Metan tulos ylitti odotukset mutta osake romahti heikon ohjeistuksen myötä

Metan tulos ylitti analyytikoiden odotukset vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Heikko ohjeistus oli kuitenkin myrkkyä markkinoilla ja Metan kurssi kääntyi yli 10 % syöksyyn jälkipörssissä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Metan tulos ylitti analyytikoiden odotukset vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Heikko ohjeistus oli kuitenkin myrkkyä markkinoilla ja Metan kurssi kääntyi yli 10 % syöksyyn jälkipörssissä.

Meta Platforms (ennen Facebook) julkaisi odotettua paremman tuloksen ensimmäiseltä neljännekseltä. Yhtiön osakekurssi laski yli 15 prosenttia jälkipörssissä heikon ohjeistuksen myötä. Yhtiö on nostanut sijoittajien odotuksia sen jälkeen, kun osakekurssi kolminkertaistui viime vuonna ja on noussut 40 % vuoden alusta.

Metan tulos lukuina

  • Liikevaihto: 36,46 miljardia dollaria, analyytikoiden konsensusennuste 36,16 miljardia dollaria, kasvua 27 % vuodentakaiseen verrattuna
  • Osakekohtainen tulos: 4,71 dollaria, analyytikoiden konsensusennuste 4,32 dollaria, kasvua 203 % vuodentakaiseen verrattuna
  • Nettotulos 12,37 miljardia dollaria, vuoden takainen tulos oli 5,71 miljardia dollaria, kasvua yli 216 %

Yksi syy nettotuloksen kasvuun on se, että vaikka liikevaihdon kasvu kiihtyi, myynnin ja markkinoinnin kulut laskivat 16 % verrattuna vuoden takaiseen neljännekseen.

Meta ei enää raportoi päivittäisiä eikä kuukausittaisia aktiivisia käyttäjiä. Se antaa nyt luvun, jota se kutsuu “perheen päivittäisiksi aktiivisiksi ihmisiksi”, joka tarkoittaa yhtiön sovelluksia Facebookia, Instagramia, Whatsappia ja Messengeriä. Tämä luku oli 3,24 miljardia maaliskuussa 2024, mikä on 7 % kasvu vuoden takaisesta.

Mainostulot, jotka muodostavat suurimman osan Metan liiketoiminnasta, kasvoivat 27 % 35,64 miljardiin dollariin.

Keskimääräinen liikevaihto käyttäjää kohden neljänneksellä oli 11,20 dollaria.

Kustannusleikkaukset purevat

Zuckerberg kertoi viime vuonna, että yhtiö pystyy paremmin eliminoimaan tarpeettomat projektit ja karsimaan turhaa, mikä auttaisi Metaa tulemaan “vahvemmaksi ja ketterämmäksi organisaatioksi”. Yhtiö leikkasi noin 21 000 työpaikkaa vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla, ja Zuckerberg kertoi tämän vuoden helmikuussa, että palkkaaminen olisi “suhteellisen vähäistä verrattuna siihen, mitä olisimme historiallisesti tehneet”.

Henkilöstömäärä laski 10 % ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaisesta ollen nyt 69 329.

Metan ohjeistus

”Odotamme, että vuoden 2024 kokonaiskulut ovat 96-99 miljardin dollarin välillä, päivitettynä aiemmasta 94-99 miljardin dollarin näkymästämme johtuen suuremmista infrastruktuuri- ja oikeudellisista kustannuksista.” Meta kommentoi tulostiedotteessaan.

Investointimenot vuodelle 2024 ovat 35 – 40 miljardia dollaria, kasvua aiemmasta ennusteesta, joka oli 30 – 37 miljardia dollaria. Tämä johtuu yhtiön investoinneista tekoälyyn.

Metan Reality Labs -yksikkö, joka sisältää yhtiön laitteisto- ja ohjelmistokehityksen alkuvaiheessa olevaan metaverseen, jatkaa rahan menettämistä. Reality Labs raportoi myynnin olevan 440 miljoonaa dollaria ja 3,85 miljardin dollarin tappiot.

Analyytikot odottivat, että yksikkö raportoisi 4,31 miljardin dollarin käyttökatetappion neljännekselle. Reality Labs on tuottanut yhteensä 42 miljardin dollarin tappiot vuoden 2020 perustamisestaan lähtien. Meta kertoi että Reality Labsin tappiot kasvavat tänä vuonna entisestään johtuen tuotekehityspanostuksista ja investoinneista.

Mikä romahdutti Metan kurssin?

Lähes 15 prosentin kurssilasku on poikkeuksellinen, eikä heikentynyt ohjeistus vain vuodelle 2024 riitä osaltaan selittämään markkinareaktiota. Suurin syy on todennäköisesti Metan tulosjulkistuksen loppuosassa, jossa yhtiön talousjohtaja Susan Li kommentoi pitkän aikavälin näkymiä seuraavasti:
”Vaikka emme anna ohjeistusta vuoden 2024 jälkeisille vuosille, odotamme investointimenojen jatkavan kasvuaan ensi vuonna, kun investoimme aggressiivisesti kunnianhimoisiin tekoälytutkimus- ja tuotekehityspanostuksiimme.”
ja

Lisäksi seuraamme aktiivisesti sääntely-ympäristöä, mukaan lukien kasvavat oikeudelliset ja sääntelylliset vastatuulet EU:ssa ja Yhdysvalloissa, jotka voivat merkittävästi vaikuttaa liiketoimintaamme ja taloudellisiin tuloksiimme.”

Sijoittajat todennäköisesti pelästyivät investointimenojen kasvua, sekä säätelyn kiristymistä EU:ssa ja Yhdysvalloissa, mikä voi vaikuttaa merkittävästi yhtiön liiketoimintaan. Reality Labsin jatkuvasti kasvavat tappiot eivät myöskään todennäköisesti innostaneet sijoittajia, vaikka yksikkö tuottikin vähemmän tappiota mitä analyytikot olivat Q1.lle ennustaneet.

Metan Q1-2024 tulos visualisoituna

Metan Q1-2024 tulos visualisoituna

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti ja matalilla kuluilla

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Esimerkiksi Metan osaketta voit ostaa maksutta.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat