Helsingin pörssi jatkaa rökälelaskussa

Venäjän sota Ukrainassa on koventunut. Pörssit jatkavat laskussa. Jyrkimmin laskevat maantieteellisesti tai muuten Venäjään sidoksissa olevat pörssit.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Venäjän sota Ukrainassa on koventunut. Pörssit jatkavat laskussa. Jyrkimmin laskevat maantieteellisesti tai muuten Venäjään sidoksissa olevat pörssit.

Venäjän sota Ukrainassa

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Putinin oletuksena oli nopea valtaus ja länsimaiden pehmeät pakotteet. Toisin kävi.

Ukraina on onnistunut puolustuksessa ja lännen pakotteet ovat olleet Krimin 2014 valtausta selvästi voimakkaampia. Putinin hyökkäys on tuomittu ankarasti. Etenkin finanssisektoriin, Venäjän keskuspankkiin ja Venäjän eliittiin kohdistuneet pakotteet ovat toimineet. Länsimaiset yritykset ovat myös osallistuneet pakotteisiin vetäytymällä Venäjältä ja keskeyttämällä toimitukset Venäjälle.

Venäjän vastaus ovat olleet koventuneet voimakeinot, jotka ovat kohdistuneet siivileihin ja siivillikohteisiin, kuten lämmön-, veden- ja sähkönjakeluun. Venäjä myös iski ydinvoimalaan, joka on täysin poikkeuksellista ja jyrkästi tuomittavaa sodankäynnissä.

Euroopan pörssit kärsineet eniten – venäläisten osakkeiden arvo nollassa

Moskovan pörssi on pysynyt kiinni, mutta venäläiset osakkeet on jo hinnoiteltu lähes nollaan. Venäläisiin osakkeisiin sijoittava iShares MSCI Russia ETF:n NAV-arvo, joka kertoo ETF:n sisältämien arvopapereiden markkina-arvon, on 0,06 dollaria. Vuoden alusta laskua 99,73 prosenttia.

Suomi Pohjoismaiden laskukärjessä

Suomalaiset osakkeet ovat olleet suurten institutionaalisten sijoittajien myyntikohteena. Myös tänään 7.3.2022 OMX Helsinki on laskenut selvästi enemmän kuin naapurimaa Ruotsi tai Tanska. Öljyvetoinen pörssi Norja on pärjännyt selvästi paremmin.

Suomen asema Venäjän naapurimaana pelottaa ulkomaisia sijoittajia. Suomalainen sijoittaja voi hyödyntää suomalaisten hyvien pörssiyritysten osakekurssien ylilyönnit. Ostot kannattaa ajoittaa jyrkkiin laskupäiviin ja useammalle päivälle. Varo Venäjä-liitännäisiä osakkeita ja muista, että sykliset tulevat dipeissä voimakkaimmin alas.

Kuvan lähde: Nordnet.fi

Kulta, öljy ja kyberturva

Lähes ainoita toimivia sijoituskohteita tässä markkinatilanteessa tuntuvat olevan tietyt osakesektorit, kuten kyberturva, kulta ja öljy. Myös terveydenhuoltosektorin osakkeet ovat olleet defensiivisiä. Katso poimintamme helmikuun puolella tekemässämme markkina-analyysissamme.

Markkinatilanne ei ole edelleenkään järkevä riskinotolle. Sijoittajan kannattaa pitää osa varoista käteisenä. Katso miten muokkasimme Strategiamestari-mallisalkkuamme tähän markkinatilanteeseen.

Myös Markkinaympäristöstä löytyvä riski-indikaattorimme on ollut jyrkässä nousussa. Indikaattori päivitetään jälleen keskiviikkona.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat