onnistua ETF-sijoittajana.

Yhdellä ETF-rahastolla saa maailman osakemarkkinoiden tuoton. ETF-rahastoilla voi myös sijoittaa USA:n osakemarkkinoille ja kehittyville markkinoille. Vaihtoehtoja on paljon ja ETF-valintatyökalumme auttaa valinnassa.

ETF-valintatyökalumme sijoitusideat välilehdellä on valmiita listoja, jotka auttavat valinnassa.

Säästäminen kannattaa aina

Samalla lapsi oppii myös huolehtimaan omasta taloudestaan. Lapsi oppii seuraamaan taloutta ja ymmärtämään säästämisen tärkeyden, kun säästöjen kehitystä seurataan. Ehkä lapsi kiinnostuu myös taloudesta ja oppii sen, ettei raha kasva puussa.

Päivitetty lähde www.vero.fi: Lahjaveroa täytyy maksaa, jos saamasi yksittäisen lahjan arvo on 5 000 euroa (4 000 euroa ennen 1.1.2017) tai enemmän. Jos lahjanantajia on useita, lahjavero lasketaan erikseen jokaiselta lahjanantajalta saamastasi lahjasta.

Mitä aikaisemmin aloittaa sijoittamisen, sitä pitempi on sijoitusaika ja parempi sijoitustoiminnan lopputulosSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


10.7.2020 18:43 | Timo Heikkilä
Osakemarkkina on nyt hurjan vaarallinen

Kansainvälinen markkina, etf 9.7.2020 18:01 | Henri Heikinheimo
Maailman tärkeimmät indeksit ja niihin sopivat ETF:t


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy