Nvidian tulos löi jälleen ennusteet – osake raketoi tuloksen jälkeen

Nvidian tulos löi analyytikoiden ennusteet ja kurssi jatkaa raketointia. Tuore Q2-tulos vain vankisti sijoittajien luottamusta tekoälyn kärkiyhtiöön. Nvidian kurssi on kolminkertaistunut vuoden alusta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nvidian tulos löi analyytikoiden ennusteet ja kurssi jatkaa raketointia. Tuore Q2-tulos vain vankisti sijoittajien luottamusta tekoälyn kärkiyhtiöön. Nvidian kurssi on kolminkertaistunut vuoden alusta.

NVIDIA

Nvidia on vuonna 1993 Kaliforniassa perustettu teknologiayritys, joka valmistaa puolijohteita, grafiikkaprosessoreita peli- ja yritysmarkkinoille, sekä erilaisia järjestelmäpiirejä muun muassa autoteollisuuden tarpeisiin. Datakeskukset ovat myös keskeinen osa yhtiön liiketoimintaa. Yhtiöllä on lähes 23 000 työntekijää. Nvidialla on konttori myös Helsingissä johtuen osittain suomalaisesta Hybrid Graphics Oy:stä, jonka Nvidia osti vuonna 2006.

Vuonna 2022 Nvidian kurssi laski muiden teknologiaosakkeiden mukana ja viime vuonna yhtiön arvosta hävisi noin puolet. Tänä vuonna suunta on ollut toinen ja Nvidia on tuottanut johtavista teknologiaosakkeista selvästi parhaiten. Nvidia on tällä hetkellä kaikkien aikojen korkeimmilla kurssitasoilla. Nvidia on markkina-arvolla mitattuna maailman kuudenneksi suurin yritys ja ylitti biljoonan dollarin markkina-arvon viime keväänä.

2023 toisen kvartaalin tulos

Nvidian Q2-tulos oli analyytikoiden odotuksia huomattavasti parempi ja osakekurssi ponkaisi heti tulosjulkistuksen jälkeen yli kahdeksan prosentin nousuun. Nvidia kurssi nousi jälkipörssissä ensimmäistä kertaa yli 500 dollariin osakkeelta.

Nvidian liikevaihto kasvoi 88 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Nvidian tulosta nosti erityisesti datakeskussegmentin ennätyksellinen tulos 10,32 miljardin dollarin liikevaihdolla. Analyytikot arvioivat datakeskussegmetin tuottavan noin 8 miljardia dollaria. Edellisen ennätyksen Nvidia teki vuoden ensimmäisellä kvartaalilla ollen 4,28 miljardia dollaria. Nvidian tekoälyprosessoreiden kysyntä ylittää tarjonnan.

Datakeskussegmetin tulos parani 171 prosenttia vuodentakaiseen verrrattuna. Datakeskukset ovat tekoälyn keskiössä ja Nividia on tässä segmentissä maailman kärkiyritys.

Nvidian pelisegmentti, joka oli aikaisemmin sen ydinliiketoiminta, kasvoi 22 prosenttia edellisvuodesta 2,49 miljardiin dollariin, ylittäen 2,38 miljardin dollarin analyytikoiden ennusteen.

Nvidia valmistaa myös siruja korkean suorituskyvyn grafiikkasovelluksiin. Tämä segmentti supistui 24 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ollen 379 miljoonaa dollaria. Yhtiö raportoi 253 miljoonan dollarin liikevaihdon autoteollisuudesta, jossa oli 15 prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna.

Nvidian Q2-tulos lukuina

 • Oikaisu osakekohtainen tulos 2,70 $ (analyytikoiden konsensusennuste 2,09$)
 • Liikevaihto 13,51 miljardia dollaria (analyytikoiden konsensusennuste 11,22 miljardia dollaria)
 • Datakeskussegmentin liikevaihto: 10,32 miljardia dollaria (analyytikoiden konsensusennuste 8,03 miljardia dollaria)
 • Pelaamisen segmentti: 2,49 miljardia dollaria (analyytikoiden konsensusennuste 2,38 miljardia dollaria)

Nvidian arviot kolmannelle kvartaalille

Nvidia arvoi liikevaihdon olevan kolmannella kvartaalilla noin 16 miljardia dollaria, joka on selkästi analyytikoiden 12,61 miljardin konsensusennustetta parempi. Hurja kasvutahti jatkuu sillä myynin arvoidaan kasvavan 170 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Nvidian vahvat myyntiluvut ja ennuste korostavat, kuinka keskeiseksi yhtiön teknologia on tullut tekoälybuumille. Nvidian A100- ja H100-tekoälysirut ovat tarpeen tekoäsovellusten, kuten OpenAI:n ChatGPT:n kehittämiseen ja käyttämiseen.

”Uusi laskennan aikakausi on alkanut”, totesi Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang lehdistötiedotteessa. ”Yritykset ympäri maailmaa siirtyvät yleiskäyttöisestä tehostettuun laskentaan ja generatiiviseen tekoälyyn.”

Nvidian ilmoitti tulosjulkistuksen yhteydessä ostavansa omia osakkeita takaisin 25 miljardin dollarin arvosta. Aikataulua omien osakkeiden ostoille ei annettu.

Nvidian osake

Nvidian kurssi on ollut vahvassa nousussa ja nousu on vain kiihtynyt. Osake on rikkonut uusia ennätyslukemia jatkuvasti. Nvidian kurssi on noussut vuoden alusta noin 240 prosenttia tekoälybuumin siivittämänä. Nvidian kurssi päätyi tulosjulkistuksen jälkeen lopulta noin 6,6 prosentin nousuun jälkipörssissä.

Nvidian osakekurssi vuoden ajalta

Nvidiann kurssi vuoden ajalta. Kuva: TraidingView & eToro

Katso Nvidian kurssi & avainluvut eTorosta* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Nvidian liiketoimintasegmentit

Kahden suurimman liiketoimintasegmentin – pelaamisen ja datakeskusten – lisäksi Nvidialla on muita liiketoimintoja muun muassa autoliiketoiminnan ja ammattimaisten työasemien visualisoinnin parissa. Autoliiketoiminnassa yhtiö kehittää laskentapiirejä erityisesti robottiautoille. Autoliiketoiminta ja työasemien visualisointi ovat yhteensä alle kymmenesosa Nvidian liikevaihdosta. Datakeskusliiketoiminta ja pelaaminen tuottavat loput. Nvidia on tunnettu näytönohjaimistaan sekä grafiikkasuorittimistaan, ja se on yksi puolijohdesektorin arvostetuimmista yhtiöistä. Nvidian grafiikkasuorittimet ovat kuin tietokoneen aivot sisältäen valtavasti tekoälyä.

Pilvipalvelut ja tekoäly ovat suuri kasvumahdollisuus

Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang on myös aikaisemmin puhunut pilvipalveluiden voimakkaasta kasvusta ja miten se on tulevaisuudessa biljoonan dollarin markkinamahdollisuus Nvidialle. Huangin mukaan pilvilaskenta on suurin IT-alan muutos, mikä on koskaan nähty. Nvidian tekoälyä sisältäviä suorittimia käytetään useilla eri teknologian ja teollisuuden aloilla.

Nvidian tuotteiden käyttötarkoituksia.
Lähde: Nvidia

Nvidian osakkeen arvostusluvut huippukorkealla, mutta analyytikot uskovat vielä vakaasti yhtiöön

Nvidian arvostusluvut ovat nousseet huippukorkealle osakekurssin rikkoessa ennätyksiä. Siksi osake ei sovi arvosijoittajalle. Korkeat arvostusluvut ovat perusteltavissa voimakkaalla kasvulla, tulevaisuuden näkymillä ja Nvidian johtoasemalla tekoälyssä.

Analyytikkojen keskiarvosuositus osakkeelle on lisää 1,86 (1 = osta; 5 = myy). Mediaanitavoitehinta Nvidian osakkeelle on 500 dollaria, joka ylittyi jälkipörssisä selvästi. Analyytikoiden ennusteet ja tavoitehinnat on annettu ennen tulosjulkistuksessa tulleita tietoja. Analyytikot ovat nostaneet Nvidian tavoitehintoja jatkuvasti tänä vuonna kurssin noustessa ja saavuttaessa aiemmin asestut. Katso analyytikkojen tämänhetkiset suositukset ja tavoitehinnat tästä!

Osaketyökalussa Nvidian kokonaispisteet ovat 56, mikä on jonkin verran keskiarvoa parempi. Osakkeen pisteitä laskee korkea arvostustaso ja riskitaso. Osakkeen volatiliteetti on korkea. Arvostustasoissa on huomioitava se, että analyytikot ovat ennustaneet Nvidian tuloksen kuluvana vuotena selvästi alakanttiin. Eteenpäin katsovat arvostusluvut ovat siten taaksepäin katsovia selvästi järkevämmät.

Yksi tapa hyötyä Nvidian prosessorien kysynnän kasvusta on ostaa yhtiötä, joka valmistaa sirut. Tämä yhtiö on Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ja se saa Osaketyökalussa Nvidiaa paremmat pisteet muun muassa selvästi matalammasta arvostustasosta johtuen.

Vinkki: vertaile siruyhtiöitä Osaketyökalulla – käytä hakutermiä ”semiconductor”

Vertaili puolijohdeyhtiöitä osaketyökalussa

Nvidia löytyy Sijoittaja:fi:n Disruptiviset Teknologiaosakkeet -salkusta

Sijoittaja.fi on rakentanut eToroon Disruptiiviset Teknologiaosakkeet salkun, jossa Nvidia on myös yksi salkun yli 30 teknologiaosakkeesta. Ostimme Nvidiaa salkkuun 19.09.2022 hintaan 133,85. Nvidia on tänä vuonna salkun ylivoimaisesti eniten tuottanut osake.

Salkun voi kopioida 500 dollarilla, jolloin samat ostot ja myynnit toteutuvat salkussasi. Nvidia on ollut pitkällä aikavälillä myös yksi salkun parhaiten tuottaneista osakkeista.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat