Stockmann ja Kesko hyötyvät suomalaisten kulutusinnosta

Kotimainen kulutus näyttää vetävän, kun ulkomaan matkailu on vieläkin jäissä. Stockmann ja Kesko hyötyvät. Stockmannin osakkeenomistajilla näyttää pitkästä aikaa hyvälle.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Kotimainen kulutus näyttää vetävän, kun ulkomaan matkailu on vieläkin jäissä. Stockmann ja Kesko hyötyvät. Stockmannin osakkeenomistajilla näyttää pitkästä aikaa hyvälle.

Tuloskausi on käynnistynyt ja sijoittaja löytää ennusteet ja tuloskommentit helposti Osaketyökalusta. Lue myös Tuloskauden ennakko, jossa ennakoimme, että sykliset ylittävät ennusteet laajalla rintamalla.

Stockmann

Stockmann yllätti iloisesti ja kurssi nousi 32,0 %. Kotimainen kulutus on vahvalla tasolla.

Stockmannin liikevaihto oli 228,0 M€ (ennuste 190,4 M€) ja oikaistu liiketulos 26,3 M€ (ennuste 11,0 M€). Stockmannin molemmat divisioonat paransivat tulostaan. Konsernin oikaistu liiketulos parani 0,8 miljoonasta eurosta 26,7 miljoonaan toisella vuosineljänneksellä. Kassavirtoja kertyi kesäkuun loppuun 155 miljoonaa euroa. Stockmannin markkinat alkoivat elpyä toisella neljänneksellä. Lindex kehittyi jopa markkinoita nopeammin ja Stockmannin kehitys vastaa markkinakasvua. Asiakkaiden määrä kivijalkamyymälöissä kasvoi, ja etenkin muodin tuotealue piristyi selvästi toisella vuosineljänneksellä. Positiivinen kehitys näkyy myös Stockmann-divisioonan kannattavuudessa, joka paranee selvästi.

Stockmann nosti vuoden 2021 ohjaustaan – yhtiö odottaa konsernin liikevaihdon kasvavan selkeästi ja oikaistun liiketuloksen olevan selvästi positiivinen vuonna 2021. Ohjaus edellyttää, ettei merkittäviä koronarajoituksia aseteta.

Miltä Stockmannin osake vaikuttaa?

Stockmannin osaketta on vaikea arvioida, koska yhtiöllä on saneeraus käynnissä. Saneerauksessa velkoja on leikattu ja leikkausten jälkeen velkaa on 567 miljoonaa euroa. Tarkkaa summaa on hankala löytää, joten luku on arvio. Jatkossa velan määrää on tarkoitus laskea myymällä kiinteistöjä.

Saneerauksessa velkojilla oli mahdollisuus vaihtaa velkaa osakkeiksi. Konversion jälkeen Stockmannin osakkeiden määrä kasvoi 154 436 944 osakkeeseen. Nykyisellä 1,47 euron kurssilla Stockmannin markkina-arvo on siis 227 miljoonaa euroa.

Tilannetta näyttää nyt Stockmannin kannalta paremmalta ja osaketta omistavat voivat huokaista helpotuksesta. Osakemäärän yli kaksinkertaistuminen laskee kurssinousupotentiaalia, mutta kurssissa on vielä nousuvaraa. Positiot kannattaa kuitenkin pitää pienenä, sillä osake on riskinen.

Kesko

Kesko on tuottanut vuonna 2021 jo yli 70 %. Yhtiön tuloskehitys on jatkunut erinomaisena. Keskon ongelma on korkeaksi noussut arvostustaso. P/E-luku vuoden 2022 tulosennusteilla on yli 30 ja vuoden 2021 tulosennusteella yli 27. Analyytikot uskovat, että tuloshuippu osuu vuoteen 2021. Sijoittajan kannattaa alkaa harkita jo osakkeen keventämistä, jos analyytikot ovat tulosennusteiden suhteen oikeassa. Kun tuloskäyrä kääntyy laskuun, kääntyy myös kurssi.

Keskon liikevaihto oli 2 988,2 M€ (analyytikoiden ennuste 2 962,4 M€) ja oikaistu liikevoitto 219,4 M€ (ennuste 204,7 M€). Toisen vuosineljänneksen tulos oli kaikkien aikojen paras. Myynti kasvoi ja kannattavuus parani kaikilla toimialoilla. Päivittäistavarakaupassa kehitys jatkui toisella vuosineljänneksellä vahvana. Liikevaihto kasvoi 3,2 %. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu jatkui vahvana kaikissa toimintamaissa. Liikevaihto kasvoi 17,7 % vertailukelpoisesti ja vertailukelpoinen liikevoitto nousi 108,4 milj. euroon. Autokaupan liikevaihto kasvoi 50,3 %.

Uudet keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat kannattavuuden osalta vertailukelpoinen liikevoitto-% yli 6,0 %. Kesko nosti ohjausta kesäkuussa. Yhtiö arvioi vuonna 2021 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 650-750 miljoonaa euroa.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat