Mallisalkkujen joulukuu – loppuvuosi jatkui nousun merkeissä

Joulukuussa kaikki mallisalkut jatkoivat vahvassa nousussa. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Joulukuussa kaikki mallisalkut jatkoivat vahvassa nousussa. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Suomi Fundamentti nousi indeksiä vahvemmin

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Joulukuussa Suomi Fundamentti tuotti +4,3 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa +3,7 %. Vuoden 2023 aikana salkku tuotti +7,5 % vertailuindeksin jäädessä pakkaselle -0,5 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: Finnair, TietoEVRY ja Citycon. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Joulukuussa Laatusalkku tuotti +10,7 % vertailuindeksin tuottaessa +3,5 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti joulukuussa +3,0 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +3,5 %. Joulukuun aikana mallisalkusta parhaiten tuotti euroalueen pitkiin valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen +4,2 %, ja S&P 500 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +3,9 %. Heikoiten pärjäsi euroalueen 1-5 vuoden yrityslainoihin sijoittava ETF, tuottaen +1,9 %.

Vuoden 2023 aikana Passiivinen kulupihtari tuotti +10,2 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +10,3 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi yli 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain hieman alle 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti joulukuussa +4,6 % vertailuindeksin tuottaessa +3,4 %. Joulukuussa parhaiten mallisalkussa tuotti Russell 2000 -indeksin yhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +12,3 %, sekä kyberturvallisuusyhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +9,0 %. Joulukuussa heikoiten pärjäsi raaka-aineisiin sijoittava ETF, tuottaen -2,4 %.

Vuoden 2023 aikana Strategiamestari tuotti +12,2 % ja vertailuindeksi +14,7 %. Pitkässä juoksussa Strategiamestari on tuottanut vertailuindeksiä paremmin.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta!

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Vaihtoehtoisista korkotuoton lähteistä kiinnostunut sijoittaja löytää seurannastamme myös SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkun.

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 30.6.2023

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat kesäkuun 2023 loppuun mennessä sijoittaneet 109 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistuttu 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse sijoittamansa summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 10,0 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat