Mallisalkkujen tammikuu – salkuilla vahva aloitus vuodelle 2023

Tammikuussa mallisalkut ovat olleet selvästi plussalla ja varsinkin Suomi Fundamentti aloitti vuoden vahvasti. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät kuun aikana.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tammikuussa mallisalkut ovat olleet selvästi plussalla ja varsinkin Suomi Fundamentti aloitti vuoden vahvasti. Katso, miten eri mallisalkut pärjäsivät kuun aikana.

Suomi Fundamentti nousi selvästi indeksiä vahvemmin

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Tammikuussa Suomi Fundamentti tuotti +6,7 %, vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa +3,2 %. Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentin kolme suurinta osaketta ovat: SSAB, Citycon ja YIT. Salkussa on kaikkiaan 25 osaketta, ja salkun koko sisällön näkee myös Mallisalkut-sivulta.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on tyypillisesti Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Tammikuussa Laatusalkku tuotti +1,5 % vertailuindeksin tuottaessa +3,4 %.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – Kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti tammikuussa +3,6 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot +2,6 %. Tammikuun aikana mallisalkusta parhaiten tuotti Eurooppalaisiin Stoxx Europe 600 -indeksin osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +6,4 %, ja kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittava ETF, tuottaen +6,3 %. Heikoiten pärjäsi kehittyneiden valtioiden valtiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen +0,9 %.

Vuoden 2022 aikana Passiivinen kulupihtari tuotti -13,3 % ja lähinnä vastaavat vertailurahastot -13,6 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi jopa lähes 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkku tuotti tammikuussa +4,6 % vertailuindeksin tuottaessa +4,2 %. Tammikuussa parhaiten mallisalkussa tuotti tekoäly- ja big data -yhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +10,9 %, sekä NASDAQ-100 indeksin yhtiöihin sijoittava ETF, tuottaen +9,0 %. Tammikuussa heikoiten salkusta tuotti euroaluuen 1-3 vuoden valktiolainoihin sijoittava ETF, tuottaen +0,3 %.

Vuoden 2022 aikana Strategiamestari tuotti -11,9 % ja vertailuindeksi -13,1 %.

Huom! Päivitimme Strategiamestarin 2023 helmikuun alussa vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Katso muutokset tästä artikkelista.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua, korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta!

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Vaihtoehtoisista korkotuoton lähteistä kiinnostunut sijoittaja löytää seurannastamme myös SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkun ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittavan Estateguru-salkun.

Estateguru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) Estateguru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

Estateguru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. Estateguru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,9 % eikä salkussa tai Estateguru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 30.6.2022

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat kesäkuun loppuun mennessä sijoittaneet 87 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistuttu 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse sijoittamansa summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä noin 9,8 %.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Tekoälyuutiset: Tekoälyrobotit ovat täällä
Osakesäästötili sijoituskohteena
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Sijoittajan valinnat