New call-to-action

Analyysi: Apple ylsi ennusteisiin – iPhone myynti alitti odotukset | APPL stock

Applen tulos oli vakaa etenkin, kun sitä vertaa muihin suuriin teknologiayhtiöihin. Palveluliiketoiminta jäi odotuksista. Macit olivat raportin valopilkku. Lue analyysi!

Julkaistu: 28.10.2022 Kirjoittaja:

analyysi Apple osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt tulokset

Apple

Apple on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. iPhone on yhtiön suurin segmentti ja tekee noin 50 % yhtiön liikevaihdosta. Kasvun ja arvostuksen kannalta lähes yhtä tärkeä segmentti on palvelut, joiden osuus liikevaihdosta on noin 20 %. Muita segmenttejä ovat Mac-tietokoneet, iPadit ja muut tuotteet, kuten Apple Watch, sekä palveluliiketoiminta kuten Apple Pay ja sovelluskauppa.

2022 neljännen kvartaalin tulos (syyskuun kvartaali)

Apple ylitti neljännellä kvartaalilla analyytikoiden ennusteet liikevaihdon ja osakekohtaisen tuloksen osalta, mutta iPhonien myynti ja palveluliiketoiminta jäi odotuksista. Suoritus oli jälleen vakaa. Applen kurssi oli ennen tulosjulkistusta noin kolmen prosentin laskussa, mutta kääntyi jälkipörssissä lievään nousuun.

 • Liikevaihto 90,15 mrd $,(88,90 mrd $ analyytikkoennuste) 8,1 prosentin kasvu vuoden takaiseen.
 • EPS: 1,29$ (1,27$ analyytikkoennuste) laskua 8 prosenttia
 • Käyttökate 42,3 % (42,1 % analyytikkoennuste)

Liikevaihdot liiketoimintasegmenteittäin

 • iPhonen liikevaihto 42,63 mrd $ (43,21 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 9,67 % vuoden takaiseen
 • Palveluliiiketoiminta (Apple Pay, Music, TV) 19,19 mrd $ (20,10 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 4,98 % vuoden takaiseen
 • Mac tietokoneet 11,51 mrd $ (9,36 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 25,39 % kasvua vuoden takaiseen
 • iPad liikevaihto 7,17 mrd $ (7,94 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 13,06 % vuoden takaiseen verrattuna
 • Muut tuotteet 9,65 mrd $ (8,86 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 9,85 % vuoden takaiseen

iPhonejen myynti alitti odotukset. Segmenteistä voimakkaimmin kasvoi Mac tietokoneet, joka kasvoi yli 25 prosenttia, ylittäen analyytikoiden ennusteet reilusti. iPadien kysyntä taas laski 13 prosenttia, mutta se on Applen pienin liiketoimintasegmentti. Palveluliiketoiminta kehittyi analyytikoiden ennusteita heikommin, mutta kasvoi lähes 10 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Apple ei vieläkään antanut ohjeistusta tulevista kvartaaleista. Ohjausta ei ole annettu sitten 2020 helmikuun vedoten koron pandemian aiheuttamaan epävarmuuteen.
Johto kuitenkin kertoi odottavansa liikevaihdon kasvavan vähemmän joulukuun vuosineljänneksellä, kuin kuluneella syyskuun neljänneksellä Mac tietokoneiden myynti myös heikkenee joulukuun kvartaalin aikana Applen talousjohtaja Luca Maestrin mukaan.

Puhelinliiketoiminta keskiössä

Applen uudet iPhone 14 puhelimet olivat vain kahdeksan päivää myynnissä syyskuun kvartaalin aikana, joten myyntimenestyksen suhteen ei voi vetää kovin suuria johtopäätöksiä. Applen mukaan sillä oli myös hieman toimitusvaikeuksia uusien mallien suhteen, jotka ovat tosin nyt yhtiön mukaan ratkaistu. Apple toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan yhtiö on onnistunut voittamaan markkinaosuutta saaden ennen Androidia käyttäneet vaihtamaan iPhoneen.

Analyytikot ja sijoittajat seuraavat tarkasti uusien iPhone mallien myynninkehitystä, joka vaikuttaa merkittävästi yhtiön tuloskehitykseen. Puhelimien myynti on laskenut myös muilla valmistajilla. Sijoittajien kannalta huono uutinen oli aiemmin tullut tieto iPhone 14 puhelimien komponenttituotannosta, joka voi kertoa liian vähäisestä kysynnästä, tai komponenttien tuotannon pullonkauloista. Apple ei kommentoinut lokakuun 18 päivä tullutta tietoa.

Palveluliiketoiminnan tulos laski

Applen palveluliiketoiminta kasvoi vain viisi prosenttia vuosineljänneksen aikana, joka on merkittävä heikennys edelliseen kvartaaliin, jolloin kasvua kertyi jopa 12 prosenttia. Kasvu on myös hitainta kahteen vuoteen vuositasolla mitattuna. Palveluliiketoimintaan kuuluu muun muassa Apple Pay, Music ja sovelluskauppa Apple Store. Segmentti on sijoittajien suosikki sen hyvän kannattavuuden ja korkeiden katteiden vuoksi ja siksi, että palveluliiketoiminta on kuukausilaskutukseen perustuvaa jatkuvaa tuloa. Palveluliiketoiminta on Applen toiseksi suurin segmentti iPhonejen jälkeen.

Applen osinko

Apple maksaa teknologiayhtiöiden tapaan hyvin maltillista osinkoa. Osinkoa korotettiin edellisessä tulosjulkistuksessa korotettiin nyt 5 prosenttia 23 senttiin osakkeelta osinkoprosentin ollessa reilu 0,56 %. Apple maksaa osinkoa neljä kertaa vuodessa ja seuraavan kerran osinko maksetaan 10 marraskuuta.

Omien osakkeiden osto-ohjelma

Apple on edelleen S&P 500 indeksin yhtiöiden suurin omien osakkeiden ostaja ja osti omia osakkeita 88,3 miljardilla dollarilla vuonna 2021.

Applen osake

Apple on nykyään yksi vakaimmista isoista teknologiayhtiöistä ja tulevaisuus vaikuttaa edelleen lupaavalta. Palveluiden osuus liikevaihdosta on jo merkittävä ja iPhonejen kysynnässä ei ole suurta hidastumista. Apple on myös saanut Mac tietokoneiden myynnin lupaavaan vauhtiin. Lisäksi Applelta voidaan odottaa uusia aluevaltauksia, kuten autoa.

Applen osake on noin 20 prosenttia vuoden alusta miinuksella. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi nousi hieman jälkipörssissä.

Osake on selvinnyt 2022 kurssilaskusta muita teknologiayhtiöitä vähemmin vaurioin. Liiketoiminta kestää palautumisen pandemiasta normaaliin paremmin kuin esimerkiksi Amazonilla ja Meta Platformsilla. Myöskään inflaatio ei näytä kurittavan Applea voimakkaasti, sillä yhtiöllä on hinnoitteluvoimaa. Markkinoiden yleiselle laskulle osake ei kuitenkaan ole immuuni, sillä Apple on isoimmalla painollla indekseissä.

Osakkeen P/E-luku vuoden 2022 tulosennusteella on 24,9, joka on laskenut, mutta edelleen markkinoiden keskiarvoa korkeampi. Korkeampi P/E-luku on hyväksyttävissä huomoiden yhtiön laadun ja matalariskisyyden. Osake on varma valinta pitkään salkkuun ja sitä on aina kannattanut ostaa kurssidipeistä. Näkymät Q4:lle ovat kuitenkin hyvin varovaiset, joten kurssi tuskin raketoi tulevien kuukausien aikana.

Applen tulos on tämän viikon suurista tulosjulkistajajista ylivoimaisesti paras. Amazon, Meta Platforms, Google ja Microsoft laskivat selvästi tulosjulkistuksen jälkeen, joten Apple selvityi jättiteknologiayhtiöistä selkeänä voittajana tämän tulosviikon osalta.

Katso Applen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa

Applen kurssikehitys vuoden alusta. Kuva: Trading View

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Applen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy