Warren Buffettin sijoitusvinkit – miten tehdä rahaa inflaatiossa?

Inflaatio on viimeksi ollut näin korkealla 40 vuotta sitten. Tässä artikkelissa kerromme maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffettin sijoitusvinkit korkean inflaation markkinaympäristöön. Mihin ei kannata sijoittaa ja mitä suosia?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Inflaatio on viimeksi ollut näin korkealla 40 vuotta sitten. Tässä artikkelissa kerromme maailman tunnetuimman sijoittajan Warren Buffettin sijoitusvinkit korkean inflaation markkinaympäristöön. Mihin ei kannata sijoittaa ja mitä suosia?

Inflaatio ennätyskorkealla

Inflaatio on Yhdysvalloissa samalla tasolla kuin neljäkymmentä vuotta sitten. Kuluttajahintaindeksin muutos oli tammikuussa 7,5 prosenttia. Syynä korkeaan inflaatioon on palautuminen koronapandemiasta, pandemian aiheuttamat tuotantopuolen shokit sekä USA:n keskuspankkien poikkeuksellisen elvyttävä rahapolitiikka.

Miten sijoittaa korkean inflaation markkinaympäristössä – Buffettin vinkit

Warren Buffett on maailman tunnetuin sijoittaja ja ehkä myös kokenein. Hän on 91-vuotias, joten Buffett on elänyt aikoina, jolloin inflaatio on ollut vieläkin korkeammalla. Esimerkiksi 70-luvulla öljykriisin aikoihin inflaatio oli yli 10 prosenttia. Vuonna 1980 inflaatio laukkasi vieläkin korkeammalla – yli 15 prosentissa. Seuraavalla videolla on kerätty Buffettin vinkkejä sijoittamiseen korkean inflaation ympäristössä.

Buffettin vinkit sijoittamiseen inflaatioympäristössä ovat seuraavat:

  • Älä pidä käteistä
  • Älä sijoita rahamarkkinarahastoihin tai kiinteän koron velkakirjoihin sijoittaviin korkorahastoihin
  • Älä sijoita kultaan
  • Sijoita yhtiöihin, joilla on korkea pääoman tuotto
  • Varo korkean pääomaintensiteetin yhtiöitä
  • Sijoita yhtiöihin, joilla on hinnoitteluvoimaa – varo yhtiöitä, joilla ei ole

Rahan makuuttaminen pankkitilillä ei ole järkevää korkean inflaation ympäristössä. Käyttötilille maksetaan olematonta korkoa, joten rahan arvo heikkenee vuosittain inflaation verran. Sama pätee rahamarkkinarahastoihin, joiden korko on myös erittäin alhainen. Kiinteän koron velkakirjoihin sijoittavissa korkorahastoissa arvo jopa alenee. Inflaatio nimittäin nostaa markkinakorkoa ja siten laskee kiinteän koron velkakirjojen hintaa.

Kulta on hyvä arvonsäilyttäjä epävarmassa markkinatilanteessa. Mutta kullan ongelma on se, ettei se tuota mitään. Kultaharkko vain seisoo paikallaan ja näyttää kiiltävältä. Sitä vastoin yhtiöt tuottavat.

Inflaatioympäristössä parhaita sijoituskohteita ovat osakkeet, joilla on hinnoitteluvoimaa, liiketoiminta ei ole pääomaintensiivistä ja pääoman tuotto on korkea. Etenkin hinnoitteluvoiman puute on korkean inflaation markkinaympäristössä tuhoisaa. Kustannukset nousevat voimakkaasti, mutta yhtiö ei voi nostaa myyntihintoja. Tällöin tulos laskee dramaattisesti. Viitteitä tästä saatiin Verkkokauppa.comin tulosvaroituksessa. Myös muut vähittäiskaupat ovat inflaation tulilinjalla.

Pääomaintensiivisyyskään ei ole hyve inflaatioympäristössä. Yhtiön varat ovat sitoutuneet koneisiin ja kalustoon ja varastoon. Näiden uusiminen kallistuu koko ajan inflaation kiihtyessä. Jos yhtiöllä ei ole hinnoitteluvoimaa, edessä on vaikeat ajat.

Suosi brändiyhtiöitä, teknologiaa ja korkean pääoman tuoton yhtiöitä

Sitä vastoin brändiyhtiöt, joilla on mahdollisuus nostaa hintoja ilman, että myyntimäärät kärsivät. Alhaisen pääomaintensiteetin yhtiöt, kuten ohjelmisto- ja muut teknologiayhtiöt sekä korkean pääoman tuoton yhtiöt menestyvät inflaatioympäristössä.

Myös markkinoilla on tapahtunut viimeisten viikkojen aikana muutos. Alkuvuonna teknologiayhtiöt olivat markkinoiden epäsuosiossa, koska korot nousevat ja korkean valuaation teknologiayhtiöt eivät toimi nousevien korkojen markkinatilanteessa. Nyt viimeisen parin viikon aikana teknologiayhtiöt ovat olleet parhaiten tuottaneita osakkeita.

Sama trendi on näkynyt Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkussamme. Sen tuotto on kääntynyt plussalle maaliskuussa. Salkku sisältää Buffettin suosittelemia inflaatioympäristössä toimivia osakkeita, joilla on korkea pääoman tuotto, hinnoitteluvoimaa (Apple, Microsoft, Netflix) ja matala pääomaintensiivisyys. Katso ideoita salkusta tai tutustu siihen tarkemmin.

Toinen kansainvälisiin osakkeisiin sijoittava salkkumme on Globaalit laatuyhtiöt -salkku. Se on menestynyt alkuvuonna paremmin ja maaliskuu on selvästi plussalla. Salkussa on terveydenhuoltosektorin yhtiöitä, jotka ovat hyvä defensiivinen valinta tähän tilanteeseen. Lisäksi salkussa on Buffettin mainitsemia brändiyhtiöitä, joilla on hinnoitteluvoimaa ja korkea pääoman tuotto. Katso osakeideoita salkusta tai tutustu siihen tarkemmin.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat