Kryptovaluuttapörssi FTX:n kriisi horjuttaa koko kryptomarkkinaa

Maailman suurimpiin kryptovaluuttapörsseihin lukeutuva FTX on ajautunut likviditeettikriisiin. Suuren toimijan ongelmat ovat horjuttaneet koko kryptomarkkinaa, mikä on näkynyt kryptovaluuttojen kursseissa. Mistä tapahtumaketjussa on kyse?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Maailman suurimpiin kryptovaluuttapörsseihin lukeutuva FTX on ajautunut likviditeettikriisiin. Suuren toimijan ongelmat ovat horjuttaneet koko kryptomarkkinaa, mikä on näkynyt kryptovaluuttojen kursseissa. Mistä tapahtumaketjussa on kyse?

Kryptomarkkinoilla myrskyää jälleen

Vuosi 2022 on kokonaisuudessaan ollut todella raskas kryptomarkkinoilla. Kuluvana vuonna kryptovaluutat ovat korreloineet ennennäkemättömän paljon osakemarkkinoiden kanssa, ja saaneet osansa karhumarkkinan kynsistä.

Mukaan on mahtunut myös yllättäviä romahduksia, kuten Terra -ekosysteemin kaatuminen toukokuussa. Tämän tapahtuman jälkiaalloissa suurimpien kryptovaluuttojen hinnat laskivat alimmilleen pariin vuoteen ja muun muassa kryptovaluuttoihin lainoja antanut Celsius Network, sekä kryptovaluuttojen hedge-rahasto Three Arrows Capital ajautuivat konkurssiin.

Ongelmat kryptomarkkinoilla eivät ole ohi. Marraskuu toikin tullessaan uuden dipin koko markkinan laajuudella. Tällä kertaa ongelmiin on joutunut kryptovaluuttapörssi FTX.

FTX on maailman kolmanneksi suurin kryptovaluuttapörssi

FTX on vuonna 2019 perustettu Bahamalla kirjojaan pitävä keskitetty kryptovaluuttapörssi. Kaupankäyntialustan taustalla on kryptomiljardööri Sam Bankman-Fried, joka toimii edelleen FTX:n toimitusjohtajana.

Vaikka FTX on kryptovaluuttapörssien uudempaa sukupolvea, on se ehtinyt rakentamaan todella vahvan position kryptomaailmassa – vuoden 2022 alussa FTX ylitti yli 32 miljardin valuaation.

Kaupankäyntivolyymillä laskettuna FTX on maailman kolmanneksi suurin kryptovaluuttapörssi. Sen edellä ovat vain Nasdaqiin listattu Coinbase, sekä kryptopörssien pioneeri Binance.

FTX:ää on pidetty pitkään yhtenä kryptomaailman parhaiten hallituista kaupankäyntialustoista, eikä syyttä. Kryptovaluuttapörssiä ovat tukeneet muun muassa varainhoitoyhtiö BlackRock, Kanadan Ontarion provinssin opettajien eläkerahastoa hallinnoiva OTPP sekä pörssiyhtiö Coinbasen varhaisen vaiheen lohkoketjuprojekteihin sijoittava yksikkö Coinbase Ventures. Näiden lisäksi FTX:n taustalla on toimitusjohtaja Bankman-Friedin perustama kryptoihin erikoistunut kaupankäyntiyhtiö Alameda Research.

Likviditeettikriisi on kryptomaailman mörkö

Toukokuussa Terra-ekosysteemin kaatumisen aiheutti se, kun valtava positio algoritmistä vakaavaluutta TerraUSD:tä laskettiin markkinoille. Merkittävä myyntitoimeksianto rikkoi TerraUSD:n ja dollarin välisen pariteetin ja loi arbitraasin. Sijoittajat vaihtoivat TerraUSD:tä sen sisarvaluutta Terra Lunaksi kasvattaen inflatorisesti Lunan tarjontaa, mikä johti paniikkimyyntiin markkinoilla sekä valuuttojen likviditeettikriisiin.

Samankaltainen likviditeettikriisi, joskin eri syistä, käynnistyi viime viikonloppuna FTX:n natiivitoken FTX-tokenille (FTT). FTT:n alamäki alkoi, kun viime viikonloppuna kryptovaluuttapörssi Binancen perustaja ja toimitusjohtaja Changpeng Zhao twiittasi kaupankäyntialustan vähentävän merkittäviä FTT-token omistuksiaan. Zhao perusteli likvidointia viimeaikaisten paljastusten aiheuttamana riskienhallintana, ja viittasi Terra- ekosyysteemin romahtamiseen.

Maanantaina FTX:n toimitusjohtaja Bankman-Fried rauhoitteli sijoittajia ja twiittasi FTX:n ja sen varojen olevan hyvällä pohjalla.

Tiistaina 8.11.2022 tilanne kuitenkin eskaloitui, kun Binancen Zhao twiittasi FTX:n pyytäneen apua Binancelta merkittävän likviditeettiongelman kanssa.

Binance solmi aiesopimuksen FTX:n Yhdysvaltojen ulkopuolisten liiketoimien ostamisesta – perui due diligencen jälkeen

Apuna likviditeettikriisiin Zhao kertoi twitterissä Binancen hankkivan FTX:n liiketoimet Yhdysvaltojen ulkopuolella, eli FTX.comin. Tiistain aikana myös Bankman-Fried vahvisti aiesopimuksen omassa twiitissään.

Binancen toimitusjohtaja Zhao kertoi tiistaina Binancen aloittaneen due diligencen FTX.com:in ostamisesta. Kryptomaailmassa alkoi välittömästi spekulaatio mahdollisen kaupan toteutumisesta ja sen vaikutuksista Binanceen sekä koko kryptomarkkinaan.

Kaupan vaikutukset jäivät kuitenkin näkemättä, sillä keskiviikkona 9.11.2022 Binancen virallinen twittertili ilmoitti yhtiön luopuvan FTX.com tavoittelemisesta. Päätöstä perusteltiin due diligencen lisäksi uusilla uutisilla huonosti hallituista asiakkaiden varoista, sekä huhuilla Yhdysvaltojen viranomaisten mahdollisesta tutkinnasta liittyen FTX:n tilanteeseen.

FTT-token lähti uutisten myötä syöksylaskuun

Markkinat reagoivat hyvin vahvasti uutisiin FTX:n likviditeettiongelmista, ja kaupankäyntialusta natiivitoken FTT painui syvään laskuun. Vauhti alamäessä vain kiihtyi, kun selvisi, että osa sijoittajien varoista oli jumissa FTX:llä.

”FTX:n käyttöehdoissa on lukenut, että asiakkaiden varat ovat täysin taatut, eli yhtiö ei esimerkiksi käy niillä kauppaa. Selvisi kuitenkin, että asia ei ole näin, vaan FTX on käyttänyt ainakin osaa asiakkaidensa kryptovarallisuudesta muihin toimiin. Tämä aiheutti romahduksen FTT-tokenin kurssissa.”

Mikko Soon, Head of Private Banking, Northcrypto

Tiistain aikana FTT-tokenin hinta laski yli 75 %. Kryptovaluutta jatkoi laskussa vielä keskiviikkona uusien uutisten myötä, sekä torstaina Binancen peräännyttyä FTX.com:in ostamisesta. Viimeisen kahden vuorokauden aikana FTT-tokenin kurssi on laskenut noin 22 dollarista noin 2,6 dollariin (-88,1 %).

FTT-tokenin kurssi viimeisen viiden vuorokauden ajalta.
FTT-tokenin kurssi viimeisen viiden vuorokauden ajalta. Lähde: TradingView

Vaikutukset näkyvät koko kryptomarkkinassa

Merkittävimpien kryptovaluuttojen kurssit lähtivät aluksi nousuun uutisten myötä, mutta pian epävarmuus tarttui koko markkinaan.

Northcrypton Private Banking-osaston johtaja Mikko Soonin mukaan FTX:n kaltaisen suuren pelurin ajautuminen lividiteettiongelmiin synnytti kryptomarkkinoilla valtavan epävarmuuden. FTX:n ongelmien luoma reaktio rikkoi korrelaation kryptovaluuttojen ja osakemarkkinoiden välillä, mikä on tänä vuonna ollut todella vahvaa.

Epävarmuus kryptomarkkinoilla näkyy merkittävinä kurssilaskuina viime päivinä. Markkina-arvoltaan suurin kryptovaluutta bitcoin laski tiistain aikana yli 10 %:ia ja toiseksi suurin ethereum laski yli 15 %.

Alamäki kiihtyi torstain aikana, kun Binance ei lähtenyt pelastamaan FTX:ää. Torstaina bitcoinin hinta kävi alimmillaan sitten marraskuun 2020, kun sen hinta putosi noin 15 709,0 dollariin. Kurssi palautui hieman päivän aikana, mutta merkittävästä parannuksesta ei voi puhua. Lähes poikkeuksetta kaikkien merkittävien kryptovaluuttojen arvot ovat viimepäivinä pudonneet kaksinumeroisin luvuin.

Bitcoinin kurssi viimeisen viiden päivän ajalta.
Bitcoinin kurssi viimeisen viiden päivän ajalta. Lähde: TradingView

Sijoittajan näkökulma

FTX:n likviditeettikriisi muistuttaa jälleen siitä, että finanssimaailmassa, ja varsinkaan kryptomarkkinoilla mikään ei ole täysin varmaa. Kryptovaluuttojen korkea volatiliteetti luo kaupankäyntialustoille sekä sijoittajille likviditeettiriskin. Nopeat liikkeet markkinoilla voivat syödä jopa luotettavana pidetyn toimijan varallisuusreservit, mikä voi nähtävästi yllättää maailman suurimmatkin kryptovaluuttapörssit. Suuren pelaajan kaatuminen puolestaan huojuttaa koko kryptomarkkinaa.

Tämänkaltaiset tilanteet ovat tietysti ikäviä, mutta ne eivät kuitenkaan vähennä kryptovaluuttojen arvoa sijoituskohteena. Perehtyneen kryptosijoittajan tulisi tietää virtuaalivarallisuuteen liittyvät riskit, muistaa hajautus, eikä sijoittaa enempää kuin on valmis menettämään. Suuret markkinaheilahtelut voivat tarjota myös hyviä ostopaikkoja pitkäjänteiselle kryptosijoittajalle.

Mikäli kaupankäyntialustojen likviditeettiongelmat huolettavat erityisen paljon, on hyvä kääntyä suomalaisiin kryptovaluuttapörsseihin.

Finanssivalvonnan alaisten kotimaisten kryptovaluuttapörssien, kuten Northcrypton, toiminta on hyvin tarkasti säänneltyä. FiVan valvonnan sekä yhtiön omien prosessien takia esimerkiksi Northcryptolla asiakkaiden varallisuus pidetään kokonaisuudessaan eri tilillä, kuin yhtiön omat varat. Tämän takia FTX:n kaltainen tilanne ei voisi tapahtua Northcrypton kohdalla.

Liity Northcryptoon!Tehty kaupallisessa yhteistyössä Northcrypto Oy:n kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Tekoälyuutiset: Apple Intelligence
Tekoälyuutiset: Teknologiajättien julkaisuja
New call-to-action
Sijoittajan valinnat