Kryptomarkkinakatsaus – Miltä vuosi 2023 näyttää? 

Vaikean viime vuoden jälkeen kryptovaluutat ovat tammikuun aikana palanneet kevyeen nousutrendiin. Haastattelimme kryptovaluuttapörssi Northcrypton toimitusjohtaja Ville Runolaa, ja kysyimme hänen näkemystään kryptovaluuttojen vuodesta 2023.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vaikean viime vuoden jälkeen kryptovaluutat ovat tammikuun aikana palanneet kevyeen nousutrendiin. Haastattelimme kryptovaluuttapörssi Northcrypton toimitusjohtaja Ville Runolaa, ja kysyimme hänen näkemystään kryptovaluuttojen vuodesta 2023.

Valoa tunnelin päässä?

Vuosi 2022 vaati kryptosijoittajilta vatsahappoja. Heti vuoden alussa korkea inflaatio ja Venäjän aloittama hyökkäyssota painoivat osakemarkkinat syvään laskuun. Tämä tarttui myös kryptovaluuttoihin, sillä vuoden ensimmäisellä puoliskolla ne korreloivat poikkeuksellisen vahvasti syöksyvien teknologiaosakkeiden kanssa. Vuoteen 2022 mahtui myös muita dramaattisia juonenkäänteitä, kun useampi kryptomaailman suuri toimija ajautui ongelmiin.

Kryptomarkkinoita heiluttaneet tapahtumat

Kryptomarkkinoita heiluttivat muun muassa Terra-ekosysteemin kaatuminen sekä useamman suuremman toimijan konkurssit, joista merkittävimpänä maailman kolmanneksi suurin kryptovaluuttapörssi FTX. Vuoden tullessa päätökseen, oli suurimman ja tunnetuimman kryptovaluutan, bitcoinin arvosta sulanut 63,9 %.

Institutionaalisten sijoittajien kiinnostus kryptoihin kasvanut

Vaikka viime vuosi oli kryptoille synkkä, ei niiden peli ole vielä menetetty. Karhumarkkinasta huolimatta esimerkiksi institutionaalisten sijoittajien kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan kasvoi ja läpi vuoden kaupankäyntialustojen listoille lisättiin uusia kryptovaluuttoja. Tammikuussa puolessa välissä kryptomarkkinoilla alkoi näkyä jo hieman valoa tunnelin päässä, kun bitcoinin arvo nousi takaisin yli 20 000 dollarin. Joko karhu on poistumassa kryptomarkkinoilta? Päätimme haastatella alan kotimaista palveluntarjoajaa Northcryptoa, ja kysyä heiltä, miltä näyttää kryptovaluuttojen vuosi 2023.

Kryptomarkkinakatsaus: Bitcoinin vuotuinen tuotto euroissa
Bitcoinin vuotuinen tuotto euroissa. Vaikka historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, on Bitcoinin kurssista havaittavissa trendi, joka uumoilisi hyvää alkaneelle vuodelle. Lähde: Northcrypto

Haastattelussa Northcrypton toimitusjohtaja Ville Runola

Miltä näyttää kryptovaluuttojen vuosi 2023? Ovatko kurssipohjat jo nähty?

Uskon itse, että todennäköisesti on, mutta se riippuu paljon myös maailmantalouden tilanteesta. Bitcoinin puoliintuminen lähenee nopeaa vauhtia, ja tämä on aikaisemmin toiminut kryptomarkkinaa piristävänä katalyyttinä. Kryptovaluutat ovat edelleen todella pieni omaisuusluokka ja volatiliteetti on todella suurta molempiin suuntiin.

Miltä tilanne vaikuttaa Northcrypton tarjoamien, tunnetuimpien kryptojen kohdalla?

Korrelaatiot eri kryptovaluuttojen kurssien välillä ovat todella suuria (pl. stablecoinit). Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme mahdollisuuden sijoittaa markkinan eri osa-alueisiin, kuten johtavaan oraakkeliratkaisuun (Chainlink) tai johtavaan vertaislainapalveluun (Aave). Kullakin projektilla on tulossa mielenkiintoisia päivityksiä ja parannuksia tänä vuonna. Chainlinkillä staking etenee, Aave on julkaisemassa oman stablecoinin ja Polygon kehittää nollapäivätodistuksiin perustuvaa skaalautumisratkaisua.

Lisäksi on todella mielenkiintoista, miten Ethereumin 2.0 -päivitys ja inflaation putoaminen nollaan prosenttiin näkyy etherin kurssissa pitkässä juoksussa. Henkilökohtaisesti odotan positiivista vuotta tarjoamillemme kryptovaluutoille.

Bitcoinin louhintapalkkion seuraava puolittuminen on arvioitu tapahtuvan ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Miten arvioitte puoliintumisen vaikuttavan kryptomarkkinaan tänä ja ensi vuonna?

Historiallisesti inflaation puolittuminen on aiheuttanut hintarallin jo ennen itse puoliintumisen tapahtumista, kun sijoittajat ennakoivat tapahtumaa. Joka vuosi ennakointi on alkanut hieman edellistä kertaa aiemmin, enkä näe syytä miksi tämä kerta olisi erilainen. Makrotalouden tilanne tietenkin vaikuttaa myös kryptovaluuttojen hintoihin merkittävästi ja tulee olemaan suuri tekijä mahdollisessa hintarallissa.

Voiko viime vuoden kaltainen vahva korrelaatio teknologiaosakkeisiin toistua myös vuonna 2023?

Vuonna 2021 kasvaneen ja 2022 jatkuneen korrelaation kryptovaluuttojen ja teknologiaosakkeiden kanssa uskotaan johtuvat siitä, että moni suurempi rahasto ja investointipankki aloitti myös kryptosijoittamisen ja he käyvät kauppaa molemmilla omaisuusluokilla samoin periaattein. Vuoden 2023 korrelaatiota on vaikea ennustaa, mutta uskon korrelaation putoavan pitkässä juoksussa, kun kryptovaluutat kasvavat suuremmaksi omaisuusluokaksi. Mitään fundamentaalista syytä korrelaatiolle ei ole.

Viime vuonna kryptomarkkinaa ravistelivat useat kaupankäyntialustojen väärinkäytökset. Miten nuo tapatumat vaikuttivat Northcrypton liiketoimintaan?

Meille väärinkäytökset / rikollinen toiminta näkyi kasvaneena määränä asiakastalletuksia, kun moni ihminen siirsi varojaan maailmalta säilytykseen meille. Tietenkin tämä näkyi myös osan asiakkaidemme nostoina omiin kryptovaluuttalompakoihin. Pidän tätäkin hyvänä asiana, yksi kryptovaluuttojen perusperiaatteista on mahdollisuus säilyttää varojaan kokonaan itse ilman ulkopuolista osapuolta.

Tapahtuman suurimmat meillä näkyvät huonot puolet olivat ehdottomasti tästä aiheutunut kurssilasku ja kryptovaluuttojen huono julkisuus. Osa ihmisistä pitää kryptovaluuttoja jotenkin hämärinä tai rikollisten käyttäminä asioina, eikä rikollinen toiminta yhdessä maailman suurimmista pörsseistä ainakaan paranna tätä. Todellisuudessa kryptovaluuttoja käytetään rikollisessa toiminnassa merkittävästi vähemmän kuin esimerkiksi USAn dollareita.

Ovatko vastaavat kohtalot (esimerkiksi FTX:n) mahdollisia Northcrypton kohdalla?

Ei ole. Säilytämme kaikkia asiakasvaroja itse alan parhaiden käytäntöjen mukaan emmekä koskaan luovuta varoja kolmansille osapuolille. Asiakasvaramme myös auditoidaan säännöllisesti.

Onko kaikki nyt nähty? Voiko vielä muita toimijoita kaatua?

FTX:n vanavedessä on nyt kaatunut myös muutama keskitetty laina- ja korkopalvelu, joissa varoja lainattiin eteenpäin alivakuudellisesti. Toivon, että olemme konkurssiaallossa jo voiton puolella. Sitä ei voi kuitenkaan koskaan tietää varmaksi.

Onko lähiaikoina tulossa uusia mielenkiintoisia kryptovaluuttoja tai lohkoketjuprojekteja? Mitä jäätte odottamaan vuodelta 2023?

Viime aikoina on nähty kurssinousuja niin hajautettujen johdannaispalveluiden kohdalla kuin myös OpenAI:n vanavedessä AI-teknologiaa tukevissa kryptoissa. Nämä nousut ovat kuitenkin jääneet ainakin toistaiseksi lyhyiksi tapahtumiksi. Odotan itse vuodelta 2023 lisää tunnettujen brändien etabloitumista NFT- ja metaversumipuolella.

Lisäksi uskon perinteisten finanssilaitosten kryptopalveluiden lisääntyvän entisestään vuoden aikana. DeFin puolella näemme varmasti paljon uusia innovaatioita myös tämän vuoden aikana. Uskon kuitenkin RWA:ien (Real World Asset) lyövän kunnolla läpi vasta 2024 MiCa-sääntelyn tullessa voimaan. RWA:it tulevat tehostamaan finanssimarkkinaa todella paljon ja uskon niiden olevan suurin yksittäinen asia hajautettujen finanssipalveluiden läpilyömiseen suuremmaksi markkinaksi.

Tulemme laajentamaan Northcrypton kryptovaluuttavalikoimaa hallitusti vuoden 2023 aikana jo olemassa olevilla projekteilla / kryptovaluutoilla. Itse odotan vuodelta 2023 eniten Ethereumin eri skaalautumisratkaisujen kehittymistä ja tietenkin sitä, käynnistääkö tuleva Bitcoinin puoliintuminen uuden nousumarkkinan.

Kryptomarkkinakatsaus - Haastattelussa Northcrypton toimitusjohtaja Ville Runola
Kysymyksiimme vastasi Northcrypton toimitusjohtaja Ville Runola

Kiinnostaako kryptovaluuttoihin sijoittaminen?

Kryptovaluutat muuttuvat alati, eikä kiinnostus niitä kohtaan ole hiipunut. Institutionaalisten sijoittajien kiinnostus kryptoihin on hyvä osoitus siitä, kuinka kryptovaluutat ovat vakiinnuttaneet asemansa vaihtoehtoisena sijoituskohteena, johon sijoitussalkun riskiä voi hajauttaa.

Mikäli kryptosijoittaminen on alkanut kiinnostaa, on sen aloittaminen helpointa kotimaisella palveluntarjoajalla, kuten Northcryptolla. Northcrypto tarjoaa suomeksi tietoa kryptovaluutoista sekä suomenkielisen asiakaspalvelun ja kaupankäyntialustan. Finanssivalvonnan tarkkailun alaisena toimijana Northcrypto säilyttää asiakkaiden varat täysin erillään omista, mikä ei ole itsestäänselvyys kansainvälisten toimijoiden kohdalla.

Liity Northcryptoon!Tehty kaupallisessa yhteistyössä Northcrypto Oy:n kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa
Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?
Tekoälyuutiset: GPT-5 – tohtoritason älykkyys vuonna 2026
Suomalainen Northcrypto yhdistymässä ruotsalaisyhtiön kanssa
Sijoittajan valinnat