Mallisalkkujen maaliskuu – ETF-salkut pärjäsivät vakaasti

Maaliskuussa suomalaiset osakkeet olivat hienoisessa laskussa, mutta ETF-mallisalkut suoriutuivat vakaasti. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Maaliskuussa suomalaiset osakkeet olivat hienoisessa laskussa, mutta ETF-mallisalkut suoriutuivat vakaasti. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät!

Suomi Fundamentti laskussa maaliskuussa

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Maaliskuussa Suomi Fundamentti tuotti -3,1 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa -2,6 %. Vuoden 2023 alusta mitattuna salkku on tuottanut +6,7 % ja vertailuindeksi +2,1 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: Citycon, Metsä Board ja YIT. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Maaliskuussa Laatusalkku tuotti -3,5 % vertailuindeksin tuottaessa -5,4 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti maaliskuussa +0,3 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -0,2 %. Maaliskuun aikana mallisalkusta parhaiten tuotti Japanilaisiin Nikkei 225 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +3,5 %, ja euroalueen pitkiin valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen +3,0 %. Heikoiten pärjäsi kehittyneiden valtioiden yritysten riskilainoihin sijoittava ETF, tuottaen -2,6 %.

Vuoden 2023 alusta Passiivinen kulupihtari on tuottanut +3,2 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +2,1 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi jopa lähes 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti maaliskuussa -0,2 % vertailuindeksin tuottaessa +0,9 %. Maaliskuussa parhaiten mallisalkussa tuotti Fyysiseen kultaan sijoittava ETF, tuottaen +6,3 %, sekä NASDAQ-100 -indeksin yhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +5,9 %. Maaliskuussa heikoiten pärjäsi USA:n pienyhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen -7,7 %.

Vuoden 2023 alusta Strategiamestari on tuottanut +3,9 % ja vertailuindeksi +4,4 %.

Huom! Päivitimme Strategiamestarin 2023 helmikuun alussa vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Katso muutokset tästä artikkelista.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta!

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Vaihtoehtoisista korkotuoton lähteistä kiinnostunut sijoittaja löytää seurannastamme myös SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkun ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittavan Estateguru-salkun.

Estateguru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) Estateguru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

Estateguru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. Estateguru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,9 % eikä salkussa tai Estateguru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 31.12.2022

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat joulukuun 2022 loppuun mennessä sijoittaneet 101 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistuttu 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse sijoittamansa summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,9 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
WIMAO
Sijoittajan valinnat