Vuonna 2021 parhaiten ja heikoiten tuottaneet listautumiset

Vuosi 2021 oli listautumisten vuosi. Mitkä listautujista tuottivat parhaiten vuonna 2021 ja mitkä heikoiten? Katso kaikkien listautujien tuotot.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Vuosi 2021 oli listautumisten vuosi. Mitkä listautujista tuottivat parhaiten vuonna 2021 ja mitkä heikoiten? Katso kaikkien listautujien tuotot.

Vuosi 2021 oli listautumisten vuosi

Vuonna 2021 Nasdaq Helsingin päälistalle ja First North Growth Market -markkinapaikalle listautui ennätysmäärä yhtiöitä. Peräti 27 kappaletta.

Usean vuoden hiljaiselon jälkeen pörssissä on listautumisbuumi. Se voi tarkoittaa sitä, että markkina on ylikuumentunut, mutta ei välttämättä. Esimerkiksi Suomessa finanssikriisin jälkeen listautumisinto on ollu laihaa ja sijoittajat ovat tottuneet siihen, että pörssistä poistuu enemmän yrityksiä kuin sinne tulee. Siksi nykyinen listautumisinto on tervettä, kunhan omistajat ja järjestäjät muistavat pitää hinnoittelut kohtuullisena ja riittävän korkean laadun listautumisissa. Pörssi ei ole oikea paikka kaikille yrityksille.

Toinen pointti, joka yhtiöiden ja järjestäjien kannattaisi muistaa, on piensijoittajien kohtelu. Useissa listautumisissa yleisöannin osuus on ollut naurettavan pieni. Osakkeita on myyty instituutioille, joista osa on poistunut omistajista heti, kun pikavoitot ovat taskussa. Piensijoittajista yhtiöt saisivat pitkäjänteisiä omistajia ja yhtiöiden puolestapuhujia. Yhtiöiden kannattaisi luottaa piensijoittajien voimaan ja ajatella listautumista pitkällä tähtäimellä. Tässä positiivinen poikkeus oli Inderes, joka ei järjestänyt lainkaan instituutioantia.

Vuoden 2021 parhaiten ja heikoiten tuottaneet listautumiset

Vuonna 2021 pörssiin saatiin useita mielenkiintoisia yrityksiä, joista voi ajan kanssa kasvaa tulevia tähtiosakkeita. Tuottokärki on mielenkiintoisen teknologian kasvuyrityksiä. Parhaiten vuoden 2021 listautujista on tuottanut Kempower 94,3 %, kakkosena on Modulight 81,8 % ja kolmantena Spinnova 71,4 %. Kempower on sähköajoneuvojen latausjärjestelmien kehittäjä ja siten kiinni tämän hetken kuumimmassa megatrendissä. Modulight on terveysteknologian kasvuyhtiö. Spinnova on kuituteknologiayhtiö, joka on kehittänyt puusta tehdyn tekstiilin, jonka tarkoitus on olla kestävämpi vaihtoehto perinteiselle puuvillalle.

Heikoiten tuottaneet ovat Fifax -49,2 %, Nightingale Health -48,6 % ja EcoUp -19,2 %. Fifax on kalankasvatusta harjoittava yhtiö, joka tuottaa vastuullista kirjolohta pääasiassa Suomen ja Ruotsin markkinoille. Nightingale Health on terveysteknologiayritys, jonka verianalyysiteknologia mittaa laajan joukon veren merkkiaineita yhdestä verinäytteestä ja tunnistaa yksilöllisiä sairastumisriskejä hyödyntäen ainutlaatuisia terveystietovarantoja. EcoUp on kiertotalouskonserni, jonka tuotteita ovat muun muassa ekologiset eristeet. Kolmea heikoiten tuottanutta listautumista yhdistää liian korkeaksi asetettu listautumishinta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Ovaro näkee viriämistä ja on aktiivinen – analyysi
Tekoälyuutiset: Klarnan tekoäly tekee 700 asiakaspalvelijan työt ja Googlen tekstistä videopelejä
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat