Mallisalkkujen syyskuu – kuukausi kului pääosin laskun merkeissä

Syyskuussa mallisalkut ja niiden vertailuindeksit olivat laskussa. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Syyskuussa mallisalkut ja niiden vertailuindeksit olivat laskussa. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Suomi Fundamentti laski vertailuindeksiä maltillisemmin

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Syyskuussa Suomi Fundamentti tuotti -1,6 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa -2,7 %. Vuoden 2023 alusta mitattuna salkku on myös painunut niukasti pakkaselle, salkun tuotettua -2,2 % vertailuindeksin jäädessä pakkaselle -6,6 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: SSAB, Citycon ja Outokumpu. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Syyskuussa Laatusalkku tuotti -10,2 % vertailuindeksin tuottaessa -2,6 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti syyskuussa -1,5 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -1,6 %. Syyskuun aikana mallisalkusta tuotti parhaiten kehittyvien markkinoiden osakkisiin sijoittava ETF, tuottaen -0,2 %, ja euroalueen 1-5 vuoden yrityslainoihin sijoittava ETF, tuottaen -0,3 %. Heikoiten pärjäsi euroalueen pitkiin valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen -3,1 %.

Vuoden 2023 alusta Passiivinen kulupihtari on tuottanut +4,8 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +4,2 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi yli 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain hieman alle 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti syyskuussa -2,2 % vertailuindeksin tuottaessa -1,5 %. Syyskuussa parhaiten mallisalkussa tuotti raaka-aineisiin sijoittava ETF, tuottaen +2,8 %, sekä globaaleihin arvo-osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +1,0 %. Syyskuussa heikoiten pärjäsi Euroalueen 15-30 vuoden valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen -7,1 %.

Vuoden 2023 alusta Strategiamestari on tuottanut +4,8 % ja vertailuindeksi +7,9 %. Pitkässä juoksussa Strategiamestari on tuottanut vertailuindeksiä paremmin.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta!

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Vaihtoehtoisista korkotuoton lähteistä kiinnostunut sijoittaja löytää seurannastamme myös SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkun.

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 31.3.2023

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat maaliskuun 2023 loppuun mennessä sijoittaneet 106 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistuttu 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse sijoittamansa summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 10,0 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
WIMAO
Sijoittajan valinnat