Tarkastelun alla kryptomarkkinat ja kryptosijoittaminen

Härkä- vai karhumarkkinat? Siitä analyytikot ovat montaa mieltä. On siis hyvä paikka tarkastella millainen strategia toimii kryptomarkkinoilla.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Härkä- vai karhumarkkinat? Siitä analyytikot ovat montaa mieltä. On siis hyvä paikka tarkastella millainen strategia toimii kryptomarkkinoilla.

Kryptovaluuttojen loppuvuosi 2021

Näemmekö vielä kryptovaluuttojen härkämarkkinan vuoden lopussa vai olemmeko jo karhumarkkinoilla? Analyytikot esittävät erilaisia ​​markkinakatsauksia ja ennusteita kirjaimellisesti joka päivä, pääosin päätyäkseen siihen johtopäätökseen, että sijoittajat saattavat vielä nähdä härkämarkkinan jatkuvan vuoden 2021 lopussa.

Saavutettuaan huippunsa, yli 68 000 dollaria 10. marraskuuta, Bitcoinin hinta on laskenut vähitellen. Joulukuun 4. päivänä se laski alle 46 000 dollarin, keskeyttäen lähes kaksi kuukautta kestäneen nousujakson. Tuon jälkeen Bitcoinin hinta on sahannut molemmin puolin 50 000 dollaria. Kryptomarkkinat ovat reagoineet SEC:n puheenjohtajan Gary Genslerin tuoreisiin kommentteihin kryptovaluuttojen sääntelystä, uuteen omikronkoronavirusvarianttiin liittyvään epävarmuuteen, sekä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin viime kuussa allekirjoittamaan infrastruktuurilakiin, joka sisältää säännöksiä kryptosijoittajien verotukseen liittyen.

Joka tapauksessa Bitcoinin nykyinen hinta on korkeammalla kuin syyskuun 40 000 dollarin vaihteluväli. Monet asiantuntijat odottavat edelleen, että Bitcoinin hinta nousee 100 000 dollariin lähitulevaisuudessa. Kiinnostus Bitcoinia kohtaan on kasvanut huomattavasti vuonna 2021 digitaalisen omaisuuden kurssiturbulenssista huolimatta. Kryptoyhtiö Grayscale Investments LLC:n mukaan yli puolet heidän nykyisistä sijoittajista liittyi palveluun viimeisten 12 kuukauden aikana. Tutkimuksessa, johon osallistui 1 000 ihmistä, noin neljäsosa ilmoitti jo omistavansa Bitcoinia ja näistä 55 % ilmoitti aloittaneensa sijoittamisen tänä vuonna.

Bitcoinin kurssikehitys viimeisen kolmen kuukauden ajalta.
Bitcoinin kurssikehitys viimeisen kolmen kuukauden ajalta. (Lähde: Tradingview)

Tunteet ottavat herkästi vallan volatiileillä kryptomarkkinoilla

Sijoittajat, jotka sijoittavat kryptovaluuttoihin pitkällä aikavälillä käyttämällä osta ja pidä -strategiaa, oppivat yleensä selviytymään suurista kryptokurssien heilahteluista, koska tulevat käyneeksi läpi useita härkä- ja karhumarkkinoita. Tällaiset heilahtelut voivat kuitenkin olla erityisen huolestuttavia aloittelijoille – sijoittajille, jotka liittyivät kryptomarkkinoille äskettäisen härkämarkkinan aikana.

Sanotaan, että älykäs sijoittaja myy optimisteille ja ostaa pessimistiltä. Kuitenkin tunteiden johdolla sijoittajat päätyvät joskus toimimaan täsmälleen päinvastoin kuin heidän pitäisi rationaalisesti toimia. Tunnesijoittaja ostaa kurssihuipulla ja myy, kun kurssit sukeltavat. Uudet sijoittajat ovat vielä alttiimpia sortumaan tähän.

Erittäin epävakaille kryptomarkkinoille sijoittaminen vaatii sijoittajalta kykyä hallita tunteita.

Kryptomarkkinaa on hyvä tarkastella isossa kuvassa – varsinkin suurien markkinavaihteluiden aikana

Iso kuva näyttää merkkejä siitä, että kryptojen massakäyttöönotto on kiihtymässä. Emme voi sivuuttaa DeFin, kryptovaluuttojen alasektorin, lisääntyvää käyttöönottoa, missä rahoituspalvelut käyttävät älykkäitä sopimuksia helpottaakseen tapahtumia ilman välittäjiä. Myös kryptopelaaminen on kasvattanut suosiota, erityisesti niiden ”play-to-earn” -malleissa. On hyvä huomata myös suurien yrityksien ja instituutioiden solmimien krypto-kumppanuuksien määrien kasvaneen. Euronewsin mukaan ”kasvava määrä yhtiöitä – suurista teknologiasta lentoyhtiöihin – ottavat käyttöön kryptovaluuttoja, jolloin asiakkaat voivat käyttää niitä virallisena maksutapana tavaroille ja palveluille”. Artikkelissa annetaan esimerkkinä Mastercard, Pavilion Hotels & Resorts, Microsoft, Starbucks, PayPal, airBaltic ja jotkut muut suuret nimet.

Isossa kuvassa pitkällä aikavälillä kryptovaluuttoihin sijoittaminen vaikuttaa suhteellisen järkevältä.

Toiseksi kryptosijoittajien tulee muistaa, että kryptomarkkinat ovat erittäin volatiilit. Kryptokurssien nousuja ja laskuja on odotettavissa myös jatkossa. Momenttimuutoksia tapahtuu jokaiselle sijoituskohteelle, mutta kryptovaluutoille ominaisen korkean volatiliteetin vuoksi muutokset kryptomarkkinoilla ovat näkyvämpiä. Kryptosijoittajat ovat yleensä tietoisia siitä, etteivät kryptot voi vain kasvaa koko ajan, ja niin sanotut ’jäähtymisjaksot’ sekä uutisten ja makrotilanteen vaikutus kryptovaluuttojen hintoihin tapahtuvat luonnollisesti. Tästä huolimatta on kuitenkin usein vaikeaa hallita tunteita nähdessä kryptovaluutan arvon laskevan päivä päivältä.

Maltillisen päätöksenteon merkitys korostuu kryptovaluuttoihin sijoittaessa

Vaikka suuret nopeat voitot ovat mahdollisia kryptomarkkinoilla, yleensä korkeiden tuottojen saavuttaminen vie aikaa, usein vuosia. Sijoittajien, jotka haluavat menestyä, on opittava selviämään sekä härkä- että karhumarkkinoista älykkäästi. Kunnon dippi on usein hyvä ostomahdollisuus, mikä antaa edullisemman pääsyn markkinoille.

Sijoittajat, joilla on ”FOMO” (eli ”Fear Of Missing Out”) ostavat kryptovaluuttaa, kun sen kurssi käy kuumana ja sen kysyntä on huipussaan. Tällaisten sijoittajien suurin riski on ostaa kryptovaluutta ”kaikkien aikojen korkeimpaan” hintaan. Jos kryptoprojekti on vakaa ja sen ’fundamentit’ näyttävät hyvältä, älykkäät sijoittajat ostavat yleensä silloin, kun hinnat ovat laskussa ja muita sijoittajia johtaa pelko, eikä ahneus. Toisin kuin osakemarkkinoilla, kryptomarkkinoilla lasku- ja nousumarkkinoita on huomattavasti tiheämmin, joten myös ostopaikkoja on tiuhaan tarjolla.

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös kryptomarkkinoilla on hyvä luoda oma sijoitusstrategia

Kun sijoittajat muistavat nostaa voittoja härkämarkkinan aikana, myöhempi karhumarkkinoille siirtyminen ei ehkä tunnu niin huolestuttavalta, kuin jos voittoja ei olisi koskaan realisoitu. Monet sijoittajat menettävät rahaa kryptoissa, koska he eivät pysty myymään. Kun kryptovaluutan arvo kasvaa päivä päivältä ja tuotot nousevat pilviin, se vetää usein sisäänsä, mikä tekee myymisestä psykologisesti vaikeaa. Tämä voi johtaa menettyihin mahdollisuuksiin saada voittoa, kun sille olisi hyvä aika.

Sijoittajille suositellaan irtautumisstrategiaa. Yksi yleisimmistä ja turvallisimmista strategioista on myydä osa kryptovaluutasta sen arvon noustessa, jotta saadaan takaisin alkuinvestointi (sekä tulevat verokulut) ja jätetään jäljelle jäävä määrä jatkokasvuun. Sijoittamista tehdessä on järkevää pitää mielessä tavoite, milloin päättää nostaa osan tuotoista. Tämä voi olla kaksinkertainen tuotto (tai enemmän) alkusijoitukseesi nähden tai tietty arvo, jonka Bitcoinin odotetaan saavuttavan.

Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä:

  • hajautus tekemällä osa sijoituksesta esimerkiksi osakkeisiin ja ETF:iin, mikä vähentää riskiä ja
  • hajauttaa myös useampaan eri kryptovaluuttaan ja
  • noudattamalla sääntöä ”älä koskaan sijoita enempää kuin sinulla on varaa menettää”

Nämä ovat hyviä nyrkkisääntöjä kryptomarkkinoilla.

Missä käydä kauppaa kryptomarkkinoilla?

Suomalaiselle sijoittajalle ehkä helpoin alusta kryptokaupankäyntiin on kotimainen Northcrypto. Finanssivalvonnan alainen Northcrypto on luotettava ja erittäin helppokäyttöinen kryptovaluuttapörssi, jossa on mahdollista käydä kauppaa esimerkiksi Bitcoinilla, Ethereumilla ja Aaveella.

Liity Northcryptoon!

Lue myös katsauksemme kryptovaluuttojen ostamisesta ja myymisestä: Missä ja miten voi käydä kauppaa kryptomarkkinoilla?

Haluatko lukea kryptoartikkelimme heti niiden ilmestyttyä?Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Näin tehdään erinomainen rahastosalkku 5 minuutissa
Miten valitsen parhaan rahaston?
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat