Markkina kertoo, mitä osakkeita ostaa Ukrainan kriisissä

Venäjän sotatoimet Ukrainassa romahduttivat pörssit, mutta tilanne kääntyi nopeasti. Kriisillä on pitkäkestoisia vaikutuksia, joten salkkua kannattaa nyt muokata. Mitä osakkeita ostaa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Venäjän sotatoimet Ukrainassa romahduttivat pörssit, mutta tilanne kääntyi nopeasti. Kriisillä on pitkäkestoisia vaikutuksia, joten salkkua kannattaa nyt muokata. Mitä osakkeita ostaa?

Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainassa

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Putin on perustellut hyökkäystä sepitetyillä tarinoilla, jotka on tarkoitettu Venäjän kansan propagandaksi. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi puheessaan, että Putinin tavoitteena on palauttaa Venäjälle Neuvostoliiton aikaiset rajat.

EU ja USA ovat asettaneet uusia voimakkaita pakotteita. Pakotteilla estetään teknologian vienti Venäjältä, niillä pyritään jäädyttämään rahoitussektori sekä vaikuttamaan vaikutusvaltaisiin venäläisiin. EU:n uusissa pakotteissa kielletään lisäksi öljynjalostamojen päivittämiseen tarvittavien varusteiden ja teknologian vienti Venäjälle. EU myös kielsi lentokoneiden ja esimerkiksi lentokoneiden osien viennin Venäjälle.

Markkinareaktiot

Markkinareaktiot 24.2.2022 olivat jäätävät. Helsingin pörssi oli päivän aikana yli 5 prosenttia laskussa. Tilanne rauhoittu hieman iltaa kohden ja indeksi jäi 3,8 prosenttia miinukselle.

Yhdysvalloissa markkina aukesi selvästi punaisena, mutta teki päivän aikana täyskäännöksen. Teknologiaindeksi Nasdaq nousi päivän pohjilta yli 6 prosenttia. Tärkeimpien indeksien päivätuotot:

  • Dow Jones +0,28 %
  • S&P 500 +1,50 %
  • Nasdaq 100 +3,34 %

Öljy jatkoi nousua ja päättyi päivän päätteeksi 1,8 prosentin nousuun. Hinta oli kuitenkin selvästi korkeammalla, jopa 100 dollarissa päivän aikana. Siihen nähden päätöshinta 94,58 dollaria oli maltillinen. Myös kullan hinta oli päivällä selvästi korkeammalla kuin päivän päätöskurssi.

S&P 500 -indeksin osakkeiden päiväkursseja kuvaava kartta antaa kuvan markkinatilanteesta.

Lähde: FinViz

Sijoittajan näkökulma – mitä osakkeita ostaa

Jäsenosiossa kerromme, miten markkinatilannetta voi tulkita. Mitä osakkeita ostaa tässä markkinatilanteessa?

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä luet tämän artikkelin ja tuhansia muita artikkeleita. Lisäksi saat Sijoittaja360 -palvelun sijoittajan työkalut käyttöösi. Vertaile helposti osakkeita, ETF: ä ja rahastoja. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Haastattelussa WellO2 Oy:n johto – suomalainen terveysteknologian yritys tähtää kansainväliseen kasvuun
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
New call-to-action
Sijoittajan valinnat