Sijoittajan superviikko on käynnissä, mihin suuntaan osakekurssit kääntyvät?

Sijoittajan superviikko on käynnissä. Fedin kokous, teknojättien tulokset ja paljon muuta. Kestääkö osakekurssien nousu vai nähdäänkö jälleen käänne alas?

Julkaistu: 31.01.2023 Kirjoittaja:

FED markkinaympäristö osakkeet

Sijoittajan superviikko

Käynnissä on sijoittajan superviikko. Takana on kahden ja puolen kuukauden osakekurssien nousujakso. Osakekurssit ovat nousseet jo tasoille, jossa sijoittajat alkavat kyseenalaistaa markkinoiden arvostustasoja. Siksi kriittiset tapahtumat keikauttavat suunnan joko takaisin laskuun tai sitten nousu jatkuu.

S&P 500 -indeksin kehitys lokakuun pohjilta

Lähde: TradingView

Tämän viikon tärkeimmät tapahtumat ovat seuraavat

Fedin kokous 31.1.-1.2. Markkinat odottavat Fediltä 0,25 prosenttiyksikön koronnostoa helmikuun ensimmäisenä. Mikäli Fedin oma korkoennuste pitää paikkansa, jäljellä olisi vielä tämän jälkeen kaksi 0,25 prosenttiyksikön nostoa. Joulukuun kokouksessa Fed aikoi jatkaa koronnostoja ja pitää korot ylhäällä vielä pitkään. Tuore makrodata osoittaa, että inflaatio on hiljentynyt aivan, kuten Fed on toivonut. Fed ei kuitenkaan varmasti ole tyytyväinen viime aikojen, etenkin spekulatiivisten osakkeiden, kurssinousuista. Retoriikka on melko suurella varmuudella haukkamaista, mikä voi latistaa tunnelmia osakemarkkinoilla.

Fedin korkoennuste ja markkinoiden odotukset ohjauskorosta

Suurten teknojättien tulokset. Seuratuimmista teknologiayhtiöistä Microsoft ja Tesla ovat jo julkaisseet tuloksensa. Microsoftin tuloksessa ohjaus oli pettymys markkinoille. Teslan tulos otettiin markkinoilla vastaan positiivisesti. Markkinoiden suunnan kannalta tämä viikko on kuitenkin ratkaisevampi, kun kolme teknojättiä Amazon, Google ja Apple julkistavat tuloksensa. Meta Platforms (ent. Facebook) ei enää kuulu markkina-arvon perusteella markkinoiden merkittävimpiin osakkeisiin, mutta sen tulosta seurataan silti tarkalla silmällä, koska se kertoo mainosmarkkinan kehityksestä. Viime kvartaalilla kaikki isot olivat pettymyksiä, vaikka Applen osake nousikin tulosjulkistuksen jälkeen. Mikäli jättiteknot pettävät jälleen, on markkinan vaikea jatkaa noususuunnassa.

  • Meta Platformsin tulos 1.2. EPS-ennuste 2,22 $. Meta oli vuoden 2022 suurimpia pettymyksiä. Sijoittajat eivät usko yhtiön metaversum-strategiaan ja parasta olisikin, että yhtiö ilmoittaisi investoivansa jatkossa metaversumiin vähemmän. Myös liikevaihdon pitäisi palata kasvuun, tuskin vielä Q4:lla, mutta tulevina kvartaaleina.
  • Amazonin tulos 2.2. EPS-ennuste 0,17 $. Amazonin kasvun pitäisi olla yhtiön ohjaamaa 2-8 prosentin kasvua parempaa. Alle 10 prosentin kasvu ei riitä perustelemaan korkeaa valuaatiota, etenkin, kun yhtiön tuloskehitys on vaatimatonta. Kustannusleikkaukset auttaisivat osaketta.
  • Alphabetin tulos 2.2. EPS-ennuste 1,21 $. Google on jäänyt ennusteista jo kolme kvartaalia putkeen. Suunnan pitäisi kääntyä, vaikka sitten kustannuksia leikkaamalla.
  • Applen tulos 2.2. EPS-ennuste 1,94 $. Sijoittajien katse iPhonejen myynnissä. Tuore raportti varoitti kasvun hyytymisestä.

Työllisyysraportti 3.2. Inflaation ohella Fed seuraa tarkkana työllisyyskehitystä. Työmarkkina on ollut edelleen Fedin mielestä kireä ja palkkakehitys liian nopeaa. Fed haluaa työttömyyden nousevan ja palkkainflaation loppuvan.

Mihin suuntaan osakkeet kääntyvät?

Osakkeiden suuntaa on vaikea ennustaa, mutta tällä viikolla on useampi makro- ja yritystason tapahtuma, jotka määrittelevät seuraavien viikkojen kurssien suunnan. Osakkeet ovat nousseet viimeisen parin kuukauden aikana vahvasti, joten riskit nousun päättymiselle tai suunnan kääntymiselle ovat nousseet.

Mikäli osakemarkkinat selviävät sijoittajan superviikosta kuivin jaloin, voi kurssinousu jatkua. S&P 500 -indeksi on tällä hetkellä tasolla 4018 pistettä. Tärkeät vastustasot ovat 4150-4200 pisteissä, joiden ylittäminen vaatisi positiivisia tapahtumia. Erityisen tärkeä rajapyykki on 4200 pistettä, sillä se tarkoittaisi yli 20 prosentin nousua lokakuun pohjilta. Silloin uusi BULL-markkina olisi teknisesti käynnistynyt.

Katso tuoreesta Sijoitusnäkymät 2023 -webinaarista, mitä ajatuksia meillä on käynnissä olevasta sijoitusvuodesta ja mitkä ovat sijoitusideamme tähän markkinatilanteeseen.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy