Inflaatioriski iski jo Verkkokauppa.comin tulokseen ja USA:n asuntomarkkinoihin

Inflaatioriski tulee nyt päin sijoittajien kasvoja. Toisaalta riski-indikaattoreissa on käännettä parempaan. Tilanne on nyt vaikeasti navigoitava ja vaatii sijoittajalta kylmiä hermoja.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Inflaatioriski tulee nyt päin sijoittajien kasvoja. Toisaalta riski-indikaattoreissa on käännettä parempaan. Tilanne on nyt vaikeasti navigoitava ja vaatii sijoittajalta kylmiä hermoja.

Verkkokauppa.comin tulosvaroituksen syynä Ukrainan sota ja inflaatio

  • Verkkokauppa.comin liiketoimintaympäristö on ollut haastava vuoden alussa.
  • Syynä on kuluttajakysynnän hiljentyminen, joka on kiihtynyt Venäjän Ukrainaan tekemän aseellisen hyökkäyksen myötä sekä Ukrainan kriisistä johtunut vientiliiketoiminnan puolittuminen.
  • Komponenttipulan ja tuotteiden saatavuushaasteiden odotetaan jatkuvan edelleen
  • Liikevaihto ja sen myötä liiketulos jäävän aiemmin arvioiduista odotuksista.
  • Yhtiö odottaa liikevaihdon olevan 530-590 miljoonaa euroa (574,5 M€ vuonna 2021) ja vertailukelpoisen liikevoiton 12-19 miljoonaa euroa (20,4 M€ vuonna 2021)
  • Aiemmin yhtiö odotti liikevaihdon olevan 590–640 miljoonan euron välillä ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan 19–25 miljoonan euron välillä

Tuoreen ohjauksen ylälaita on aiemman ohjauksen alalaita. Inflaation kiihtyminen näyttää vaikuttavan myös Verkkokauppa.comin kannattavuuteen, sillä kannattavuus heikkenee vuodesta 2021, vaikka yhtiö pääsisi ohjauksen ylälaitaan.

Verkkokauppa.com ei tule olemaan ainoa inflaatiosta kärsivä yritys. Ennakoimme, että kulutussektorin yrityksistä ainakin Kesko, Puuilo ja Tokmanni kärsivät inflaatiosta. Samoin teollisuusyrityksille, erityisesti rakentajille, inflaatio on myrkkyä.

Inflaatio näkyy selvästi myös USA:n asuntomarkkinoilla

USA:ssa suosittu 30-vuoden asuntolainan korko nousi jo 4,72 prosenttiin. Korkoa nostaa laukkaava inflaatio, Fedin aggressiiviset koronnostot ja nousevat markkinakorot. Voimakas asuntolainan koron nousu on aikaansaanut sen, että asuntolainoja on haettu USA:ssa aiempaa vähemmän.

Asuntojen hinnat ovat nousseet USA:ssa voimakkaasti. Nyt aletaan olla tilanteessa, jossa asuntojen kysyntä hyytyy. Korkeiden asuntolainojen korkojen ja asuntojen hintojen ansiosta kuluttajat panttaavat ostopäätöstä. Lisäksi etenkin ensiasunnon ostajilla ei ole varaa asunnon ostoon nykyisessä korko- ja asuntomarkkinaympäristössä. Tilanne vaikuttanee heikentävästi Uponorin näkymiin, jolle USA on merkittävä markkina.

Case-Shiller asuntohintaindeksi

Inflaatio ja Ukrainan sota suurimmat markkinariskit

Markkinaympäristömme liikennevalomalli siirtyi eilen ”suosi osakkeita” -tilaan. Syynä oli riski-indikaattorin lyhyen suunnan kääntyminen laskuun ja osakemarkkinoiden momentin vahvistuminen. Sijoittajan on kuitenkin syytä säilyttää tietty varovaisuus. Inflaatioriskin toteutuminen on siitä yksi esimerkki. Muita riskejä ovat:

  • Ukrainan sota
  • Nousevat korot
  • Keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka, Fed etunenässä
  • Hidastuva talous- ja tuloskasvu

Markkinatilanne on nyt vaikeasti tulkittava. Osakemarkkinat ovat nousseet pahimmasta ylimyytytilanteesta, mutta riskit vaanivat taustalla. Inflaatioriskin toteutuminen tulee vasten sijoittajien kasvoja Q1-tuloskaudella ja jo ennen sitä, jos pörssiyritykset joutuvat antamaan tulosvaroituksia.

Sijoittajan kannattaa suosia tiettyjä megatrendejä, kuten kyberturvaa, turvasatamia, kuten kultaa, sekä teknologiaosakkeita, jotka ovat palailemassa suosioon. Tarkemmin olemme avanneet nykymarkkinatilanteeseen sopivaa salkkua Strategiamestarimallisalkun päivityksessä.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat