New call-to-action

Kv-tuloskaudelle povataan parasta kasvua 10 vuoteen

Maailman markkina

Odotukset Q2/2021 tuloskaudelle ovat todella kovat. Eurooppaan odotetaan jopa yli 100 prosentin tuloskasvua. Onko rima liian korkealla pörssiyhtiöille?

Julkaistu: 15.07.2021 Kirjoittaja:

osakkeet sijoittaminen sijoitusideat tulokset

S&P 500 -indeksin tuloksille odotetaan 64 % kasvua

Kuluvan vuoden Q1 osoitti kansainvälisen markkinan jatkavan palautumista koronapandemiasta. Pandemian aikana kulutus siirtyi pitkälti verkkoon, mistä luonnollisesti monet teknologiayhtiöt hyötyivät. Sama kehitys jatkui vuonna 2021 ja esimerkiksi teknologiasektorin huippuyhtiöt, kuten Apple, Google ja Amazon takoivat edelleen hurjaa tulosta. Osalle koronavuodesta hyötyneille yhtiöille kuluva vuosi ei alkanut yhtä suotuisasti ja esimerkiksi Netflix jäi odotuksista.

Vuoden 2021 toisella kvartaalilla markkina on jatkanut elpymistä ja S&P 500 indeksin toisen neljänneksen tuloksille odotetaan huimaa 64,0 % kasvua vertailukaudesta. Historian perusteella pörssiyhtiöt usein lyövät analyytikoiden ennusteet. Viimeisen viiden vuoden aikana yhtiöt ovat ylittäneet ennusteet keskimäärin 6,0 %-yksiköllä. Mikäli historia toistaisi itseään, kasvaisi vajaan 64 % tuloskasvuodotus lähes 70 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi indeksin parasta vertailukauteen suhteutettua kasvua sitten vuoden 2009 viimeistä neljännestä (109,1 %). Odotukset ovat siis korkealla.

Sijoittajat odottavat syklisiltä yhtiöiltä supertuloksia. Todennäköisesti sykliset ylittävät ennusteet laajalla rintamalla. Teknologiayhtiöiltä odotetaan vahvoja tuloksia. Tässä mielenkiintoista on se, että minkälaiset tulokset riittävät markkinoille. Monille teknologiayhtiöille vertailukausi oli kaikkien aikojen paras ja tällä kvartaatilla liikevaihdon kasvu ja tuloskasvu hidastuvat. Onko tämä hinnoiteltu jo kursseihin?

Myös Euroopan markkinoilla korkeat odotukset

Vuosi 2021 on ollut suotuisa myös Euroopan markkinoille. Toukokuussa Eurooppalaiset osakkeet olivat sijoittajien erityisessä suosiossa, ja Eurooppaan virtasi jopa enemmän rahavirtoja kuin Yhdysvaltoihin.

Osakkeiden suosion arvellaan näkyvän myös toisen kvartaalin tuloksissa. Stoxx Europe 600 -indeksin tulosten odotetaan kasvavan vuoden takaisesta vertailukaudesta jopa 110,7 %. Huikeaan kasvuun vaikuttaa toki viime vuoden koronaviruspandemian aiheuttama heikko vertailukausi.

Tulosennusteet ovat kääntyneet nousuun USA:ssa

S&P 500 -indeksin tulosennusteet (sininen viiva) ovat vahvassa kasvussa. Tähän syynä on teknologiayhtiöiden suuri paino indeksissä sekä väistyvä koronapandemia.

Myös Euroopassa tulosennusteet ovat nyt selvässä nousussa. Tuloskäänne tapahtui Euroopassa hieman USA:ta perässä ja pudotus oli suurempi. Euroopassa teknologiayhtiöiden osuus on alhainen ja suurimmat painot indeksissä ovat terveydenhuolto, teollisuus ja rahoitus.

Sykliset sektorit toisen neljänneksen tähtipelaajia

Vaikka kesäkuun ETF-rahavirtojen perusteella sijoittajat ovat alkaneet suosimaan defensiivisempiä osakesektoreita, on syklisten sektoreiden vaikutus huippuodotuksiin kiistämätön. Erityisesti viime vuoden huonoiten pärjännyt energiasektori, on raivannut tiensä vuoden 2021 ensimmäisen puolikkaan eniten tuottaneeksi osakesektoriksi. Energiasektorin menestyksellä on ollut vahva merkitys sekä Yhdysvaltojen että Euroopan markkinoiden kasvuodotuksiin. Esimerkiksi Stoxx Europe 600 -indeksin tulosten arvioitu kasvu vertailukaudesta olisi vain 74,2 %, mikäli energiasektoria ei oteta huomioon.

Q2 tuloksiin vaikuttavat merkittävästi myös materiaali- ja teollisuussektori, joiden menestys on kasvanut toisen neljänneksen loppua kohti. Vastaavasti rahoitussektorin tulokset ovat kuluvan vuoden edetessä huonontuneet. Syklisistä sektoreista myös teknologia on jatkanut vakaata kasvua, parantaen suosiotaan jälleen tuloskauden lopulla.

Teknologiaosakkeet säilyvät sijoittajien suosiossa

Sijoittajan kannattaa käyttää parhaiden teknologiayhtiöiden mahdolliset korjausliikkeet ostopaikkoina. Hajauta ostot aina useaan ajankohtaan. Nämä osakkeet säilyvät markkinaliidereinä myös jatkossa.

Teknologiaosakkeisiin voi sijoittaa edullisesti eToron sijoitusalustalla. Olemme tehneet eToroon salkun, joka sijoittaa disruptiivisiin teknologiaosakkeisiin. Tästä voit tutustua eToroon tarkemmin sekä strategioihin salkkujen takana.

TUTUSTU SALKKUIHIN!

Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy