Osallistu osakeantiin!

Toukokuu paljasti kryptovaluuttojen synkän puolen

Toukokuun toisesta viikosta kehkeytyi kryptovaluuttojen verilöyly. Syöksykierteen takana oli Terra-kryptoekosysteemin romahdus. Lue mistä on kyse.

Julkaistu: 17.05.2022 Kirjoittaja:

kryptovaluutat megatrendit sijoittaminen Terra Luna TerraUSD

Kryptovaluutat hurjassa laskussa

Viime viikon loppupuolella kryptovaluutat nousivat otsikoihin ympäri maailman. Syy tähän oli useaan kryptovaluuttaan iskenyt rankka syöksykierre. Markkina-arvoltaan suurimman krypton Bitcoinin kurssi romahti pahimmillaan yli 30 %, ja vielä viikonlopun pienen nousun jälkeen BTC:n arvo on yli 10 % toissaviikon päätöskurssia pienempi. Viikon aikana kaikkien noin 19 449 kryptovaluutan yhteenlaskettu markkina-arvo laski 16,7 %. Tämä tarkoittaa markkinoilta haihtuneen yhteensä yli 264 miljardia dollaria.

Kryptovaluuttojen laskun aiheuttaman ketjureaktion aiheutti stablecoin TerraUSD (UST). Vakaana pidetty Terra lähti maanantaina 9.5.2022 yllättävään syöksyyn, mikä veti mukaansa Terran sisarvaluutta Terra Lunan (LUNA). Pian alamäki olikin valmis.

Mitä ovat stablecoinit?

Stablecoinit, eli vakaavaluutat ovat johonkin fiat-valuuttaan, eli hallinnon säännöksiin perustuvan, virallisen valuutan arvoon sidottu kryptovaluutta. Vakaavaluutat seuraavat siis mahdollisimman tarkasti esimerkiksi Yhdysvaltain dollarin kurssia siten, että yksi vakaavaluutan token on arvoltaan yhden dollarin. Lienee tunnetuin vakaavaluutta on markkina-arvoltaan maailman kolmanneksi suurin kryptovaluutta Tether (USDT), joka on sidottu dollarin kurssiin.

Koska kryptovaluuttojen väliset transaktiot ovat todella nopeita, on kryptojen ostaminen tehokkaampaa toisilla kryptovaluutoilla kuin perinteisin fiat-valuutoin ja pankkisiirroin tehdyt kryptokaupat. Vakaavaluutat ja niiden avulla tehdyt kryptoparit ovat siis apuväline kryptosijoittamisen tehostamiseksi. Niiden käyttö on helppo ymmärtää perinteisen valuutanvaihdon kautta – vakaavaluutat ovat kuin kryptomaailman ”paikallista valuuttaa”, johon kryptosijoittaja voi vaihtaa ”oman maan valuuttansa”, eli tässä tapauksessa fiat-valuutassa olevan pääoman. Toinen käyttötarkoitus vakaavaluutoilla on säilyttää arvonsa mahdollisimman vakaana korkean volatiliteetin kryptomarkkinoilla, mikä toisi turvaa sijoittajille.

Vakaavaluutat jaetaan tyypillisesti kolmeen eri luokkaan sen mukaan, miten kolikon arvo on taattu. Luokat ovat fiat-valuuttoihin, jalometalleihin tai vastaaviin arvokkaisiin hyödykkeisiin, sekä algoritmiin pohjautuvat vakaavaluutat. Näistä ehdottomasti suosituin keino on yhdysvaltain dollarin käyttäminen arvon takaamisessa. Tällöin kryptovaluutan arvo seuraa suoraan sen taustalla olevien dollarireservien kurssimuutoksia. Dollarivarantoja säilytetään kyseisen vakaavaluutan kehittäneen tahon nimeämällä tilillä.

TerraUSD on suurin algoritmipohjainen vakaavaluutta

Markkina-arvoltaan maailman kymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon kuulunut TerraUSD (UST) on suurin algoritmiin pohjautuva vakaavaluutta. Algoritmipohjainen arvon takaaminen on hieman monimutkaisempaa, kuin fiat-valuuttaan pohjautuva takaaminen. TerraUSD:llä ei ole reservejä, vaan sen arvoa pysyy vakaana toisen kryptovaluutan avulla. UST:n kohdalla ns. sisarvaluuttana toimii saman kehittäjän luoma Terra Luna (LUNA). Varantotodistejärjestelmää (Proof-of-Stake) verifioimiseen käyttävä TerraUSD säilyttää arvonsa yhden dollarin kieppeillä siten, että jokaisen steikatun uuden UST tokenin lähtiessä liikkeelle, yhden dollarin edestä LUNA tokeneita poistetaan markkinoilta. Vastaavasti jokaisen LUNA tokenin lähtiessä liikkeelle, yhden dollarin edestä UST tokeneita poistetaan markkinoilta.

Algoritmi on monimutkainen, mutta se säilyttää UST tokenin arvon mahdollisimman lähellä yhtä dollaria, vaikka samalla yhden LUNA tokenin arvo voi nousta rajattomasti. Nämä kaksi kryptovaluuttaa ovat siis riippuvaisia toisistaan.

Suuren TerraUSD position dumppi aiheutti syöksykierteen

Ennen viimeviikkoa monet fanaattiset kryptovaluuttojen kannattajat uskoivat vakaavaluuttojen olevan pommin varmoja ja säilyttävän arvonsa tilanteessa kuin tilanteessa. Osa intoilijoista jopa julisti vakaavaluuttojen olevan inflaatiosuojia. Nämä mielipiteet saivat täystyrmäyksen hetkessä, kun TerraUSD:n arvo lähti laskuun.

Hienosti aikaisemmin dollarin kurssia seurannut UST lähti syöksyyn, kun valtava positio vakaavaluuttaa dumpattiin markkinoille. Yhden UST tokenin hinta tipahti sen verran paljon, että kryptomarkkinoilla käynnistyi TerraUSD:n paniikkimyynti, kun sijoittajat halusivat eroon krypto-omistuksistaan. Maanantain ja tiistain vastaisen yön aikana yhden tokenin hinta tippui 0,77 dollariin. Pienen vastaliikkeen jälkeen kurssi laski keskiviikkona 0,30 dollariin, minkä jälkeen UST:n arvo harppasi parhaimmillaan takaisin 0,82$. Torstain aikana kurssi kuitenkin putosi 0,17 dollarin tienoille, missä se on pysytellyt tähän asti.

TerraUSD stablecoin:in kurssikehitys viimeiseltä kuukaudelta.
TerraUSD:n kurssikäyrä viimeiseltä kuukaudelta. Lähde: CoinMarketCap

Taustat spekulaation kohteena

Syyt TerraUSD:n arvon romahdukselle ovat olleet viimepäivinä spekulaation kohteena. Jo aikaisemmin kuluvana vuonna kryptovaluuttojen on huomattu korreloivan joidenkin osakkeiden, etenkin suosittujen teknologiaosakkeiden kanssa. Osakemarkkinoiden vastatuulten on myös arvioitu vaikuttaneen kryptomarkkinoille. Myös koronnostojen on uskottu tekevän hallaa kryptomarkkinoille, kun sijoittajat vetävät varojaan pois korkean riskinsijoituksista, kuten kryptovaluutoista.

TerraUSD:n omistajien keskuudessa levinnyt paniikki alkoi joka tapauksessa massiivisista vakaavaluutan myyntitoimeksiannoista. Myynnin on spekuloitu olevan jopa koordinoitu kyberhyökkäys kryptomarkkinoille. Twitterissä käydyssä viestiketjussa on levinnyt huhu hyökkääjän omistamasta valtavasta Bitcoin shortista. Valtavalla vakaavaluutan myyntitoimeksiannolla hyökkääjä voisi horjuttaa myös Bitcoinin kurssia ja tehdä hurjia voittoja lyhyeksi myydyillä kryptovaluutoillaan. Näin kävi, ja mahdollisen hyökkääjän on huhuttu takoneen jopa yli 800 miljoonan dollarin voiton. Hyökkäysteoriaa ei ole vahvistettu vielä mitenkään, mutta esimerkiksi suurimman vakaavaluutta Tetherin teknologiajohtaja Paolo Ardoino on sanonut uskovansa, että Terran heikkouksia on käytetty hyväksi jonkun toimesta.

Toukokuu paljasti kryptovaluuttojen synkän puolen

Kuten sanottu, takauksena toimivan algoritmin takia UST ja LUNA ovat riippuvaisia toisistaan, minkä takia TerraUSD:n hurja romahdus vaikutti heti Terra Lunan arvoon. LUNA tokenin kurssi lähti jyrkkään laskuun, jossa ei paljoa vastaliikkeitä ole näkynyt. Terra Lunalle tapahtui se, mistä kriitikot ovat varoitelleet modernien kryptovaluuttojen alusta asti – perjantaihin mennessä yhden kryptokolikon arvo oli käytännössä nolla.

Terra Luna kryptovaluutan kurssikehitys viimeiseltä kuukaudelta.
Terra Lunan kurssikäyrä viimeiseltä kuukaudelta. Lähde: CoinMarketCap

Korkean volatiliteetin kryptomarkkinoilla UST:n ja LUNA:n syöksykierre loi paniikkia muidenkin kryptosijoittajien keskuudessa. Bitcoin laski pahimmillaan yli 30 % ja yhden kolikon hinta kävi alle 27 000 dollarissa – alimmillaan sitten joulukuun 2020. Toiseksi suurin krypto Ethereum laski pahimmillaan 28,9 % ja kävi alle 2 000 dollarin rajapyykin.

Bitcoinin kurssikehitys viimeiseltä kuukaudelta.
Bitcoinin kurssikäyrä viimeiseltä kuukaudelta. Lähde CoinMarketCap

Mitä nyt?

Muiden kryptovaluuttojen hiljalleen palautuessa viime viikon shokista, TerraUSD ja Terra Luna jatkavat suossa rämpimistä. Terra-ekosysteemiä tukeva yhtiö Luna Foundation Guard on pyrkinyt palauttamaan valuuttasidoksen UST:lle, mutta toistaiseksi elvytystoimet eivät ole tarjonneet pysyvää ratkaisua ja tällä hetkellä Terran lohkoketju on pysäytetty. Tuhannet, ellei useammatkin sijoittajat menettivät viikossa sijoittamansa pääoman, pahimmillaan kaikki säästönsä. Mitään takeita UST:n ja LUNA:n arvon palautumiselle ei ole.

Toukokuun verilöyly osoitti toteen kryptosijoittamisessa piilevät riskit. Sijoittajan kannattaa siis tutustua huolella siihen, mihin on sijoittamassa. Koskaan ei pidä sijoittaa enempää, kuin on valmis menettämään. Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös kryptoissa hajautus on avain maltillisempaan riskiin. Pääpaino kryptosalkussa kannattaa kuitenkin pitää pitkään markkinoilla olleissa kryptoissa, kuten Bitcoinissa ja Ethereumissa.

Kryptomarkkinoille helposti ja luotettavasti Northcrypton kautta

Mikäli kryptomarkkinat houkuttelevat edelleen, onnistuu kryptosijoittaminen suomalaiselle sijoittajalle helpoiten kotimaisella Northcryptolla. Turkulainen kryptovaluuttapörssi on Finanssivalvonnan alainen toimija, joka tarjoaa asiakkailleen suomenkielisen käyttöliittymän ja asiakaspalvelun. Northcryptossa on mahdollista sijoittaa juuri suuriin, pitkään markkinoilla olleisiin kryptoihin kuten Bitcoiniin, Ethereumiin ja Litecoiniin.

Liity Northcryptoon!

Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena 27.11.2023 08:00 | Sijoittaja.fi
Täyden kympin laatuyhtiöt Suomesta

Globaalit kasvuyhtiöt 24.11.2023 14:22 | Sijoittaja.fi
Parhaimmat kasvuosakkeet maailmalta


New call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy