estateguru

Analyysi: Nvidian tulos ylitti ennusteet, mutta heikentynyt ohjaus ajoi kurssin syöksyyn

Nvidian ensimmäisen kvartaalin tulos oli ennusteita parempi, mutta ohjaus heikkeni. Yhtiön asema on silti kohtalaisen vakaa pitkällä aikavälillä, vaikka osake on pudonnut muiden teknologiaosakkeiden mukana yli 40 % alkuvuodesta.

Julkaistu: 26.05.2022 Kirjoittaja:

analyysi megatrendit Nvidia osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt

Nvidia

Nvidia on vuonna 1993 Kaliforniassa perustettu teknologiayritys, joka valmistaa puolijohteita, grafiikkaprosessoreita peli- ja yritysmarkkinoille, sekä erilaisia järjestelmäpiirejä muun muassa autoteollisuuden tarpeisiin. Datakeskukset ovat myös keskeinen osa yhtiön liiketoimintaa. Nvidian osake on ollut huimassa nosteessa viime vuodet ja yhtiön kurssi on noussut viimeisen viiden vuoden aikana lähes 400 prosenttia. Yhtiöllä on lähes 23 000 työntekijää. Yhdysvaltalaisella Nvidialla on konttori myös Helsingissä johtuen osittain suomalaisesta Hybrid Graphics Oy:stä, jonka Nvidia osti vuonna 2006.

Vuonna 2022 Nvidian kurssi on kuitenkin laskenut muiden teknologiaosakkeiden mukana. Vuoden alusta mitattuna yhtiön kurssi on laskenut yli 40 prosenttia.

2022 ensimmäisen kvartaalin tulos

Nvidia julkaisi vuoden 2022 ensimmäisen kvartaalin tuloksensa 25.5. pörssin sulkeutumisen jälkeen. Osake oli ennen tulosjulkistusta yli viiden prosentin nousussa. Nvidian tulos oli odotettua parempi, mutta yhtiö antoi heikon ohjauksen toiselle kvartaalille, mikä ajoi kurssin syöksyyn. Nvidian osake oli eilen pahimmillaan lähes 10 prosentin laskussa jälkipörssissä, mutta päättyi lopulta 6,85 % pakkaselle.

Vuoden takaiseen verrattuna Nvidia myynti kasvoi 46 prosenttia ja sen molemmat ydinliiketoiminta-alueet; pelaaminen ja datakeskukset kasvoivat kuluneella kvartaalilla. Nvidian datakeskusliiketoiminta kasvoi 83 % 3,75 miljardiin dollariin vuoden takaiseen verrattuna, samalla ohittaen pelaamisen yhtiön liiketoiminnan suurimpana segmenttinä. Gaming -liiketoiminta, jossa yhtiö myy muun muassa erittäin kehittyneitä grafiikkaprosessoreita kasvoi 31 prosenttia 3,62 miljardiin dollariin vuodentakaisesta vertailukaudesta.

Nvidia kertoi myös hidastavansa rekrytointitahtia ja karsivansa kuluja. Toiselle kvartaalille Nvidia arvioi liikevaihdon olevan noin 8,1 miljardia dollaria, kun analyytikoiden konsensus oli 8,53 miljardia.

  • Liikevaihto 8,29 mrd.$ (8,11 mrd.$ analyytikkoennuste)
  • EPS: 1,36$ (1,29$ analyytikkoennuste)
Nvidian osakkeen kurssi viimeisen kolmen vuoden ajalta.
Nvidian kurssi 3v ajalta. Lähde: TradingView

Sirupula hellittämässä?

Maailmalaajuinen siru- ja komponenttipula saattaa olla hellittämässä, sillä Nvidia kertoi peligrafiikkasirujen varastotilanteen “normalisoituneen” viimeisen vuoden aikana. Tämä viitaa vahvasti sirujen tarjonnan parantuneen.

Nvidian liiketoimintasegmentit

Kahden suurimman toimintasegmentin – pelaamisen ja datakeskusten – lisäksi Nvidialla on muita liiketoimintoja muun muassa autoliiketoiminnan ja ammattimaisten työasemien visualisoinnin parissa. Autoliiketoiminnassa yhtiö kehittää laskentapiirejä erityisesti robottiautoille. Autoliiketoiminta ja työasemien visualisointi ovat yhteensä noin kymmenes osa Nvidian liikevaihdosta. Datakeskusliiketoiminta ja pelaaminen tuottavat loput 90 %. Nvidia on tunnettu näytönohjaimistaan sekä grafiikkasuorittimistaan, ja se on yksi puolijohdesektorin arvostetuimmista yhtiöistä. Nvidian grafiikkasuorittimet ovat kuin tietokoneen aivot sisältäen valtavasti tekoälyä.

Pilvipalvelut ja metaversumit ovat suuri kasvumahdollisuus

Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang on myös puhunut pilvipalveluiden voimakkaasta kasvusta ja miten se on tulevaisuudessa biljoonan dollarin markkinamahdollisuus Nvidialle. Huangin mukaan pilvilaskenta on suurin IT-alan muutos, mikä on koskaan nähty. Pilvilaskennan lisäksi kasvavat metaverse-ympäristöt, joissa tulevaisuudessa työskentely, pelaaminen ja oppiminen tulevat yhä enemmän tapahtumaan, vaatii valtavasti laskentatehoa ja tukee Nvidian liiketoimintaa.

Nvidian tekoälyä sisältäviä suorittimia käytetään useilla eri teknologian ja teollisuuden aloilla.

Nvidian tuotteiden käyttötarkoituksia.
Lähde: Nvidia

Nvidian osakkeen arvostusluvut korkealla, mutta analyytikot uskovat vakaasti yhtiöön

Nvidian arvostusluvut ovat korkeat, eikä osake sovi arvosijoittajalle. Korkeat arvostusluvut ovat perusteltavissa voimakkaalla kasvulla, tulevaisuuden näkymillä ja puolijohdesektorin vahvalla asemalla.

41 analyytikon keskiarvosuositus osakkeelle on osta/lisää 1,96 (1 = osta; 5 = myy). Mediaanitavoitehinta Nvidian osakkeelle on 310 dollaria, joka on lähes 83 % korkeampi kuin 25.5. päätöskurssi.

Nvidia löytyy Sijoittaja:fi:n Disruptiviset Teknologiaosakkeet -salkusta

Sijoittaja.fi on rakentanut eToroon Disruptiiviset Teknologiaosakkeet salkun, jossa Nvidia on myös yksi salkun yli 30 teknologiaosakkeesta. Salkun voi kopioida 500 dollarilla, jolloin samat ostot ja myynnit toteutuvat salkussasi. Nvidia on ollut pitkällä aikavälillä myös yksi salkun parhaiten tuottaneista osakkeista.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.
Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 68 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.
Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi.
Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


ostetuimmat osakkeet etorossa

Image


estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy