Kempowerin First North yleisöanti käynnissä

Kryptotreidaaminen – miten ja missä voi käydä kauppaa kryptovaluutoilla?

Kryptovaluutat ovat kiistämättä yksi 2010-luvun lopun ja 2020-luvun alun sijoittamisen suosituimpia ja mielenkiintoisimpia puheenaiheita. Monelle, jopa kokeneelle sijoittajalle on kuitenkin edelleen epäselvää missä ja miten kryptotreidaaminen onnistuu.

Julkaistu: 16.11.2021 Kirjoittaja:

Binance Coinmotion etoro kryptovaluutat megatrendit sijoittaminen

Kryptovaluutat kaupankäynnin välineenä

Vaikka alunperin kryptovaluutat kehitettiin kolmannesta osapuolesta riippumattomaksi kaupankäynnin välineeksi, on niiden merkitys jokapäiväisenä maksuvälineenä jäänyt todella mitättömäksi. Kryptovaluuttojen arvon taustalla ei ole mitään konkreettisia fundamentteja, kuten sidosta arvometallin arvoon, joten kryptojen kurssi on todella altis nopeille ja äkkinäisille muutoksille. Nopeat muutokset kurssissa ovat houkuttelleet spekulatiivisa sijoittajia, mikä on aloittanut kryptovaluutat maailman tietoisuuteen nostaneen lumipallo-efektin.

Vuonna 2021 osa asiantuntijoista viittaa kryptovaluuttoihin niiden todellista käyttötarkoitusta vastaavalla nimityksellä kryptovarallisuus. Kuten muita varallisuusluokkia, voi myös kryptovarallisuudella käydä kauppa monilla eri tavoilla ja monilla eri alustoilla. Monelle, jopa kokeneille sijoittajille on kuitenkin epäselvää, missä ja miten kryptotreidaaminen onnistuu.

Kryptotreidaamiseen on lukuisia sijoitusinstrumentteja

Kryptovarallisuuden noustua sijoittamisen megatrendien joukkoon, ovat kryptojen kaupankäyntimahdollisuudet kasvaneet eksponentiaalisesti. Siinä missä vielä 2010-luvun puolivälissä ainoa tapa sijoittaa kryptovarallisuuteen, oli ostaa kryptovaluutan kolikoita, säilyttää niiden yksityiset avaimet jossain omasta mielestä turvallisessa paikassa ja toivoa valuutan arvon nousevan nopeasti, voi tänä päivänä sijoittaa kryptoihin lähes samalla tavalla ja samoilla menetelmillä kuin perinteisiin osakkeisiin. Todella suositut kryptovaluuttapörssit tarjoavat käyttäjilleen monia samanlaisia sijoitusinstrumenttejä kuin osakemarkkinoilla, kuten esimerkiksi johdannaisia. Kryptovarallisuuden säilyttämiseen pörssit, kuten myös ulkopuoliset toimijat, tarjoavat lompakkopalveluita, joiden markkinoidaan pitävän kryptovaluutat turvassa kyberhyökkäyksiltä.

Krypto- ja valuuttaparit

Yksi noston arvoinen kryptotreidaamisen sijoitustuote ovat niin sanotut krypto- ja valuuttaparit. Pareilla kaupankäynti on yksinkertaisuudessaan kryptovaluutan vaihtamista fiat-valuuttaan, eli tavalliseen lainvoimaiseen valuuttaan kuten euroihin, tai toiseen kryptoon. Näistä kahdesta yksinkertaisempi on valuuttapari. Useimmilla kaupankäyntialustoilla on pääsääntöisesti käytössä Yhdysvaltain dollari (USD). Valuuttapareja käytetään, mikäli sijoittaja ei omista dollareita, ja haluaa ostaa kryptovaluuttaa jollain toisella valuutalla. Valuuttapari muuntaa kryptovaluutan hinnan sen hetkisen kurssin mukaisesti.

Hieman monimutkaisempi sijoituskohde on kryptoparit, joilla vaihdetaan kryptovaluuttaa toiseen. Kryptoparien tarkoituksena on helpottaa kaupankäyntiä kryptomarkkinoilla sekä päästä käsiksi kryptoihin, joita ei voi ostaa suoraan perinteisellä fiat-valuutalla. Yksinkertainen esimerkki kryptopareista ja niiden käytännöllisyydestä on Tether (USDT), joka on CoinMarketCapin mukaan markkina-arvoltaan viidenneksi suurin kryptovaluutta. Mielenkiintoinen asia Tetherissä on se, että se seuraa tarkasti Yhdysvaltain dollarin kurssia. Yhden USDT kolikon hinta on siis aina yksi dollari (USD). Kryptomarkkinoilla on edullisempaa käydä kauppaa pelkillä kryptovaluutoilla, joten sijoittaja voi säästää ostamalla omalla valuutallaan (esim. euroilla) tietyn summan USDT:tä, jonka jälkeen hän vaihtaa kryptoparilla varallisuutensa Tetheristä mieleisekseen kryptovaluutaksi, vaikkapa Bitcoiniksi. Myös haluttujen kryptovaluuttojen, kuten Ethereumin (ETH) ja Bitcoinin (BTC) välillä on pareja, mutta ne ovat valtaosin ammattilaiskryptotreidaajien suosiossa, jotka haluavat pitää varallisuutensa tarkasti vain kryptovaluutoissa. Ammattilaiset voivat käyttää kryptopareja myös kryptovaluuttojen eri pörsseissä olevien hintojen korreloimattomuuden luomien arbitraasitilanteiden hyödyntämiseen, mutta se on todella monimutkainen strategia, joka vaatii erittäin paljon ammattitaitoa onnistuakseen.

Kaupankäyntialustat

Kryptovaluutoilla on mahdollista treidata lukuisilla eri kaupankäyntialustoilla. Ainakin aloittelevan kryptosijoittajan kannattaa aluksi suosia isoja, tunnettuja kaupankäyntialustoja ja kryptopörssejä, jolloin mahdollisuudet tulla huijatuksi ovat pienimmät. Kokemuksen ja tietotaidon karttuessa hämärät kryptovaluutat tunnistaa helpommin, jolloin sijoittaja voi siirtyä pienemmille markkinapaikoille. Tässä artikkelissa esitellään kolme tunnettua alustaa, joilla kryptotreidaaminen on mahdollista – eToro, Binance ja Coinmotion. EToro* on moniin eri varallisuusluokkiin keskittynyt sosiaalinen kaupankäyntialusta ja välittäjä. EToro lisäsi vuonna 2017 kryptovaluutat uudeksi kaupankäynnin kohteekseen ja on sen jälkeen kasvattanut tasaisesti välittämiensä kryptovaluuttojen määrää. Binance* sen sijaan on kryptovarallisuuteen erikoistunut kaupankäyntialusta, eli niin sanottu kryptovaluuttapörssi. Vuonna 2017 perustetussa Binancessa sijoittaja voi käydä kauppaa vain kryptovarallisuudella ja niihin liittyvillä sijoitusinstrumenteilla. Binance ei ole rekisteröitynyt EU:hin tai Suomeen, eikä siten virallisesti hyväksytty virtuaalivaluuttojen tarjoaja Suomessa. Viimeisenä, muttei vähäisempänä esittelyssä on suomalainen kryptovaluuttapörssi Coinmotion*. Vuonna 2012 perustettu Coinmotion tarjoaa kattavan joukon kryptovarallisuuteen liittyviä palveluita, kuten Säilö-lompakkopalvelun sekä kryptovaluuttojen lainausmarkkinaan linkittyvän korkotilin. Luonnollisesti myös kryptojen ostaminen ja vaihtaminen on Coinmotionilla mahdollista. Coinmotion on Finanssivalvonnan hyväksymä toimija.

eToro

Tällä hetkellä eTorossa sijoittajan on mahdollista käydä kauppaa 41 suosituimmilla kryptovaluutoilla, aikaisemmin mainituilla kryptopareilla ja valuuttapareilla, sekä hyödykeparilla, eli kryptovaluutan ja hyödykkeen, kuten arvometallin parilla. Kryptovaluutoista eTorossa on mahdollista ostaa suurimpia ja suosituimpia kryptoja, kuten Bitcoinia ja Ethereumia, mutta myös uutena nousukkaana suomalaislähtöistä Aavetta. Kryptopareja eTorossa on 14, joista merkittävimpänä Ethereumin ja Bitcoinin pari ETHBTC. Valuuttapareja eTorossa on 63 ja hyödykepareja vain yksi, kultaa Bitcoineihin vaihtava GOLDBTC.

Kuten osakemarkkinoilla, myös kryptovarallisuudella treidaamiseen liittyy tiettyjä kustannuksia. Osa kustannuksista vaihtelee käytettävän pörssin mukaan, mutta esimerkiksi lohkoketjumaksu on pakollinen kaikissa kryptotransaktioissa. Lohkoketjumaksulla tarkoitetaan sitä pientä prosentuaalista osuutta vaihdettavan kryptovarallisuuden määrästä, joka annetaan lohkopalkkiona kryptovaluutan louhijalle tai validaattorille.

EToro veloittaa treidaamisessa käyttäjältään lohkoketjumaksujen lisäksi vain kryptovaluutan sen hetkisen spreadin, eli kysytyn ja tarjotun hinnan välisen erotuksen. Koska spread on muuttuja, sen arvoon vaikuttaa markkinoiden heilahtelut. eToro on määrittänyt jokaiselle alustalla vaihdettavalle kryptovaluutalle oman minimispreadin. Mikäli sijoittaja haluaa turvata ostamansa tai vaihtamansa kryptovarallisuuden siirtämällä sen kryptojen säilyttämiseen tehtyyn lompakkoon, veloittaa eToro siirrosta pienen osuuden kyseistä kryptovaluuttaa (useimmilla kryptoilla 0,5 %). Mikäli sijoittaja haluaa vaihtaa lompakossaan säilyttämänsä kryptovaluutan joksikin toiseksi valuutaksi, veloittaa eToro muunnoksesta 0,1 % muunnosmaksun.

Jotta sijoittaja voi tehdä kryptovaluutoilla kauppaa tai sijoittaa kryptoihin eTorossa, on hänen luotava eToro-käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksen luominen on kuitenkin ilmaista. Sijoittaja.fi:n blogissa on julkaistu artikkeli, jossa annetaan näppärät ohjeet kryptovaluutoilla sijoittamiseen eTorossa.

Pääset rekisteröitymään eToroon, sekä nauttimaan Sijoittaja.fi:n neuvottelemista eduista käyttämällä tätä linkkiä.

REKISTERÖIDY eTOROON!

eToro on usean omaisuuslajin alusta, joka tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä hinnanerosopimuksiin (CFD).

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 67 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille. Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta.

Kryptovaluutat ovat epävakaita instrumentteja, jotka voivat vaihdella suuresti hyvin lyhyessä ajassa ja eivät siksi sovellu kaikille sijoittajille. Muuten kuin CFD: n kautta kryptovaluuttojen kaupankäynti on sääntelemätöntä, joten mikään EU:n sääntelyjärjestelmä ei valvo sitä.

Binance

Kryptovaluuttapörssinä Binance tarjoaa huomattavan paljon enemmän vaihtoehtoja kryptokaupankäynnille kuin esimerkiksi eToro. Binancessa sijoittaja voi vaihtaa yli 500 eri kryptovaluuttaa, minkä lisäksi pörssissä on mahdollista käydä kauppaa lukuisilla kryptopareilla ja -johdannaisilla, kuten kryptofutuureilla. Valikoimasta löytyvät kaikki suositut kryptot, sekä paljon uusia, mahdollisia nousijoita.

Binancen ongelma on se, että Binance ei ole rekisteröity Suomeen tai EU-maahan eli se ei ole Finanssivalvonnan valvoma toimija.

Käydessä kauppaa Binancessa, on hyvä tietää pörssin omasta token kryptovaluutasta, Binance Coinista (BNB). Binance Coin on kryptovaluuttapörssin kehittämä kryptovaluutta, joka on luotu siihen, että pörssin sisäinen rahaliikenne tapahtuu sen avulla. Binance on yksi suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, joten sen token BNB on saanut osansa suosiosta ja spekuloinnista. Binance Coin on tällä hetkellä CoinMarketCapin mukaan markkina-arvoltaan kolmanneksi suurin kryptovaluutta.

Vaikka BNB luotiin Binancen sisäiseksi valuutaksi, on pörssissä mahdollista sijoittaa kryptovaluuttoihin fiat-valuutalla ja käydä kauppaa omistamatta yhtään BNB:tä. Pörssi tarjoaa kuitenkin alennusta kaupankäyntikuluihin, mikäli asiakas käyttää tai omistaa Binance Coinia. Vaikka varojen tallettaminen Binanceen on ilmaista, pörssi veloittaa kryptovaluuttoja tai -johdannaisia treidattaessa erillisen kaupankäyntipalkkion. Mikäli sijoittaja ei omista BNB:tä, kaupankäyntipalkkio on 0,1 %. Jos sijoittaja omistaa Binance Coinia ja käyttää sitä kaupankäyntipalkkioiden maksamiseen, muodostuu kaupankäyntipalkkioksi 0,075 %, eli alennuksen suuruus on 25 %. Palkkio myös laskee portaittain, mitä enemmän Binancen kautta tekee kauppaa. Kaupankäyntipalkkion lisäksi transaktioista vähennetään lohkoketjumaksu, kuten kaikista muistakin kryptovaluuttatransaktioista.

Binance tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden turvata kryptovarallisuutensa Trust Wallet:iin. Trust Wallet on kolmannen osapuolen tarjoama lompakkopalvelu, joka tekee yhteistyötä Binancen kanssa. Trust Walletin kautta käyttäjän on mahdollista seurata kryptojen hintoja, tehdä kryptovaluutanvaihtoja ja totta kai säilyttää turvallisesti käyttäjän kryptovaluutat sekä NFT:t. Lompakkopalvelu toimii Binance Smart Chain:llä, joten lompakon käyttäminen vaatii BNB:n omistamista ja käyttöä. Trust Wallet ei veloita palvelun käyttämisestä ylimääräisiä lompakkomaksuja. Palvelun käyttämisessä ainoiksi kustannuksiksi jäävät Binance Smart Chainin transaktiokustannukset, jotka ovat tyypillisesti välillä 0,01 – 0,03 dollaria.

Kuten eTorossa, myös Binancessa kaupankäyminen vaatii käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnus on kuitenkin todella helppo tehdä ja se on myös täysin ilmaista. Binancen käyttäjätunnusta luodessa sijoittajan on nykyään pakollista tunnistautua henkilökortin avulla, ja kryptovaluuttapörssi suosittelee tunnistautumisen tekemistä pankkitunnuksilla.

Voit lukea lisää Binancesta aikaisemmin julkaisemastamme artikkelista.

Tutustu Binanceen!

Coinmotion

Coinmotionin palvelutarjontaan kuuluu tällä hetkellä mahdollisuus ostaa yhdeksää suosittua kryptovaluuttaa sekä kyseisten kryptojen osto- ja myyntitoimeksiantojen asettaminen. Myös Coinmotionilla on mahdollista vaihtaa kryptopareja, mutta pörssi tarjoaa tällä hetkellä vain Bitcoiniin liittyviä pareja. Sijoittajan on siis mahdollista vaihtaa kaikkia muita kahdeksaa kryptovaluuttaa Bitcoiniin tai päinvastoin Bitcoinia mihin tahansa muuhun kahdeksasta kryptosta. Muita erikoisia palveluita Coinmotionilla ovat kryptomarkkinoilla toimiva kuukausisäästötili ja korkotili. Kuukausisäästötili veloittaa asetetun summan sovitulta pankkitililtä joka kuukausi ja sijoittaa sen haluttuihin kryptovaluuttoihin määrätyllä prosenttiosuudella. Korkotili puolestaan toimii siten, että sinne talletettu kryptovarallisuus lasketaan eteenpäin kryptoilla käytäville lainamarkkinoille, jossa lainatulle varallisuudelle maksetaan korkoa. Näiden palveluiden lisäksi Coinmotion tarjoaa omaa Säilö -lompakkopalveluaan (entiseltä nimeltään Holvi).

Coinmotionin käyttäminen itsessään on ilmaista, mutta pörssin tarjoamiin palveluihin liittyy tietyt kustannukset. Jokaisesta toteutuneesta osto- myyntitoimeksiannoista Coinmotion veloittaa 1-2 %:n komission. Tämä komissioprosentti kuitenkin laskee aina yhteen prosenttiin saakka, kun pörssissä käytetyn varallisuuden volyymi kasvaa – mitä enemmän kryptoihin sijoitat, sitä pienemmiksi kaupankäyntikulut muodostuvat. Coinmotionin sisällä tehdyistä varallisuuden siirroista ei veloiteta mitään, mutta pörssin ulkopuolelle tehdyistä siirroista vähennetään kryptovaluuttakohtainen lohkoketjumaksu. Myös varojen nostaminen Coinmotionista pankkitilille euroissa, maksaa 0,90€ per nosto. Coinmotionin korkotilille varojen siirtäminen ei maksa mitään, mutta korkotililtä kryptovarallisuuden nostamisesta veloitetaan tietty vakio summa siirtokuluna. Esimerkiksi Bitcoinia nostaessa tämä kulu on 0,0004 BTC. Toisin kuin Binancen Trust Wallet, Coinmotionin tarjoama Säilö-lompakkopalvelu (entiseltä nimeltään Holvi) on maksullinen. Hintaa kryptovarojen turvalliselle säilyttämiselle tulee vain euro kuukaudessa, joka veloitetaan lompakossa säilytettävästä varallisuudesta.

Myös Coinmotionissa kaupankäynti vaatii käyttäjätunnuksen luomista. Käyttäjätunnus on ilmainen, mutta sitä luodessa tulee tunnistautua palveluun omilla pankkitunnuksilla.

Liity Coinmotioniin!

Kryptovaluuttatransaktiot ovat verotettavia tapahtumia

Vaikka kryptovaluuttojen pseudonyymin luonteen takia ne eivät ole suoraan verottajan tavoitettavissa, on sijoittajan todella tärkeä muistaa, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen on veronalaista tuloa. Kun tehdään kauppaa kryptovaluuttojen välillä, jokainen tapahtuma on verotettava. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajan tulee vuosittain kerätä yhteen kaikki kryptovaluutoilla tekemänsä transaktiot ja ilmoittaa voitot verottajalle. Verotettavan tuloksen ilmoittamisen helpottamiseksi on luotu sovelluksia, jotka pitävät kirjaa vuotuisista transaktioista. Tämän kaltaista palvelua tarjoaa esimerkiksi Koinly.

Voit lukea lisää kryptovaluuttojen verotuksesta Suomessa tästä artikkelista.(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.Think Drinks osakenanti käynnissä


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Kempowerin First North yleisöanti käynnissä

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
TrialboxThink Drinks osakenanti käynnissä
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy