Mitä suomalaisten suosikkiosakkeilta odotetaan tuloskaudella?

Elisa, Fortum, Neste, Nokia ja Nordea ovat suomalaisten ikisuosikkeja. Kävimme läpi ennakkoon, mitä markkina odottaa näiltä ennen Q3-tuloskauden alkua.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Elisa, Fortum, Neste, Nokia ja Nordea ovat suomalaisten ikisuosikkeja. Kävimme läpi ennakkoon, mitä markkina odottaa näiltä ennen Q3-tuloskauden alkua.

Suomalaisten suosikkiosakkeet

Suomalaisten suosikkiosakkeita ovat: Elisa, Fortum, Neste, Nokia ja Nordea. Näillä kotimaisilla osakkeilla on paljon kotimaisia osakkeenomistajia. Nordealla on lähes 300 000 omistajaa ja Nokialla yli 200 000.

Suosikkiosakkeiden tulosennusteet

Suomalaisten suosikkiosakkeiden Q3-liikevaihto- ja tulosennusteet löytyvät helposti Osaketyökalusta. Ennusteet ovat analyytikkojen konsensusennusteita.

Suosikkiosakkeista suurinta liikevaihtoa tekee Uniper-kaupan myötä Fortum. Uniperin trading-toiminta sähköpörssissä kirjataan liikevaihdoksi ja Q3-liikevaihtoennuste on hurja 14,5 miljardia euroa. Liiketulosta analyytikot odottavat Fortumilta -36,9 miljoonaa euroa. Sähkön hinta on ollut selvässä nousussa, joten tämän pitäisi alkaa näkyä positiivisesti viimeistään Q4-tuloksessa. Tämä tieto kiinnostaa sijoittajia.

Suurinta tulosta suosikkiosakkeista tekee Nordea. Yhtiön Q2 oli vahva ja Q3:lta analyytikot odottavat peräti 1 254 miljoonan euron liiketulosta. Tuloksen taustalla on parantunut markkinatilanne, alhaiset luottotappiot, korkeat palkkiotuotot ja parantunut korkokate.

Joukon mielenkiintoisin on Nokia. Yhtiön Q2-tulos oli niin hyvä, että jopa yhtiön johto oli hämmästynyt. Yhtiö nosti koko vuoden ohjausta, mutta johto hieman toppuutteli, etteivät markkinoiden odotukset karkaa seuraavina kvartaaleina liian korkealle. Nyt mitataankin Nokian todellinen tuloskunto. Ennuste on maltillinen 487 Me. Jos Q2 oli vahinko, on Q3-tulos pettymys ja paine kasvaa Q4:sta kohden. Jos Nokia jatkaa Q2:n tasolla, ylittää tulos odotukset ja kurssi voi lähteä takaisin nousu-uralle. Sijoittajan kannattaa lukea osavuosikatsauksesta tarkkaan, mitä yhtiö sanoo komponenttien saatavuudesta. Tällä saattaa olla yllättävänkin suuri vaikutus kurssireaktioon.

Nesteen osake on ollut laskutrendissä vuonna 2021. Q1- ja Q2-tulokset olivat laimeita. Öljyn hinta on ollut viime aikoina selvässä nousussa. Tämä näkyy Nesteen tuloksessa positiivisesti, mutta kuinka paljon? Kurssiajuri on kuitenkin uusiutuvissa polttoaineissa, joiden tuloskunto ja näkymät ratkaisevat kurssin suunnan. Analyytikot odottavat 312 miljoonan euron liiketulosta.

Elisa tekee vakaata tulosta kvartaalista toiseen. Yhtiö avaa tuloskauden jo keskiviikkona 20.10.. Odotettavissa ei ole yllätyksiä. Ehkä puhelinten ja muun elektroniikan saatavuus on sijoittajien mielenkiinnon kohteena. Jos tässä on ongelmia, voi markkina ajatella, että yhtiölle tärkeä Q4-kausi jää vaisuksi. Siksi luisuun lähtevä kurssi voi tällä kertaa olla todennäköisempi skenaario kuin nousu.

Seuraa tuloskautta

Tutustu Osaketyökaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat